Arama

Isıtıcı Nedir?

Güncelleme: 15 Aralık 2015 Gösterim: 744 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ISITICI sıf. Isıtan, ısıtma işlevi olan.

Sponsorlu Bağlantılar
—Akupunk. Üçlü ısıtıcı, insanı besin ve solunum yoluyla besleme amacına yönelik üç fizyolojik işleve geleneksel Çin tıbbında verilen ad. (Bk. ansikl. böl.)

—Anal. kim. Dış ısıtıcı, kızılaltı ışınım yayan, sızdırmaz aygıt; çözeltilerin uzaktan buharlaştırılarak kurutulmasında kullanılır.

—Dy. Makas ısıtıcısı, kışın makas lamalarının kar ve buz nedeniyle sıkışmasını önlemeye yarayan ve gaz ya da elektrikle çalışan aygıt.

—Elektrotekn. Elektriksel bir ısıtma gövdesi taşıyan ve ısıtmak amacıyla su içine daldırılan taşınabilir aygıt.

—Ev. eşy. Bir ya da birçok ocağı olan taşınabilir pişirme aracı. || Yemekleri masada sıcak tutmak için elektrik ya da alevle ısıtılan metal tabak altlığı.

—Isıbil. Kullanımından önce bir cismin, genellikle bir akışkanın sıcaklığını yükselten aygıt. (Bk. ansikl. böl.) || Karışımlı ısıtıcı, çalışma ilkesi ısıtılacak akışkanla ısıtan akışkanın karışmasına dayanan ısıtıcı. || Yüzeyli ısıtıcı, ısı değiştirici.

—Isıl mot. Kimi karbüratörlerde buharlaşma odasını saran ve gerek motorun sıcak suyunu gerekse egzos gazlarını kullanarak yakıt karışımını ısıtmaya yarayan gömlek.

—Sıh. tes. Musluk suyu ısıtıcısı, akan suyu akışla orantılı olarak az ya da çok ısıtan sıcak su aygıtı. || Su ısıtıcısı, gazla, elektrikle, güneş enerjisiyle ya da kimi yakıtlarla (odun, kömür, fueloil) sıcak su sağlayan aygıt.

—Teknol. Sıvı ısıtıcısı, az miktarda bir sıvıya daldırıldığında bu sıvıyı ısıtan elektrik dirençli aygıt.

—ANSİKL. Akupunk. Üçlü ısıtıcı. Üst ısıtıcı, ya da göğüs pişiricisinin ana özelliği soluk ve kanı yakalamak, toplamak ve dağıtmaktır; karın düzeyindeki orta ısıtıcı değişimden sorumludur: besinlerin ezilmesi ve çürütülmesi; leğen kemiği içindeki alt ısıtıcı dışkıların atılması ve işlevsel besinlerin saklanmasıyla yükümlüdür. Her üç işlev de maddesel bir görüntüye büründürülememekle birlikte, aynı adı taşıyan boylam üzerinde etkili olur.

—Isıbil.
Besleme suyu ısıtıcısı. Isıtıcılar, suyu dış ortama atılacak egzos buharını ya da makineden çekilen ara buharı kullanarak ısıtır; ekonomizörler ise ısıtmada yanma gazlarından yararlanır. Ekonomizörler ve "atık buharlı” ısıtıcılar gerikazanım aygıtlarıdır; "ara buharlı” ısıtıcılar iş çevriminin termodinamik verimini artırır. Elektrik sandallarında buhar üreteçlerinin besleme suyu art arda ara buharlı ısıtıcılarda ve ekonomizörlerde ısıtılır.

Yanma havası ısıtıcısı. Temelde bir ısı toplayıcısı olan hava ısıtıcısı, dumanları olabildiğince soğutmak için ekonomizör- le birlikte kullanılır. Besleme suyu ekono- mizör girişinde temiz havadan daha sıcak olduğundan, yanma havası ısıtıcısı duman yoluna ekonomizörden sonra yerleştirilir. Bununla birlikte havayı ısıtma, yanmayı kolaylaştırdığı ölçüde yararlıdır; bazı hallerde ekonomizörün önüne yüksek sıcaklık hava ısıtıcısı yerleştirilebilir. Yüzeyli ısıtıcılarda sabit çeperlerin bir yanında hava öbür yanında yanma gazları dolaşır; çeperler düz ya da kanatlı borulardan ya da metal levhalardan oluşur. Ljüngström tipi çevrimsel ısıtıcılar'da birçokoluklu sac içeren Dır tambur yer alır; bu tambur, her kesiminde almaşık olarak gaz ve hava geçecek biçimde sürekli döner. Her iki yanında büyük bir dokunma yüzeyi bulunan saclar gazdan aldıkları ısıyı havaya iletir.

—Sıh. tes. Su ısıtıcıları beş sınıfa ayrılabilir; katı yakıtlar'la (odun, kömür) ısıtılan aygıtlar; sıvı yakıtta (mazot) ısıtılan aygıtlar; gaz yakıt (doğal gaz, bütan ya da propan) kullanan aygıtlar; elektrikli su ısıtıcıları; güneş enerjili su ısıtıcıları. Gaz ya da elektrik tüketen su ısıtıcıları, anlık ve biriktirmeli olmak üzere iki türdür. Anlık ısıtmalı su ısıtıcısı akan suyu, akışla orantılı olarak az ya da çok ısıtan sıcak su üretecidir. Biriktirmeli su ısıtıcısı, ısıtma gövdesiyle ve termostatla donatılmış ısıgeçirmez bir depodan oluşur; bu aygıt depodaki suyun sıcaklığını görece düşük bir güç tüketerek yavaş yavaş belli bir değere yükseltir.

Güneş enerjili su ısıtıcısı. Konutlarda çeşitli gereksinimleri karşılamada kullanılan suyun ısıtılması güneş enerjisi kullanımına çok uygun bir alandır. Bir yandan, mutfaklarda ve banyolarda kullanılan sıcak su gereksinimi, tüm yıl boyunca, hatta orta enlem ülkelerinde güneşlenme oranının yüksek olduğu yaz dönemlerinde bile sürer. Öte yandan, bu uygulamada elde etmek istenen sıcaklık oldukça düşüktür (60°C ile 70°C düzeyinde), dolayısıyla basit bir teknoloji ve uygun fiyatla yapılacak düzlem toplayıcılar, gereken güneş enerjisini toplayabilir. Güneş enerjili su ısıtıcıların kullanımı Japonya, İsrail, Avustralya gibi yeterince güneş alan ülkelerde çok yaygındır Bu su ısıtıcıları 1980’lerin başında Batı Avrupa'nın güneyinde ve özellikle Fransa’da yaygınlaşmaya başladı. Bununla birlikte güneş enerjisinden yararlanma olanağının mevsime, günün saatine, meteorolojik koşulara bağlı olarak değişmesi yüzünden ek bir ısıtma aracı da gerekir. Ek kaynak genellikle elektriktir. Su ısıtıcılarında kullanılan toplam enerji tüketiminde, güneş enerjisi kökenli ısının payı % 40 ile 70 arasında değişir, dolayısıyla büyük bir ekonomi sağlar. Kullanılan düzlem toplayıcılar çatı üzerine, güney cepheye yerleştirilir ve konutları güneş enerjisiyle etkin ısıtmada kullanılan toplayıcılarla aynı teknolojiye göre üretilir (KONUT); toplayıcılarda, soğyrucu siyah bir yüzeyi yüksek sıcaklığa çıkarmak için bir camın doğurduğu sera etkisinden yararlanılır; bu yüzeye dokunarak dolaşan su ısınır ve bir hazneden geçerken burada bir değiştiricide depolanmış konut suyuna ısısını bırakır. Yani iki bağımsız su devresi vardır: bir yandan güneş toplayıcısında ısınan su devresi, öte yandan konut suyu devresi. Bu iki devre bir haznede temas halindedir. Güneş enerjili ısıtma devresindeki su sıcaklığı yetersiz olduğunda (örneğin gece), bir pompayla sağlanan dolaşım, depolanmış sıcak suyun soğumasını önlemek için durdurulur. Bu durumda elektrikli ek ısıtma sistemi devreye girer.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

26 Eylül 2016 / _EKSELANS_ Soru-Cevap