Arama

Münasebetsiz Nedir?

Güncelleme: 28 Ocak 2016 Gösterim: 680 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MÜNASEBETSİZ sıf.
1. Uygun olmayan, yakışıksız, yersiz kaçan şey için kullanılır: Münasebetsiz bir davranışta bulunmak. Münasebetsiz bir söz söylemek
Sponsorlu Bağlantılar
2. Beklenmeyen bir zamanda ortaya çıkan, uygunsuz şey için kullanılır; aksi, ters: Ziyaret için bundan münasebetsiz bir zaman bulamazdınız.

♦ sıf. ve a Saygısız, yersiz, yakışıksız davranışlarda bulunan kimse için kullanılır: Ne münasebetsiz bir insan, ona fikrini soran oldu mu. Siz o münasebetsize aldırmayın.

—ANSİKL. Tar. telm. Münasebetsiz Mehmet Efendi, saray görevlilerinden Mehmet Efendi'ye "Münasebetsiz" lakabının takılma nedenini merak eden Mahmut II, bir gün onu huzuruna çağırtarak karşısında süklüm püklüm duran adamı kendisiyle konuşmaya zorlar. Ancak, tam bu sırada Kavalalı Mehmet Ali Paşa ayaklanmasını haber aldığı için onu unutup derin bir düşünceye dalan hükümdara, Mehmet Efendi ansızın, “Padişahım, rahmetli pederiniz zurna çalar mıydı?” diye bir soru yöneltilince, Mahmut II, “Şimdi sana niye Münasebetsiz Mehmet Efendi dediklerini anladım" diyerek adamı yanından kovar. Daha sonra halk arasında da yaygınlaşan bu öyküden kinaye olarak konuyla hiç ilgisi olmayan bir söz edenler için bu deyim kullanılmaya başlanmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Mart 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük