Arama

Misetom Nedir?

Güncelleme: 20 Ocak 2016 Gösterim: 593 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MİSETOM a (fr mycetome). Patol. Deri altında ortaya çıkan yalancı ur. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Böcbil. Bazı böceklerde, ortakyaşar bağırsak hücreleri (her birine misetosist adı verilir). [Misetomun, vitaminleri ya da böceğin gelişmesi için gerekli maddeleri salgıladığı sanılır]

—ANSİKL. Patol. Misetomlar çoğu zaman bacaklarda çıkar (Madura ayağı), ama bazen vücudun başka yerlerinde de olur. Bakteri misetomları ve mantar misetomları olarak iki çeşidi vardır; sayısı pek çok olan patojen etkenlere tropikal ya da yarı çöl bölgelerde rastlanır; bunlar topraktan gelir ve herhalde diken batmasıyla bulaşır.
Bakteri misetomları nocardia (Nocardia brasiliensis, N. asteroides, N. caviae), streptomyces (Streptomyees somaliensis) ve aetinomadura (Actinomadura madurae, A. pelletieri) cinsi bakterilerden (yalancı mantar hastalıklarının etkenleri olan actinomycetales) ileri gelir.
Mantar misetomlarında rastlanan mantar türlerinin başlıcaları şunlardır: Madurella mycetomi, Leptosphaeria senegalensis ve ayrıca, M. grisea, Pyrenocheta romeroi, Petriellidium (Allescheria) boydii, vb.
Bu patojen etkenler lezyon içinde, iplik şeklinde değişken boyut ve renklerde tanecikler oluşturarak gelişirler. Misetomlar yavaş ilerler, genellikle kemiğe ulaşarak fistülleşir ve önemli sakatlıklara varan sklerozlara yol açarlar. Çaresi cerrahidir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.