Arama

Pompalama Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 975 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
POMPALAMA a. Pompalamak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Atom fiz. Optik pompalama, hertz pompalaması, bir maddeyi, çeşitli enerji düzeylerinde bulunan atom (ya da iyon, molekül) sayısı dağılımını değişikliğe uğratmak için, frekansı ve kutuplanması belirli bir ışık ya da hertz ışınlaması etkisinde bırakmaya dayanan deneysel yöntem. (Bk. ansikl. böl.)

—Hidr. pnöm. Türbomakinelerin kimi çalışma rejimlerinde görülen ve akışkanın akışında, debinin ve basıncın dönemsel salınımlar yapmasıyla belirginleşen olay.

—Mad. oc. SUATlM'ın eşanlamlısı.

—Petr san. İşletilen katmanın basıncı ham petrolün kuyudan fışkırması için yetersiz olduğunda, petrol kuyularına uygulanan işletme yöntemi. (Kuyunun dibindeki pompanın pistonu, kuyu başındaki bir karşıağırlığa asılan çubuklarla çalıştırılır.)

—Su işler. Pompalama istasyonu, duru ya da kirli suları basma donanımı. (Genellikle bir toplama haznesi, bir ya da birçok pompalama organı [pompalar, enjektörler, vb.] ve basit olarak ele alınırsa, mekanik [şamandıralar], elektriksel ya da pnömatik kontaklar sayesinde otomatik olarak çalıştırılıp durdurulan bir kumanda sisteminden oluşur. Zayıf debilerde ve giriş bo- İUSU sürekli dolu olduğunda, toplama haznesi iptal edilebilir ve bu durumda sistem bir basınç yükselticisi gibi davranır.)

—Su yapı. Katı maddeleri pompalama, liman ya da polder inşaatı sırasında, suya karışmış ince gereçlerin yerini değiştirme. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL
-Atom fiz. Tayfgözlemin temelini oluşturan E' - E = hv (E ve E' aralarında bir geçişin oluştuğu düzeyler, v bu geçişin frekansı, h Planck değişmezi) bağıntısının da gösterdiği gibi, hertz tayfgözlemi deneyleri çok yakın E ve E' enerji düzeylerine ilişkindir: hertz bölgesindeki bir fotonun hv enerjisi, optik fotonlarınkiyte karşılaştırıldığında çok düşüktür ve karşılık gelen geçişler komşu E ve E' düzeyleri arasında gerçekleşir. Bir örnek değişmez bir manyetik alan içine yerleştirilerek elde edilen Zeeman altdüzeylerı bu tiptendir. Hertz tayfgözleminde temel gözlem zorluklarından biri, normal koşullarda, incelenen örneğin, Maxwell Boltzmann dağılım yasasına uygun olarak E enerji halinde, hemen hemen E' enerji halindeki kadar atom içermesinden kaynaklanır.
Optik pompalama, incelenecek örnek (bir manyetik alana yerleştirilmiş) üzerine, çembersel olarak polarılmış (ve dolayısıyla sıfırdan farklı bir açısal moment taşıyan), v frekanslı
(E' - E = hv olacak biçimde) bir ışık dalgası göndermeye dayanır. Bu dalganın bir fotonunu soğuran her örnek atomunda, alana göre açısal moment bileşeni artar. Böylece uyarılmış atomlar, gelişigüzel polarılmış fotonlar yayarak kendiliğinden temel düzeylerine döner; bu nedenle, polarılmış dalganın fotonlarını soğuran atomlar, ortalama olarak, açısal momentlerindeki değer artışını korur. Böylece yüksek açısal momentli Zeeman altdüzeyinde bir nüfus artışı elde edilir. imgesel olarak, bir Zeeman altdüzeyin- den öbürüne atom pompalanmış denebilir. Süreç birçok kez yenilenebilir ve yüksek açısal momentli altdüzeyın nüfusu gittikçe artırılabilir. Bununla birlikte, bütün atomların bu halde yer alacağı, yani öbür hallerin boş olacağı sınıra hiçbir zaman erişilemez. Gerçekte gevşeme olayları, sistemi ısıl dengeye getirmeye çalışır. Hızı ışınlama yeğinliğiyle artan pompalama ile, atomların kendi aralarında ya da içinde bulundukları kabın çeperleriyle yaptıkları çarpışmalarla artan gevşeme arasında bir rekabet vardır.
Temelini 1950’de A. Kastler’in attığı pompalama tekniğinin çok sayıda uygulama alanı vardır: manyetik alanların ölçümü, atom saatlerinin yapımında kullanılan etalon frekanslarının üretimi, kimi laserlerde nüfus evirtimi vb.

—Su yapı. Suya karışmış ince gereçleri pompalama, liman arazilerini ya da pol- derleri oluşturmada çok kullanılan bir tekniktir. Doldurulacak bölge, sûzücü kanallarla birbirine bağlanmış bölücü şeddelerle karelere ayrılır; bu kanallar, karışımın durulmasını ve suyun denize ya da ırmağa doğru boşalmasını kolaylaştırır. Dolgu gereçleri genellikle, emici tarak gemilerinin ya da tarama şalopalarının kuyularında bulunan tarama ürünleridir. Uygun su hacminin eklenmesiyle, bu dolgu gereçleri pompalar yardımıyla basılır. Tarama ve pompalama işlemleri aynı makineyle (örneğin emme basma tarak gemisi) ya da iki ayrı makineyle (tarak gemisi ve pompalayıcı) gerçekleştirilebilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.