Arama

Örnekleme Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 719 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖRNEKLEME a. Örneklemek eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bilş. ve Telekom. Sürekli bir işaretin, bu işaretin yaklaşık bir gösterimini vermek amacıyla düzenli zaman aralıklarında bir dizi değer alma. (Örnekleme sonrasında çoğu kez bulunan değerler kuvantalanır ve genellikle zaman çoğullamasıyla iletilmek üzere, sayısal bir işaretle gösterilir.) || Örnekleme dönemi, bir işaret üzerinde gerçekleştirilen iki ölçmeyi ayıran zaman aralığı. || Örnekleme işareti, darbeleri, ölçülecek bir işaretten örnek alımlarını belirleyen darbeli işaret.

—istat. Bir örneklem seçilirken, ya çok kesin bir biçimde rastlantıya yer veren (rastlantısal örnekleme), ya ampirik ya da eleştirel bir metoda başvuran (ampirik örnekleme) yöntem. (Örnekleme sondaj yoluyla yapılan anketin çerçevesini oluşturur.) || Sistemli örnekleme, belli bir sisteme göre sıralanmış örneğin alfabetik sıraya göre- bir ana kütleden, temsili bir örnekleme sağlayan örnekleme yöntemi. (Böylece, ana kütledeki p. sıradaki, [p rasgele bir sayı olmak üzere] sonra (p + q). sıradaki, sonra (p+2g). sıradaki vb. öğelerle örneklem oluşturulur. Bu yöntemde önemli o- lan, kütleyi sınıflamaya ön ayak olan ilkeyi iyi bilmektir. Aksi durumda, sapma [yanlılık] denen sistematik hataya yol açılır.)

—Ormanc. Örnekleme alanı, bir deneme için ormanda ayrılan birkaç arlık olan.

—Topruhbil. ve Topbil. Alan örneklemesi yöntemi, bir sondaj çalışmasında, söz konusu nüfusun coğrafi dağılımı temel alınarak, ilgili bireylerin konutlarını topolojik açıdan genellikle eşit büyüklükteki demografik yerleşim bölgelerine (örneğin kentsel bir yerleşme yerinde, mahallelere, ev bloklarına ya da apartmanlara) ayrıştırarak örnekleme yapılmasını sağlayan yöntem. (Örneklemeye temel olacak bölgeler ya da birimler, basit rastlantısal yöntem aracılığıyla saptanır. Her birimde ilişki kurulacak kişi ya da kişilerin saptanmasında da benzer bir yöntem kullanılır.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

8 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap