Arama

Pastoral Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 771 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PASTORAL a. Ed. ve Tiyat. Kadın ve erkek çobanlar arasındaki duygusal ilişkileri konu alan yapıt. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Müz. Köy yaşamını yansıtan sözler ya da ezgiler üzerine bestelenmiş müzik yapıtı. || Kişileri birer çoban olan köy operası.

—Res Kırsal bir konuyu idealleştirilmiş bir tarzda canlandıran yapıt. (Bk. ansikl. böl. ikonogr.)

—ANSİKL. Ed. ve Tiyat. Antikçağ’da Vergilius'la başlayan (bucolica) bu edebiyat türü, Adam le Bossu ile Ortaçağ’da da devam etti (Jeu de Robin et Marion). Bu türde başyapıtlar Rönesans döneminde de verildi: Sannazzarro'nun yer yer şiirler içeren düzyazı romanı Arcadia (1502), Tasso'nun Aminta (1573) ve Guarini'nin II Pastor fido'su (1590) dramatik pastorallere örnek olarak verilebilir. Pastoral türü daha sonra ispanya’yı da etkiledi: Möntemayor’un Los siete libros de la Diana (1559), Cervantes’in La Galatea (1585) adlı yapıtları, İngiltere’de yayımlanan Philip Sidney' in The Arcadia'sı (1580) önemli pastoral yapıtlardır. Bu tema türk edebiyatında ilk kez Abdülhak Hâmit'in Sahra'sında (1878) ele alındı. Doğaya yönelen (Faruk Nafiz Çamlıbel, Çoban çeşmesi [1926]) ya da yunan-latin yapıtlarından esinlenen şairler (Oktay Rifat, Çobanıl şiirler [1976]) zaman zaman aynı temaya yöneldiler,

—ikonogr. İskenderiye okulundan esinlenen Antikçağ sanatında, resim (Napoli müzesi'ndeki Pompei freskleri) ya da kabartma biçiminde pastorallere rastlanır. Ortaçağ’da kimi minyatürlerde (TrĞs Ric- hes Heures du duc de Berry) ve duvar halılarında kırsal yaşam, cana yakın bir üslupta canlandırılmıştır. Daha geç dönemde Poussin, sonra da VVatteau, J. -B. Huet, özellikle de Boucher aşk öğesine yer vererek bu tür yapıtlar gerçekleştirmişlerdir.
Pastoral senfoni, Beethoven'in fa majör altıncı senfonisi (Viyana, 1808).
Programlı müzik kapsamına giren bu yapıtın beş bölümü vardır:
1. köye varıldığında şen duyguların uyanması;
2. dere kenarında;
3. köylülerin eğlenceli toplantısı;
4. fırtına;
5. çobanların sevinç şarkısı. Besteciye göre "bir tablodan çok, duyumun anlatılması" olan bu büyük yapıt, senfonik şiir türünün yolunu açtı.
Pastor fido (il) [Sadık çoban], Guarini' nin manzum masalı, 1581'de beş perdelik piyes olarak yazıldı, 1590’da yayımlandı ve 1595’te sahnelendi. Tasso'nun Aminta adlı yapıtından esinlenilmiş olan yapıtta Mirtillo ile Amarilli'nin ve Dorinda ile Silvio'nun engellenmiş aşkları, sonra traji-komedinin klasik şemasına göre mutlu sonları anlatılır.

—Vivaldi bu adla flüt, viyel, müzet, Keman ve sürekli bas için 6 sonat bestelemiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

20 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
10 Nisan 2012 / Acil1234312 Cevaplanmış
24 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış
19 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış