Arama

Kabare Nedir?

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 762 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABARE a. (fr. cabaret; eski Picardie lehçesinde "küçük oda" anlamına gelen camberete'nin orta hollandacaya geçmiş biçimi cabaref'den). Hem içki içilen, hatta yemek yenilen, hem de dans edilen, müzik dinlenilen ya da çeşitli varyete gösterileri düzenlenen eğlence yeri.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Kabare tiyatrosu türü, Türkiye' de 1960Tı yılların ikinci yarısından başlayarak Haldun Taner'in Devekuşu kabare tıyatrosu'nu kurmasından ve bu topluluk için yapıtlar üretmesinden sonra yaygınlaştı. Belli başlı özelliği, geleneksel halk tiyatrosunun öğelerinden yararlanarak güncel konulan taşlama biçiminde sunmak olan Bu şehr i Stanbul ki ve Vatan kurtaran Şaban gibi oyunlar geniş ilgi topladı. Taner, bu türdeki çalışmalarını sonraki yıllarda Astronot Niyazi, Ha bu diyar, Aşk û sevda. Dev aynası gibi yapıtlarla genişletirken, İstanbul'da ve Ankara'da "Üç maymun", "Çuvaldız", "Marko Paşa" gibi yeni kabare toplulukları ortaya çıktı, ancak nitelik açısından belli bir düzeyin üstüne çıkamadıklarından uzun ömürlü olamadılar.

—Güz. sant. Sigara dumanından geçilmeyen yerlerin betimleriyle kabare resimleri çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Adlarında kabare sözü bulunan başlıca tablolar arasında Teniers’nin Flaman kabaresi (Dresden müzesi), Nehrin yanındaki kabare ve iki Kabare içi (Louvre); Brouvver'in Kabare ıçı (Louvre) sayılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

6 Temmuz 2012 / Misafir Sanat