Arama

Ödemezlik Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 946 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖDEMEZLİK a. Huk. Ödemezlik defi, iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde, taraflardan birine karşı taraf edimini yerine getirmedikçe ya da bunu önermedikçe, edimini yerine getirmekten kaçınma hakkı veren savunma biçimi.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. İki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde aksi kararlaştırılmamışsa kural, edimlerin aynı anda yerine getirilmesidir. Taraflardan biri borcunu yerine getirmeden ya da bunu önermeden, karşı taraftan borcunu yerine getirmesini isterse, ödemezlik defi ile karşılaşabilir. Ödemezlik def'i, kullanan kişiye, borcunu yerine getirmekten kaçınma olanağı sağlar. Ödemezlik definin ileri sürülebilmesi için şu koşulların bulunması gerekir:
1. iki yana borç yükleyen bir sözleşme olmalıdır;
2. edimler aynı sözleşme içinde ve birbirinin karşılığı olmalıdır;
3. karşı edim sona ermemiş olmalıdır;
4. ödemezlik def inde bulunan tarafın, borcunu öncelikle yerine getirme yükümlülüğü bulunmamalıdır. Öncelikle ödeme yükümlülüğünün bulunmaması koşulunun bir istisnası vardır. Karşı edim borçlusu, borç ödeyemez duruma düşerse, önce ifa ile yükümlü olan taraf da ödemezlik definde bulunabilir. Ancak bu kaçınma, karşı edim için teminat gösterilinceye kadardır. Teminat gösterildikten sonra, önce ifa ile yükümlü bulunan taraf edimini yerine getirmek zorundadır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.