Arama

Mor Nedir?

Güncelleme: 21 Ocak 2016 Gösterim: 855 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MOR sıf. Rengi güneş ışığının ayrışma tayfında, gözle görülebilen sınırlardan birini meydana getiren ve "menekşe"nln rengine yakın olan bir pigment, boyar- madde ya da lakaya denir: Elindeki mor kalemle satırların altını çiziyordu, Mor çiçekli vazo Mor lale.

Sponsorlu Bağlantılar
a. Mor renk: Moru mu tercih ediyorsunuz? Duvarı mora boyamak,

—Seram, Mangan moru, Kütahya seramikçiliğinde kullanılan patlıcan rengi. (Manganez, aşı boyası, maya, kuvars karışımından elde edilir.)

—ANSİKL. Boyac.
• Madensel mor pigmentler, boya İmalatında giderek daha az kullanılmaktadır Bunların en önemlileri ince boyalarda ve emaylarda kullanılan kobalt monı ile, daha az canlı olan koyu mor'dur.
Hayvansal kökenli mor boyarmaddeler, deniz kabuklarından elde edilen erguvan kırmızısı İle murex'in ancak tarihsel bir önemi vardır.
Doğal ya da yapay kökenli eriyebilir organik boyarmaddeler, Organik çözücülerde az miktarda bulunan bu maddeler, renklendirme gücü yüksek, ama örtücülüğü az, aşırı renklendirilmiş karışımlar elde etmeye yarar. Bu karışımlar renklendirilmiş vernik (alkollü vernik) olarak, bir de matbaa mürekkeplerinin (metilen moru, antraklnon moru) hazırlanmasında kullanılır.
Organik çözücülerde ve yağlarda çözülmeyen organik mor pigmentler. İyi sonuç veren bu maddelerin son yirmi yıldır sentetikleri yapılmaktadır. Boya ve plastiklerde giderek daha çok kullanılmaktadır.
Mor takalar. Pek çok organik boyarmaddenin genellikle madeni (alümin, baryum sülfat vb.) bir taşıyıcı üzerine tespitiyle elde edilen bu maddelerden matbaa mürekkeplerinin imalinde yararlanılmaktadır. Ancak, kullanımları giderek azalmaktadır.

—Din. Koyu bir renk olan mor, hıristiyanlıkta tövbeyi ve yası simgeler.

—Ecz. Mor renkteki boyarmaddeler plyoktanin boyalan grubuna girer. Kristal moru ve centiyan moru, ağız yoluyla, bağırsak asalaklarına karşı kullanılır. Metil yeşili ile birlikte, antiseptik etkili Milian çözeltisinin bileşimine girer.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

15 Şubat 2013 / ramsstein Müzik tr
22 Mayıs 2009 / nünü Taslak Konular
23 Ocak 2018 / Misafir Cevaplanmış
10 Ekim 2016 / Jumong Spor tr
2 Temmuz 2010 / The Unique Zooloji