Arama

Sürücü Nedir?

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 827 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÜRÜCÜ a.
1. Bir taşıt süren kimse; şoför: Usta, acemi bir sürücü. Sürücüyle konuşmak yasaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir binek hayvanını ya da bu hayvanın çektiği arabayı süren kimse.

—Ask. tar. Devşirilen hıristiyan çocukları, 100-200 kişilik gruplar halinde yönetim merkezine götürmekle görevli memura verilen ad.

—Avc. Sürek avlarında (yaya, köpekli ya da atlı sürek avlarında), av hayvanlarını izleyerek gizlendikleri yerlerden çıkartan ve avcılara doğru süren usta kişi.

—Bilş. Manyetik şerit sürücüsü, bir manyetik şeridin sürülmesini, üzerine bilgi kaydedilmesini ve kayıtlı bilgilerin okunmasını sağlayan bilgisayar çevre birimi. (Bk. ansikl. böl.) || Onaylayıcı manyetik şerit sürücüsü, manyetik şeritleri onaylamaya ayarlanmış özel sürücü.

—Bine, iki tekerlekli atlı araba yarışları jokeyi. Bu yarışlar süratli ile yapılır.

—Elektron. Bir sonraki kata ya da sisteme enerji vermeye yarayan tüplü ya da tranzistorlu yükseltici kat.

—Matbaac. Kâğıt sürücü, otomatik baskı makinelerinde kâğıt destesinden yaprakları, tek tek alarak, baskının düzenli biçimde yerleşmesini ve kros koyma işleminin düzgün bir biçimde yapılmasını sağlamak için, takozlar boyunca hep aynı biçimde peşpeşe götürmeye yarayan aygıt. (Bk. ansikl. böl.)

—Oto. Sürücü mahalli, kamyonlarda ve kimi iş makinelerinde sürücüye ayrılmış yer.

—Telekom. Sürücü ücreti, PTT merkezi bulunmayan köylerde ya da posta-telgraf dağıtım yerlerinin dışında kalan yerlerde oturanlar adına kabul edilecek telgraflar için, alıcı adresinin uzaklığına göre, ek olarak alınan ücret. (Bu telgrafların başına "sürücü’’ sözcüğü yazılır.)

—ANSİKL. Bilş. Bir şerit sürücüsü, biri sürme öbürü sarma için iki bobin, tahrik motorları, bir sarsıntı sönümleme düzeneği ve bir manyetik bilgi okuma ve kayıt mekanizmasından oluşmuş bir dolap görünümündedir. Modellere göre şeritlerin sürülme hızı, saniyede 15 000 karakterden yüz binlerce karaktere dek değişir. Bir şeridin okunma zamanı dolayısıyla şerit üzerindeki bir bilgiye ortalama erişim zamanıdır ve bu da onlarca saniye düzeyindedir.

—Matbaac. Yaprakların kâğıt destesinden baskı makinesinin ya da kırma makinesinin kenar sistemine kadar aktarılması işlemi, emmeli ve / ya da sürtünmek sürükleme düzenekleri tarafından gerçekleştirilir. Aktarma işlemi düz ofsette tek tek yapraklar halinde, veb ofset sistemindeyse bobin açma yöntemiyle yapılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

19 Mart 2010 / Misafir Bilgisayar
21 Ekim 2013 / middleboy76 Soru-Cevap
11 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
14 Temmuz 2013 / ahmetseydi Bilgisayar
2 Eylül 2013 / Intersect Bilgisayar