Arama

Psikodram Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 615 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PSİKODRAM a. (fr. psychodrame). Ya travma yaratan eski bir duruma son verme girişiminde bulunmayı ya da güç bir durumu ele almayı amaçlayan gerçek ya da düşsel sahnelerden oluşan dramatik oyun.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL J. L. Moreno'nun gözlemlerinden doğan psikodramdan, pedagoji ve öğretimden başka, özellikle psikoterapide yararlanılır. Moreno psikodramı ve analitik psikodram olmak üzere başlıca iki psikodram okulu vardır. Moreno psikodra- mında bir ya da birkaç başoyuncu, oyun sırasında uydurulan bir senaryoya göre duygu ve düşüncelerini özgürce açıklarlar; psikodramcı "yardımcı-egolar”dan yardım görmekle birlikte, ne bir rol alır, ne de değiştirimi çözümler. Analitik psikodram, tedavi ereği güder; psikodramcılar hem oynar hem de değiştirimi çözümler ve yorumlarlar; hastanın, oynayacağı ya da oynadığı şeye özgürce katılımı sağlanır.
Moreno psikodramında gerçekliğin dramatik temsili, hastada bir katharsis gerçekleştirmeyi amaçlar ve hastaya toplumsal baskının etkisiyle çok katı bir duruma gelen ve doğallığını maskeleyen basmakalıp rollerden kurtulma olanağını sağlar.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.