Arama

Kahverengi Nedir?

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 871 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAHVERENGİ, -yi, -ni, sıf. Kavrulmuş kahve renginde: Kahverengi pantolon. Kahverengi far sürmek. Kahverengi gözler.

Sponsorlu Bağlantılar
—Boyac. Siyaha yakın, kızılın egemen olduğu, karma, koyu renkteki şeyler için kullanılır. (Bk. ansikl. böl.)

—Pedol. Kahverengi toprak, ovaların ya da alçak tepelerin ılıman bölgelerinde görülen, yapraklı ormanla dengeli olan ve ki- reçsiz ya da karbonatsız gereçler üstünde gelişen toprak. (Bk. ansikl. böl.)

• a. Kavrulmuş kahve rengi: Kahverengi sana gitmiyor, siyah giyin.

—ANSİKL, Boyac. Renkölçüm terimi olarak kahverengi, az doymuş, çok açık olmayan az çok sarı bir turuncudur. Yaygın terimlerle açıklanırsa, karıştırmayla kahverengi elde etmek için turuncu ya da sarı -turuncu renklerden hareket edilir, bunlara çok koyu bir gri katılır. Pek çok pigment ve boyarmadde özgün olarak kahverengidir. Sanayide boyaların, verniklerin, mürekkeplerin ve benzer ürünlerin hazırlanmasında kullanılan kahverengi pigmentler, boyarmaddeler ve laklar şöyle sınıflandırılabilir: anorganik kahverengi pigmentler, bitkisel ve hayvansal kökenli kahverengi boyarmaddeler, renkli vernik yapımında kullanılan çözünür organik boyarmaddeler, organik kahverengi pigmentler, kahverengi laklar.

Anorganik kahverengi pigmentler. En yaygın olanları, bazı aşıboyaları" ve toprak-boyalar"’dır. Van Dyck kahverengisi, içerdiği yüksek orandaki humus yüzünden tam bir anorganik pigment olarak kabul edilemez: kaldı ki bu ad altında çeşitli kaynaklardan gelen kahverengi pigmentler pazarlanmaktadır.

Bitkisel ve hayvansal kökenli kahverengi boyarmaddeler. Yağlı ve sulu boyacılıktan çok kumaş boyamada kullanılan bitkisel kökenli kahverengi boyarmaddeler arasında en tanınmışları kaşu ve bakam ağacı'ndan elde edilir; bakam ağacından, kahverengi lakların hazırlanmasında da yararlanılabilir. Hayvansal kökenli, koyu kahverengi, ışığa dayanıklı sepya (mürekkepbalığının salgısı) suluboyada kullanılır. Bu ürünlerin boyacılıktaki kullanımı gitgide azalmaktadır.

Renkli vernikler yapımında kullanılan çözîırıûr organik boyarmaddeler. Organik çözücülerde düşük derişimde bulunan, doğal ya da yapay organik boyarmaddelerin çoğu son derece renkli çözeltiler verir. Yüksek boyama gücü olan, ancak donukluğu yüzünden örtme gücüne sahip olmayan bu çözeltiler, renkli vernikler biçiminde (örneğin alkollü vernikler) olduğu gibi, tipo mürekkeplerinin hazırlanmasında da kullanılırlar: organol kahverengiler ve sudan kahverengileri buna örnektir (azo boyarmaddeler).

Organik kahverengi pigmentler. Pigment olarak, doğrudan organik çözücülerde ve sıvı yağlarda çözünmeyen bazı organik boyarmaddelerden yararlanılır. Örneğin Lutetia kahverengisi (/3-naftolden türeyen ve sülfonlu olmayan azo boyarmadde) bu türe girer.

Kahverengi laklar. Birçok organik boyar- maddenin genellikle anorganik bir taşıyıcıya bağlanmasıyla kahverengi laklar elde edilebilir; bunlar boya yapımında pigment görevi yapar. Rezorsin RN kahverengisi. diazol M kahverengisi gibi, laklamadan sonra-pigment olarak kullanılabilen diazo boyarmaddeler buna örnektir.

—Pedol. Yüzeydeki A katı, mull türü pıtraklı bir humustur; bu humus, demir III oksihidroksitlerlş çimentolanmış, koyu kahverengi killi humuslu topraklardan oluşur. Derinlerde bulunan ve çok yüzlü bir yapı olan B katı, C ana kayacının bozulmasının ürünü olan killer ve demir oksihidroksitlerle yoğun bir biçimde yüklüdür, bu kahverengi topraklar genellikle, son buzullaşma evresinden sonra ve orman bitkileri altında gelişmiştir; bunlar çoğunlukla iyi nitelikte tarım topraklarını oluşturur. Humusun asitleşmesine bağlı olarak A katının fakirleşmesi, B katının yığılmasına ve tıkanmasına, doğal ya da daha çok insanın yol açtığı yapay çevrebilim dengesizliklerinin etkisiyle toprağın bozulmasına neden olur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kahverengi ingilizcesi
  • brown

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

21 Aralık 2009 / atiferdem Soru-Cevap
5 Ağustos 2010 / The Unique Taslak Konular
17 Nisan 2016 / nötrino Uzay Bilimleri