Arama

Antijen Nedir?

Güncelleme: 9 Şubat 2016 Gösterim: 797 Cevap: 2
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
8 Şubat 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
ANTİJEN Fr. antigène
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. (a'ntijen) biy. İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlayan bakteri, virüs, parazit vb. protein yapısında madde.
2. (Yun. anti: karşı; genos: doğum) Bağışıklık cevabına sebep olan herhangi bir madde. İmmünojen.
3. Genellikle protein yapısında olan, antikor veya T hücre reseptörlerine bağlanarak bağışık yanıtı oluşturan, bakteri, virüs, parazit ve bunların ürünleri gibi vücuda yabancı olan maddeler.
4. Organizmada kendisine karşı bağışık cevap oluşturan ve bu cevap sonucu ortaya çıkan antikor ve duyarlı hücre almaçlarıyla özgül olarak birleşme özelliği gösteren bakteri, zehir, yabancı protein vb. maddeler, immünojen.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
8 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Antijen
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bağıştıran ya da antijen vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

Antijenler genellikle protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik kısımları ya da ürünleridir. En önemli antijenler bakteri lerinin yapısına girenlerdir. Bir antijen iki elementten oluşur: Protein bir madde ve hapten. Antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı mikroplarla savaş gibi birçok olayda rol alır. Bağışıklık ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yokedebilme yeteneğidir. Bu madde aynı zamanda hücre zarındaki glikoproteinlerin yapısına katılır.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
antijen ingilizcesi
  • antigen