Arama

Rift Nedir?

Güncelleme: 23 Kasım 2015 Gösterim: 1.886 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
RİFT a. (yarık, çatlak anlamında ing. rift). Yerbil. ve Jeomorfol. Karasal ortamda:
1. Yerkabuğunda, gerilmelerin etkisi altında, maksimum makaslama yüzeyi boyunca oluşan ve birbirine göre yatay doğrultuda yer değiştiren blokları ayıran doğrultu altımlı fay ya da yırtılma fayı. Kaliforniya' daki ünlü San Andreas fayı ve Marmara kıyılarından D. Anadolu'ya kadar uzanan K. Anadolu fayı başlıca örnekleridir. Bu sonuncu fay boyunca Anadolu’nun K. kesimi doğuya doğru kilometrelerce kaymıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Rift hattı. Doğrultu altımlı fayın yeryüzünde, çoğunlukla topografik olarak belirgin uzantısı. || Rift vadisi. Rift hatları ile sınırlanmış, kenarlan yükselmiş, ortası alçalmış çöküntü alanı; bazı müellifler bu terim yerine sadece rift terimini kullandıkları gibi, bazıları da bunu graben (“Çökme çukuru) ile eşanlamlı sayarlar.

— Okyanusal ortamda: okyarıuslann tabanındaki okyanusal levhaların oluşturduğu sırtların ya da geniş kabartıların ekseni boyunca uzanan, faylarla oluşmuş vadi biçimli çukur. Bazılannın genişliği 20 km’yi geçer; taban derinlikleri 2 500 m dolayındadır. (Bu derinlikte astenosferden yükselen mağmanın birikerek katılaşmasfrile yeni bir okyanusal kabuk oluşur; Atlas okyanusu artı ortasında uzanan rift buna örnektir.).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Coğrafya