Arama

Kabarcık Nedir?

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 1.014 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABARCIK a.
1. Bir sıvıda, kaynayan (cam, metal) ya da katılaşmış bir maddede, küre biçimini alan az miktarda hava, gaz ya da buhar. (Kabarcıklar, bir sıvı çalkalandığında, dipteki maddelerin ayrışması, çözünmüş bir gazın serbest kalması [ısınma, basınçtan kurtulma], fokurdama vb. gibi olaylar sonucu oluşur.) [Bk. ansikl. böl. Fiz ]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Hava dolu sabunlu ince bir su zarından oluşan ve atmosferde as,İti halinde kalabilen kürecik.
3. Eriyen bir maden ya da cam kütlesinin katılaşması sırasında oluşan gaz kürecikleri.

—Bilş. Manyetik kabarcık, bir taban üstünde yaratılması ve dolaşımı, büyük sığalı belleklerin yapımına olanak veren, çok küçük boyutlu mıknatıslanmış alan. (Manyetik kabarcıklı belleklerde yüz binlerce bitlik birim sığaları vardır ve erişim süresi birkaç milisaniyeyi geçmez; bunlar uçucu değildir.)

—Bot. Bazı organların (tohumlar, yapraklar, vb.) üstderi hücrelerinden oluşan ufak pürtük.

—Bot ve Zool. Hayvansal ya da bitkisel bir organın yüzeyinde bulunan nispeten küçük kabarıklık.

—Camc. Cam içinde gaz habbelerinin bulunmasından kaynaklanan kusur. (Bu kabarcıklar iriliklerine göre nokta, habbe gibi adlar alır. Kabarcıkları olmayan bir cama "temiz" cam denir.)

Denizbil. Kabarcık olayı, denizaltı sismik araştırmalarında, ses kaynağının ürettiği gaz kabarcığı sonucu parazit işaretler oluşması.

—Der. hast. Elle dokunulduğunda duyulabilen deri yüksekliği. (Sert ve sınırlıdır; içinde sıvı bulunmaz; herhangi bir iz bırakmadan kendiliğinden kaybolur; birçok tıpı vardır: ödemsi kabarcık [kurdeşen], kuru kabarcık [düz liken, ikinci devre frengi, düz siğil], folikül kabarcığı [kıl dibi keratozu] vb.) [Eşanl. PAPÜL] |] Sulu kabarcık, içinde saydam bir sıvı bulunan küçük, sınırlı deri kabarcığı (örneğin uçuk ve zona kabarcıkları). [Eşanl. VEZİKÜL.] — Derinin yüzeyinde ortaya çıkan, içi bulanık ya da kanlı seroz bir sıvıyla dolu olan ırı kabartı. (Vücutta sürekli sürtünme ve basınç altında kalan yerlerde [eller ve ayaklar gibi] meydana gelen travma lezyonlarıdır. Yanıktan, yakıcı maddelerden ya da kabarcıklı bir hastalıktan ileri gelenlere fiske denir.)

—Hidr bağl. Kalıbı sökülmüş bir betonun yüzeyinde görülen küçük boşluklar,

—Kâğ. san. Kâğıdın yüzeyinde yerel olarak görülen ve kurutulurken yapraktaki suyun çok çabuk buharlaşmasından kaynaklanan kabarıklık. || Hava kabarcığı, lifli iki katman ya da iki kat arasında oluşan hava kesesi.

—Krist. ve Miner. Kristallerde mikroskopla görülen ve çoğunlukla sıvı katışkıların içinde yer alan devingen gaz kabarcığı.

—Metalürj. Malzemenin (genellikle sac ya da profil) içten ayrılması sonucu doğan, şişkinlik biçiminde yüzey özürü. (Kabarcıklar mekanik biçim değiştirme ya da yüzey temizleme sırasında ortaya çıkar.)

—Patol. irinli kabarcık, içeriği kısmen irinli olan kabarcık.

—Pnömol. Amfızem kabarcığı, akciğerin içinde oluşan, bir santimetreden büyük çapta, az ya da çok şişkin, ince çeperli, işlevsiz, hemen hemen hiç sıkıştırılama- yan, ama sıkışabilir hale de gelebilen hava kabarcığı.

—Reanim. Kabarcık alma aygıtı, organizmaya şırınga edilen ya da organizmadan çıktıktan sonra yeniden şırınga edilecek olan bir sıvının içindeki hava kabarcıklarını yok etmeye yarayan aygıt. (Bk. ansikl. böl.)

—Teknol. Gaz kabarcığı, erimiş metal ya da cam kütlesinde katılaşma sırasında hapsolmuş gazla dolu boşluk. (Bk. ansikl. böl. Kaynakç. ve Metalürj.)

—Tekst. Bir kumaş parçasında ya da herhangi bir dokumada, ipliklerin toplanması sonucu oluşan üretim hatası.

—Tip. Basınç altından hızla çıkma yüzünden (deniz dalgıçları) deride ağrılı şişlik biçiminde oluşan hava ambolileri.

—Vet. Ak kabarcık, kirpikli bir Protozoa' nın (ichtyophtirius multifiliis) tatlısu balıklarında yol açtığı hastalık. (Bu asalak hastalığı, üstderi ve yüzgeçler üzerinde küçük beyaz lekelerin ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Sık sık rastlandığı akvaryumlarda kinin ya da metilen mavisi kullanılarak kolayca tedavi edilebilen ak kabarcık hastalığı, büyük yetiştirme havuzlarında çok önemli kayıplara yol açabilir.)

—ANSİKL. Fiz. Yüzey gerilimi, ayırma yüzeyinde minumum düzeye indirme eğilimi gösterir; dolayısıyla bir sıvı içinde gaz kabarcıkları, başka gerilme kuvveti yoksa, belli bir hacim için yüzeyi minimum düzeye indiren bir biçim, yani bir küre biçimini alır. Bir kabarcığın iç basıncıyla dış basıncı arasındaki Ap farkı, Laplace yasasıyla, yani eşitliğiyle belirtilir; eşitlikte A iki ortam için yüzey gerilimi, kabarcığın yarıçapıdır.
Sabun kabarcıkları. Suya bir yüzey etkeni, örneğin sabun katılırsa, yüzey geri- liminin düşmesine ve ince zarlı kabarcıkların oluşumuna yol açar. Zarlarda doğan ışık girişimleri "sabun kabarcıklarfnın sedeflenmesine neden olur.

—Kaynakç. Bir kaynaktaki katışkıların çeşitli nedenleri olabilir:
1. iyi yapılmamış bir kaynağın tutması sırasında kenardaki çekinti boşluğunda gaz hapsolabilir: tekli gaz kabarcığı;
2. gazlar kaynak metalinde sıvı hal ile katı hal arasında çözünürlük değişiklikleri gösterir ve katılaşma sırasında açığa çıkarak gaz yuvalarının ya da tekli gaz kabarcıklarım oluşumuna yol açabilirler;
3. erimiş metal içinde doğan kimyasal tepkimelerden kaynaklanabilir;
4. elektrot örtülerinin soğurduğu su, kaynak arkı içinde buharlaşabilir.
Kalıntılar radyografiyle ya da sesötesi dalgalarla algılanır.
Kaynak yapmadan önce olası özürün kökenine göre alınan belirli önlemlerle (elektrotları kurutma, sakinleştirilmiş çeliklerin seçimi, vb.), kaynak yapma sırasında ise işlemsel önlemlerle özürlerin oluşumu engellenebilir.

—Metalürj. Metal döküm parçaları katılaşırken çeşitli boyutlarda ve biçimde, kökenine göre farklı renklerde (parlak, mavi, oksitlenmiş), düz çeperli gaz kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar, metallerde katı halde sıvı hale göre daha az çözünen ve katılaşma sırasında açığa çıkan gazlardan (hidrojen), kalıp ya da kum maçada bulunan ve kalıp kütlesinden olağan biçimde kaçamayan gazlardan (su buharı) ya da erimiş metal kütlesinde kimyasal tepkimeler sonucu açığa çıkan gazlardan (çeliklerde karbonmonoksit, bakır alaşımlarında su buharı ve karbondioksit) kaynaklanır. Kum kalıbın kalitesini artırma, döküm koşullarını iyileştirme, sakinleştiriciler ve oksit gidericiler kullanma gibi yollarla bu kabarcıkların oluşumu kısmen önlenebilir Külçeleri biçimlendirme ve işlemeden sonra gaz kabarcıklarının metal kütlesindeki dağılımına göre, yüzeysel gözenekler, mikroskopik boşluklar ya da mikrokabarcıklar görülür. Kaynayan çeliklerde karbonmonoksıtten kaynaklanmış gaz kabarcıkları katılaşma büzülmesini dengelemeyi sağlar, (GAZ' BOŞLUĞU, GÖZENEKLİLİK.)

—Reanim. Kabarcık alma aygıtı, eğik bölümünden sıvının akıtıldığı bir çeşit süzme kabıdır. Özellikle yapay “kalp-akciğer", "yapay böbrek" gibi araçlara ekli kan verme aygıtlarında bulunur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kabarcık
isim
Sponsorlu Bağlantılar

1 . İçi su veya hava dolu ufak kabartı veya kürecik:
"Bardağın içindeki maden suyu kabarcıklarının pıtır pıtır söndüğü bile duyuluyordu."- H. Taner.
2 . Vücutta oluşan sivilce gibi küçük şişkinlik.
3 . (metal biliminde) Sıvı veya katıların içinde oluşan gaz hacmi.
4 . Kabartı:
"Köy, dağın ortasında, toprak kabarcıkları gibi dizilen evleriyle bir mezarlığa benziyordu."- H. E. Adıvar.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kabarcık ingilizcesi
  • bubble; blister, pimple

Benzer Konular

10 Nisan 2010 / Misafir Uzay Bilimleri
23 Şubat 2010 / Misafir Uzay Bilimleri