ARMUT a. (fars. emrüd’dan). 1. Armut ağacının, üst kısmı ince, aşağısı geniş, etli, kabuğu ince, rengi türüne göre yeşille sarı arasında değişen meyvesi.
(Bk. an- sıkl. böl.) —2. Armut gibi, çok saf, anlayışı kıt, bön kimseler için kullanılır: Armut gibidir o, her söze inanır.
3. Armut piş, ağzıma düş, hiçbir çaba göstermeden her şeyin kendiliğinden hazır olup önüne gelmesini isteyenlerin bu tutumu için söylenir.
4. Armudun sapı (var), üzümün (kirazın) çöpü (var) demek, her şeyde bir kusur bularak hiçbir şeyi beğenmemek.
—içit san. Armut rakısı, mayalanmış armut şırasının damıtılmasıyla elde edilen içki.
--Armut şarabı, taze armut şırasının mayalanmasıyla elde edilen içki. (Bk. an- siki, böl.)
—Kilitç. Çubuklu anahtarın ana parçası; çok değişik biçimleri olup başlıca görevi, özellikle kilit dilinin oynatılmasını sağlamak amacıyla, kilidin işlemesi için mekanizmaya gerekli hareketi vermektir.
—Mim. Alemlerde, boyunla bilezik arasındaki armut biçiminde bölüm.
—Mutf. Güzel Hellen armudu, vanilyalı dondurma üzerine yerleştirilen, şurupta haşlanıp sıcak çikolata sosuna bulanmış armut.
—ANSİKL. Armut, çekirdekli bir meyvedir, ama büyüklüğüne göre çekirdekleri çok küçüktür. Armudun yenen yeri, kısmen çiçekliğin gelişmesi, kısmen de meyve yaprakların dış çeperinin büyümesi sonucunda oluşur. Bu kısmın en belirgin özelliği, armudun çeşidine ve büyüme koşullarına bağlı olarak taş hücresi topaklarının az ya da çok olmasıdır. Meyvenin beş bölmeli iç kısmının çeperleri kıkırdağımsıdır; her bölmede iki tohum (çekirdek) bulunur. Armudun kabuğu incedir. Yazlık armutlar en erken haziran sonunda, kışlık armutlarsa en geç kasım başında toplanır.
Dünyadaki armut üretimi yılda 7 Mt dolayındadır. Avrupa'nın yıllık üretimi yaklaşık 2 800 000 t, Türkiye'ninki 410 000 t'dur (1988).
Türkiye'de üretimi yapılan başlıca standart armut çeşitleri: Akça (yazlık turfanda), Ankara (kışlık), Mustabey (yazlık turfanda), Jülgüyo (Jules Guyot) [yazlık], Paskrasan (Passe-Crassane) [kışlık], Vilyam (Will- iams) [yazlık], Börehardi (Beurrö-Hardy) [kışlık], Duayene dü komıs (Doyennâ du Comıce) [kışlık], Luızbon (Louise-Bonne) [kışlık], vb. Bunlardan Ankara ve Paskrasan armutları ekimde toplanır ve nisana kadar saklanabilir.
Standart çeşitlerin dışında yerel ve bölgesel olarak üretilip tüketilen birtakım çeşitler daha vardır: Tokat, hacıhamza, gök- sulu, küre, azdavay, çermayi ya da şirma- ye, hamdi, frenk, vb.
—içit san. Armut şarabı, elma şarabının yapılmasında uygulanan teknikle hazırlanır. Katıksız armut şarabı, şıraya su katılmadan elde edilir. Bu şarap çoğunlukla elma şarabıyla karıştırılır ve böylece ona canlılık ve hoş bir koku verilir.
(Bk. an- sıkl. böl.) —2. Armut gibi, çok saf, anlayışı kıt, bön kimseler için kullanılır: Armut gibidir o, her söze inanır.
Sponsorlu Bağlantılar
4. Armudun sapı (var), üzümün (kirazın) çöpü (var) demek, her şeyde bir kusur bularak hiçbir şeyi beğenmemek.
—içit san. Armut rakısı, mayalanmış armut şırasının damıtılmasıyla elde edilen içki.
--Armut şarabı, taze armut şırasının mayalanmasıyla elde edilen içki. (Bk. an- siki, böl.)
—Kilitç. Çubuklu anahtarın ana parçası; çok değişik biçimleri olup başlıca görevi, özellikle kilit dilinin oynatılmasını sağlamak amacıyla, kilidin işlemesi için mekanizmaya gerekli hareketi vermektir.
—Mim. Alemlerde, boyunla bilezik arasındaki armut biçiminde bölüm.
—Mutf. Güzel Hellen armudu, vanilyalı dondurma üzerine yerleştirilen, şurupta haşlanıp sıcak çikolata sosuna bulanmış armut.
—ANSİKL. Armut, çekirdekli bir meyvedir, ama büyüklüğüne göre çekirdekleri çok küçüktür. Armudun yenen yeri, kısmen çiçekliğin gelişmesi, kısmen de meyve yaprakların dış çeperinin büyümesi sonucunda oluşur. Bu kısmın en belirgin özelliği, armudun çeşidine ve büyüme koşullarına bağlı olarak taş hücresi topaklarının az ya da çok olmasıdır. Meyvenin beş bölmeli iç kısmının çeperleri kıkırdağımsıdır; her bölmede iki tohum (çekirdek) bulunur. Armudun kabuğu incedir. Yazlık armutlar en erken haziran sonunda, kışlık armutlarsa en geç kasım başında toplanır.
Dünyadaki armut üretimi yılda 7 Mt dolayındadır. Avrupa'nın yıllık üretimi yaklaşık 2 800 000 t, Türkiye'ninki 410 000 t'dur (1988).
Türkiye'de üretimi yapılan başlıca standart armut çeşitleri: Akça (yazlık turfanda), Ankara (kışlık), Mustabey (yazlık turfanda), Jülgüyo (Jules Guyot) [yazlık], Paskrasan (Passe-Crassane) [kışlık], Vilyam (Will- iams) [yazlık], Börehardi (Beurrö-Hardy) [kışlık], Duayene dü komıs (Doyennâ du Comıce) [kışlık], Luızbon (Louise-Bonne) [kışlık], vb. Bunlardan Ankara ve Paskrasan armutları ekimde toplanır ve nisana kadar saklanabilir.
Standart çeşitlerin dışında yerel ve bölgesel olarak üretilip tüketilen birtakım çeşitler daha vardır: Tokat, hacıhamza, gök- sulu, küre, azdavay, çermayi ya da şirma- ye, hamdi, frenk, vb.
—içit san. Armut şarabı, elma şarabının yapılmasında uygulanan teknikle hazırlanır. Katıksız armut şarabı, şıraya su katılmadan elde edilir. Bu şarap çoğunlukla elma şarabıyla karıştırılır ve böylece ona canlılık ve hoş bir koku verilir.
MsXLabs.org & Büyük L.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
🌘 🚀