PELİN a. Taşlı bölgelerde yetişen, yavşan cinsinden, çok kokulu, çokyıllık otsu bitki. (BİL a. Artemisia absinthum; bileşikgiller familyası.)
—ANSİKL. Pelinin yaprakları parçalı, grimsi ya da beyazımsı yeşil renktedir. Çiçekleri küçük kümeler halinde ve yeşilimsidir. Kuzey, iç ve Güney Anadolu'da yabani olarak yetişir.
—Halk hek. Pelinin yapraklı dallan, özel kokulu ve çok acı lezzetlidir. Uçucu yağ (% 0,5-1,3), acı maddeler (artabisin ve absintin) ve flavon türevleri içerir, iştah açıcı, kuvvet verici, ateş düşürücü, idrar söktürücü olarak kullanılır. Tozundan günde, kaşeler içinde 1-2 g, infusyonundan (% 0,5-3), balla tatlandırdıktan sonra 2-3 bardak alınır. Etkisi yüksek dozlarda görüldüğünden, içerdiği uçucu yağlar nedeniyle zehirlenmeler görülebilir. Pelin Avrupa’da absent adlı içkinin yapımında kullanılırdı. 1908 tarihinden beri bitkinin içkilere katılması yasaklanmıştır.
Kaynak: Büyük Larousse