Arama

Mercimek Nedir?

Güncelleme: 10 Ocak 2016 Gösterim: 928 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MERCİMEK a. (fars. merdümek'teri).
1. Ortası şişkin küçük bir disk biçimindeki taneleri için yetiştirilen ince ve kısa boylu tarım bitkisi. (Bil. a. Lens esculenta; kelebek- çiçekligiller familyası.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bu bitkinin, çok eski zamandan beri kuru sebze olarak kullanılan tanesi. (Bk. ansikl. böl.)
3. Mercimek kadar, mercimek gibi, yuvarlak ve çok küçük şeyler için kullanılır. || Mercimeği fırına vermek, bir kadınla bir erkekten söz ederken, aralarında gizlice gönül ilişkisi kurmak, işi pişirmek.

—Mutf. Mercimek köftesi, haşlanmış mercimeği ince bulgur üzerine döküp beklettikten sonra içine soğan, maydanoz, sarmısak, kırmızı biber, tuz ve çeşitli baharatlar katıp köfte biçimi vererek hazırlanan yemek.

♦ sıf. Mercimeğe benzeyen, mercimek biçiminde olan.

—Havc Mercimek profil, yüksek hızlarda kullanılan yassı, bakışımlı çiftdışbükey profil.

—ANSİKL; Mercimek kısa boylu otsu bir bitkidir; bileşik yapraklarında sapın ucunda sülükler bulunur. Akdeniz ülkelerinde Antikçağ'dan beri yetiştirilir. Geniş ve kısa badıcında sarı renkli iki tohum bulunur Mercimek mart-nisan aylarında ekilir (güzün ekildiği yıllar da vardır); hasadı ekilme tarihine göre haziran-ağustos arasında yapılır. Bazı ülkelerde yem bitkisi olarak da yetiştirilir.
Türkiye'de mercimek daha çok Güney-doğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Yıllık üretim, ihracat nedeniyle 1980'lerde hızla artarak 100 000 t'dan 700 000 tona yükselmiştir (1991 yılında 640 0001 üretim).

—Mutf. Protein yönünden zengin bir yiyecek olan mercimeğin kırmızısından çorba, yeşilinden kıymalı yemek, salata ve erişteyle pişirilerek çorba yapılır. Haşlanıp börek içi olarak da kullanılır; bulgurla mercimekli köfte hazırlanır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / kompetankedi Ziraat
9 Şubat 2012 / Misafir Edebiyat tr
28 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
22 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular