Arama

Nezle Nedir?

Güncelleme: 1 Ocak 2016 Gösterim: 667 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEZLE a. (ar. nezl ve nüzul'den nezle). Burun boşlukları mukozası iltihabı; ingin, dumağı. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Esk.
1. Yukarıdan aşağıya doğru bir kez inme.
2. Bedenin herhangi bir bölümünden gelen akıntı.
3. Nezle-i müzmine, yerleşmiş nezle. || Nezle-i sadriye, göğüs nezlesi. || Nezle-i süfliye, belsoğukluğu.

—Yet. Domuz nezlesi, domuzlarda burun girintilerinde atrofiye neden olan süreğen bulaşıcı hastalık. (Etiyolojisi karmaşıktır; hem bir bakteri [Bordetella bronchisepti- ca] enfeksiyonu, hem memeden kesildikten sonraki yetişme koşulları hastalığın gidişinde rol oynar.) || Kangrenli sığır nezlesi, bir herpes virüsün yol açtığı, yüksek ateş, göz bozuklukları, özel kokulu sümük- sü, irinli bir burun akıntısı ile belirgin akut hastalık. |[ Tavuk nezlesi, solunum sıkıntısı ve bol burun akıntısı ile belirgin değişik nedenlere bağlı solunum hastalıklarına verilen genel ad. (Çeşitli mikroplardan ileri gelir: virüs [çiçek, enfeksiyöz larengo- trakeit, Nevvcastle hastalığı], mikoplazma [süreğen solunum hastalığı, vb.], bakteri [Pasteurella multocida, Hemophilus gallinarum].)

—ANSİKL. Akut nezle virüs kökenli olduğu sanılan mevsimlik ve salgın bir hastalıktır. Yinelenen aksırıklarla başlar, bunların ardından önce saydam, sonra da süresi ve miktarı değişik irinli ve mukuslu bir akıntı gelir Buna iki taraflı burun tıkanıklığı eşlik eder.
Aksırıklı nezle, art arda nöbet biçiminde gelen aksırıklarla ve sulu burun akıntısı ile belirgindir. Zaman zaman ortaya çıkabildiği gibi, bütün yıl boyunca da sürebilir. Bu vazomotor bozukluklar bir alerji durumuna bağlıdır. Neden olan alerjen madde bazen soruşturularak, bazen de özgül testler uygulanarak saptanabilir.

—Vet. Tüm evcil hayvanlarda rastlanan nezle, genellikle virüs kökenlidir. Hastalığın başlıca özelliği burun tıkanıklığına yol açacak kadar aşırı akıntılı olmasıdır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

22 Ekim 2009 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
3 Mayıs 2012 / taki4547 Soru-Cevap
22 Mart 2009 / ziyaretci Taslak Konular
9 Kasım 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri