Arama

Püskürtücü Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 713 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PÜSKÜRTÜCÜ a. Bir boruya tespit edilen ve herhangi bir sıvıyı küçük damlacıklar halinde fırlatmaya yarayan lüle

Sponsorlu Bağlantılar
—Bayınd. Beton püskürtücü, bir kazı yerinin çeperlerini sıvamak için hazırlanan betonu esnek bir borunun ucundan püskürtmeyi sağlayan makine.

—Hidr. Bir hava ya da sıvı hüzmesinin üzerine hızla çarparak parçalandığı ve küçük taneciklere ayrıldığı metal lamel. (Eşanl. PÜLVERİZATÛR.)

—Hidr. pnöm ve Isıbil. Bir akışkanı ya da toz halindeki bir ürünü sürüklemek ve bir kaba ya da oyuğa doldurmak için çok hızlı bir akışkandan yararlanan aygıt. (Sürükleme akışkanı genellikle püskürtücünün girişine basınç altında gelir ve burada bir lüle içinde genişleyerek hız kazanır.) (Eşanl. ENJEKTÖR.] || Buharlı püskürtücü, küçük buhar kazanlarını suyla beslemekte yararlanılan ve sürüklenme akışkanı olarak beslenecek kazanın buharını kullanan püskürtücü. (Dolayısıyla, püskürtücünün girişindeki buhar basıncı, en çok kazanın basıncına eşit olur. Kazanlar, ancak suyun sıcaklığı yeterince düşük olduğu zaman püskürtücüyle beslenebilir.)

—inş. ve Bayınd. Püskürtme işlemi yap- naya yarayan metal boru. || Beton, harç, ılçı gibi inşaat gereçlerini püskürtme tek- iğinde, bu gereçlerin içinden geçtiği kalalın ucuna tespit edilen ve bu gereçlein fışkırmasını sağlayan düzenek. (Kuru «öntemde su ve gereğinde başka sıvı katalar, ıslak yöntemde sıkıştırılmış hava ve atkı maddeleri püskürtücü içinde karışınlır.) || Oksijenli püskürtücü, beton duvarları ısıl yöntemlerle delmeye ve kesmeye yarayan düzenek. (Bu düzenek, demir-çelik sanayisinde kullanılan oksijen borusundan türetilmiştir.)

—Mak.san. Bir Pelton türbini dağıtıcısında, akışkanın potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye dönüştüğü bölüm. (Püskürtücünün çıkışında, silindir biçiminde bir huzme oluşturan akışkan, Pelton türbininin hareketli çarkının kepçelerine çarpar.)

—Matbaac. Pudra püskürtücü, tipo ya da ofset baskı makinelerinin çıkışında, taze mürekkebin arkadan gelen kâğıdın arkasını kirletmesini önlemek amacıyla, basılmış kâğıdın üzerine ince bir pudra katmanı bırakan düzenek.

—Tarım mak. Sulama sistemlerinde bulunan püskürtme organlan. (Bk. ansikl. böl.) || Meyve bahçelerinde ve bağlarda, haşere ilaçlarını ya da fenni gübreleri toprağa püskürtmeye yarayan taşınabilir küçük aygıt.

—Ted. Aerosola yakın çok küçük damlacıklar halinde bazı ilaç maddelerini bulut şekline dönüştürmeye yarayan aygıt.

—Uz, havc. Bir iticide, lüleden ve enjektörüyle birlikte yanma odasından oluşan bütün. (Eşanl. EJEKTÖR.)

—ANSİKL. Tarım mak. Püskürtücülerin, sulama başlıklarıyla donatılmış, karşılıklı iki rampadan oluşan dev püskürtücüler (sulama uzaklığı 50-80 m), arazide otomatik olarak yer değiştiren ve yüksek basınçla (6-10 bar) çalışan özdevinimli püskürtücüler (ya da sulama tabancaları) ve düşük basınçla (2-4 bar) çalışan küçük döner püskürtücüler gibi çeşitleri vardır.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.