Arama

Kaçakçılık Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 11 Şubat 2016 Gösterim: 1.356 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAÇAKÇILIK a.
1. Bir ülkeye girmesi yasaklanmış ya da gümrükten geçirilmemiş malları gizlice sokma işi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyin yasadışı yollarla yapılan ticareti: Uyuşturucu kaçakçılığı. Döviz kaçakçılığı.

—Cez. huk. Döviz kaçakçılığı, kambiyo mevzuatının öngördüğü yasaklara aykırı eylem. (Kambiyo mevzuatıyla ilgili temel yasa olan 20 şubat 1930 tarih ve 1567 sayılı Türk parasının kıymetini koruma hakkında kanun, 7 mayıs 1985 tarihinde önemli ölçüde değiştirildi ve daha liberal bir hale getirildi.)

—Verg. huk. Vergi kaçakçılığı, vergi yükümlüsünün [vergi dairesine karşı işlediği kaçakçılık suçu. (Bk. ansikl. böl).

—ANSİKL. Cez. huk. Kaçakçılık suçları 7 ocak 1938 tgrih ve 1918 sayılı “Kaçakçılığın men ve İakibine dair kanun”da belirtilmiştir. Yasaya göre, şu eylemler kaçakçılık sayılır:
1. herhangi bir maddeyi ya da eşyayı gümrük işlemi uygulamadan Türkiye’ye ithal etmek ya da ithale girişmek;
2. Türkiye'ye ithali ya da ihracı yasak olan herhangi bir madde ya da eşyayı ithal ya da ihraç etmek veya buna girişmek.
3. kaçak eşyayı yurtiçinde bir yerden bir yere bilerek taşımak, satın almak, satmak, satılığa çıkarmak, ya da alınıp satılmasına yol göstermek;
4. devlet tekeli altında bulunan maddeleri izinli ya da yetkili olmaksızın, Türkiye'ye ithal etmek, ithale girişmek, yurtiçinde bir yerden bir yere taşımak, saklamak, satmak, bilerek satın almak, kullanmak, yurtiçinde üretmek, üretim için yurtdışından araç ve gereç ithal etmek;
5. özel yasalar uyarınca belli işler için vergisiz ya da az vergiyle ithal edilen veya hükümetçe verilen vergiye ya da tekele bağlı maddeleri tahsis edildikleri yerden başka yerlerde kullanmak ve satmak, satın atmak, yasal hakkı olmaksızın ya da hakkından fazla olarak almak, bunlar için beyanname doldurmak ya da beyannameyi onaylatmak. Bunların dışında gümrük ve tekel idarelerinin mühür, damga, marka, bandrol ya da etiketlerini taklit etmek, değiştirmek, bunları konulduğu eşyadan çıkararak, değiştirerek ya da çalarak, sahte ve çalınmışlarını sağlayarak kaçak maddelerde kullananlar da kaçakçılık yapmış sayılır.
Serbest bölge olarak kabul edilmiş bölgelerden, Türkiye’nin öteki bölgelerine ya da bu bölgelerden serbest bölgelere gümrük işlemlerine bağlı olmaksızın mal getirilmesi ya da götürülmesi de kaçakçılık sayılır. Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek madde ve eşyayı içişleri, Maliye ve Gümrük bakanlıklarınca gösterilecek makamlardan izin almaksızın emniyet bölgelerine sokmak yasaktır. Emniyet bölgeleri Bakanlar kurulu’nca belirlenir. Emniyet bölgelerinde üretilen malların tüketildiği yerler açıklanmazsa bu mallar kaçak olarak yurtdışına çıkarılmış sayılır. Böyle davrananlar cezalandırılır.
Devlet memurları, yerel yönetimlerde ve belediyelerde çalışanlar, mahalle ve köy muhtarları, ihtiyar heyeti üyeleri, mahalle, kır ve orman bekçileri, köy korucuları kaçakçılık eylemlerinden haberleri olduğunda bunu yetkililere bidirmek zorundadırlar.
Bir yerin en büyük mülki amiri, gümrük ve gümrük muhafaza görevlileri, tekel memurları, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik komutanlığı görevlileri kaçakçılığı önlemek ve koğuşturmakla yükümlüdür. Kaçak malı yakalayanlara ve haber verenlere yasada belirlenen ölçülere göre ikramiye ödenir.
Kaçakçılığı önlemekle görevli yetkililer, kaçak eşya bulunduğu kuşkusu duyulan kişilerin üzerinde, konutlarda, kamuya açık yerlerde kara, deniz ve hava taşıtlarında arama yapabilirler. Silahlı kolluk ve gümrük muhafaza memurlarının gerektiğinde silah kullanma yetkileri vardır.
“Kaçakçılığın men ve takibine dair kanun” kaçakçılık suçları teşebbüs derecesinde kalsa bile tam olarak cezalandırılmasını öngörür. Kaçakçılık amacı ile örgüt oluşturanların, toplu kaçakçılık, silahlı kaçakçılık yapanların ve kaçakçılığı önlemekle yükümlü memurların kaçakçılık yapmaları halinde cezaları artırılır.

—Verg. huk. Vergi kaçakçılığı, basit bir kaçırmadan (gelirlerin beyan edilmeyip gizlenmesi), ya da az çok ustalıklı bir düzenlemeden (sahte fatura tanziminden hayali şirket kurmaya kadar) kaynaklanabilir. Kendi kendini besleyen bir olgu olduğu ölçüde toplumsal bir afet halini alır. Şöyle ki, vergi kaçakçılığı arttıkça yükümlülerde vergi yükünün adaletsizliği duygusu gelişir, bu duygu geliştiği ölçüde de yükümlüler vergiden kaçmanın yollarını ararlar. Bunun sonucu olarak vergi oranlarının yükseltilmesi gereği ortaya çıkar ve bu da ayrıca vergi kaçakçılığını körükler.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaçakçılık
isim
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Bir devletin yasalarına karşı gelerek yapılan ticaret:
"Kaçakçılık ediyormuş, çok para vurmuş."- R. H. Karay.
2 . Bir ülkeye gümrüğü ödenmemiş, yasaklanmış malı gizli olarak, sokma.
3 . Gizli olarak, sezdirmeden kaçırma işi:
"Ben böyle gözlere görülmeden yapılan kaçakçılıktan korkarım."- H. R. Gürpınar.

Birleşik Sözler
vergi kaçakçılığı
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaçakçılık ingilizcesi
  • smuggling

Benzer Konular

5 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Sosyoloji