Arama

Kaldeli Nedir?

Güncelleme: 13 Şubat 2016 Gösterim: 885 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KALDELİ sıf. ve a.
1. Kaide ile ilgili, oraya ait.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kaide ayin düzenini uygulayan Roma'ya bağlı hıristiyanlara denir. (Nesturi asur kilisesi’nden kaynaklanan ve "Babil patrikliği” olarak adlandırılan Kaide patrikliği, 1552’de Roma'yla birleşerek kuruldu. Merkezi önce Musul, sonra da Bağdat'ta bulunmaktaydı.)
3. Kaide ayin düzeni, Asur kilisesi, bu kiliseden kaynaklanmış olan Kaideliler ve malabar hı- ristiyanları (nesturi ya da Roma’ya bağlı) tarafından uygulanan ayin düzeni. (Ayin dili süryanicedir.)

—ANSİKL. Tar. "Kaideli” sözcüğü, bir kabileler (muhtemelen araıniler) konfederasyonunun adı olan Kaldu'dan gelir, içlerinde en önemlisi Bit-Yakin olan bu kabileler Aşağı Mezopotamya'ya yerleşmişlerdi; İ.Ö. 850’den beri varlıkları bilinmekteydi. İ.Ö. 769'dan başlayarak Babil kralları Kaldular arasından çıkmaya başladı; bu nedenle yeni babil hanedanına (İ.Ö. 626-539) "kaideli” adı verildi. Babil bilimlerini, özellikle kâhinliği tekellerinde tutan ve bunları İ.Ö. II. yy.'dan başlayarak bütün Akdeniz havzasına yayan aşağı mezopotamyalı rahip, yazıcı ve kâhinlere, Yunanlılar ve Latinler, “Kaideliler" diyorlardı.

—Giz. bil. Batı'nın bütün gizli bilim geleneği, Kaldeliler’i ata olarak kabul eder Bahirde ve Kalde’de büyücülük ve mantike (doğum ya da yargı astrolojisi hariç, astroloji) yoğun bir biçimde uygulandı ve öğretildi. Kaldeliler’in bu alandaki bilgilerinin bir bölümü de (özellikle Roma imparatorluğu aracılığıyla) Batı’ya miras kaldı. Kaideli simgesi de, iki bin yılı aşkın bir süreden beri, gizli bilim edebiyatında bir mitos oluşturacak ölçüde yüceltildi.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM