Arama

Mandren Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 1.091 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MANDREN a. (fr. mandrin'üen). Mak. san. Kimi taşınabilir takımların (örneğin matkap, perdahlama makinesi) burnuna takılan ve dönen öğeyi (parça ya da takım) hem sıkıştırmaya hem de tahrik etmeye yarayan aygıt. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Kâğ. san. MİHVER BORUSU'nun eşanlamlısı.

—Metalürj. içi boş bir taslağın içine, boyunu uzatmak (mandren üzerinde dövme) ya da döverek çapını büyütmek (gergi çemberini değirmileme) için yerleştirilen metal silindir. || Çekme ya da tel çek- genleşebilir kovanlı mandrenme işlemiyle borulara iç çaplarını vermeye yarayan boyutlanmış silindirsel çubuk.

—Saatç. Döndürülecek parçaları tutmaya yarayan saatçi pensesi.

—Tekst. Boyamada ve baskıda kullanılan çeşitli silindirlere mil görevi yapan metal parça.

—ANSİKL. Mak. san. Mandren özellikle bir matkap ucunu tahrik etmede kullanılır. Vidalama ya da sıkı geçirmeyle tespit edilen mandrende, içinde çenelerin kaydığı radyal kızak yolları bulunur; sarmal rampalı bir düzenek yardımıyla yer değiştiren ve arasına iş parçası ya da takım yerleştirilen bu çeneler genellikle üç tanedir.
İçi boş bir parça, çenelerin açılmasıyla iç bölümünden tutulabildiği gibi, uygun çaplı bir genleşebilir mandren’\e de tutulabilir; bu sonuncusu çok hafifçe konik bir parçayı eksenel olarak vidalamayla çapı değiştirilebilen ve boyuna yönde bir yarığı bulunan esnek bir silindirdir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.