Arama

Psikasteni Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 1.126 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PSİKASTENİ a. (fr. psychasthbnie). R Janet tarafından betimlenen nevroz durumu. Ayırtedici özelliği, çeşitli zihinsel işlevlerdeki (dikkat, bellek, irade) enerji yetersizliğine bağlı sürekli bir sinir çöküntüsüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Janet'ye göre, bu bünyesel enerjetik yetersizlik (onun terimleriyle ruhsal gerilim azalması) bireyi düşük düzeyli etkinliklere yöneltir: hareketlerle ajitasyon (tikler, kalıp edimler) ve düşünsel- sözsel ajitasyon (yinelemeler, kafa karışıklığı, bıktırıcı sözler) gibi. Psikastenide bunlar, yararlı etkinliğin yerini alır. Öte yandan hasta, düşünce ve heyecan düzeyinde, ruhsal güçsüzlüğüne tanıklık eden karamsar duygulardan kurtulamaz. Bu ruhsal güçsüzlük, kuşkularda, kişiliksizleşmedi gevelemede, eksiklik, gerçekdışılık ve yabancılık duygularında kendini gösterir. Ancak en ağır durumlarda ortaya çıktıkları halde, saplantılar, psikasteninin klinik tablosunun merkezinde yer alırlar. Janet, saplantıları, bilinç alanındaki belli bir düşüncenin aşırı önem kazanmasından doğan düşünsel bozukluklar olarak betimler ve beş içerik tipi ayırt eder: küfür, cinayet, kendinden utanma, vücudundan utanma ve hi- pokondri.
Psikasteni bugün, nevrozlu kişilerin betimlenmesinde klinik birim olarak ele alınmaktadır. Kimileri psikasteniyi, S. Freud'un aynı dönemde tanımladığı saplantılı nevrozun bünyesel temeli olarak görürler. Ne var ki, Janet'nin ruhsal gerilimde bir azalma gördüğü yerde Freud, bilinçdışı ve ruhsal çatışma kavramlarını ileri sürerek, nevroz belirtilerine anlam kazandırır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.