Arama

Polip Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 762 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
POLİP a. (fr. polype; yun. polypus, çok- ayaklı'dan). Patol. Bir mukozayla kaplı boşluklarda gelişen, genellikle saplı ve armut biçiminde, etli ya da lifli, yumuşak ur (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Zool. Knidliler şubesinin tutunarak yaşayan bireylerinin her biri. (Knidliler ya tatlısu hidrası gibi yalnız yaşarlar ya da polipöbeği adı verilen bir koloninin yapısında yer alırlar.) [Bk. ansikl. böl.]

—ANSİKL. Patol. Polipler genellikle belirti vermez. Bazen saplarının etrafında hareketli, küçük etli kütleler halinde görülür (geniz, dölyatağı boynu) ya da sezilir (gödenbağırsağı). Bazen kanayabilir ve varlıkları böylece anlaşılır ya da bir kanalı tıkayabilir (burun boşlukları, üretra). Kalınbağırsak polipleri sıklıkla kanserleşebilir ve ortaya çıkarılmaları gerekir. Poliplerin tedavisi kesip çıkarmaktır, fakat bazıları nüksetme eğilimi gösterir.

—Vet. At ve köpekte penis, dişi köpekte dölydu mukozası, poliplerin yerleştiği organlardır. Fazla miktarda oldukları zaman, cerrahi tedavi gereklidir.

—Zool. Knidlilerde, polip evresi (tutunarak ve eşeysiz yaşanır), üyelerin serbest yaşadığı, yüzdüğü, gonatlar taşıdığı medüz evresinden kesin biçimde ayrılır. Her polip, dibiyle tabana tutunan, öbür ucunda dokunaçlarla çevrili ağız deliği bulunan, borumsu, küçük bir organizmadır. Beden yapısı yalındır ve yalnızca iki yapracıktan oluşur (diploblastik yapı): üstderi ya da örtenek; altderi ya da torba biçimindeki sindirim aygıtı (bu iki bölüm dokusuz bir mezogleayla birbirinden ayrılır). Her yapracığın epitelyumunun dibinde bir sinir ağı bulunur. Polip, yakınından geçen avlarla beslenen (avını yakıcı kapsüllerindeki zehirle felç eder) etçil bir hayvandır. Yılın belli dönemlerinde polip, tomurcuklar çıkarır; tomurcuklardan ayrılan eşeyli medüzler türün (hidralar) yayılmasını sağlar. Serbest medüz evresi bütünüyle yok olabileceği gibi (Anthozoa'iarda olduğu gibi), bazı knidli öbeklerinde (örneğin gerçek medüzler) de polip evresi yok olur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.