Arama

Misel Nedir?

Güncelleme: 20 Ocak 2016 Gösterim: 1.005 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MİSEL a. (fr. micelle; lat. mica, parçacık' tan). Fizs. kim. Çözelti içinde birkaç yüz gerilimetkin molekülün bir araya gelmesi şonunda oluşan çok küçük çaplı (50-100 A) yuvar.

Sponsorlu Bağlantılar
—Yağ. mad. Özütleme sırasında bir çözücü içinde elde edilen yağ çözeltisi. (Misel çözünmezleştirildiğinde ham yağ yeniden elde edilir.)

—ANSİKL. Moleküller, dış ortam su olduğunda susever bölümlerini yüzeye, susevmez bölümlerini miselin merkezine doğru, çevirir (doğru misel); ortam sıvı yağdan meydana geldiğinde, susevmez bölümlerini dışa döndürür (ters misel). Miseller, gerilimetkin maddenin derişimi belli bir eşiği aştığı sırada oluşur: buna dönüşül misel derişimi (D.M.D.) denir. Miseller duruma göre küresel ya da değişik biçimlerde olabilir. Doğru miseller, çok sayıda yağlı maddenin suda çözünmesini sağlar (yağlı madde miselin merkezine bağlanır): bu süreç, deterjanların uygulamadaki etkime biçimini gösterir.
Gerilimetkin maddenin derişimi, dönüşül misel derişiminin çok üzerine çıktığında, miseller genellikle kendi aralarında birbirleriyle kaynaşarak çubuk ya da yaprak biçiminde evreler (hidratlı sabunlara benzer) meydana getirir. Bu evreler çok ağdalı olduğundan pratik olarak pek ilginç değildir. Kimi özel durumlarda son derece akışkan kalabilen çok derişik misel sistemleri oluşturulabilir: mikro emülsiyon denen bu sistemler, sanayisel süreçlerde giderek artan bir rol oynamaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Mayıs 2009 / ahmetseydi Kimya
9 Haziran 2013 / forcibayly_03 Taslak Konular