Arama

Kalefaksyon Nedir?

Güncelleme: 13 Şubat 2016 Gösterim: 566 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KALEFAKSİYON a (fr. calefaction; lat. calefactio, ısıtma’dan). Fiz. Çok sıcak bir metal yüzeye dokunan bir sıvının, metalle sıvı arasında ince bir gaz zarı oluşturarak ani buharlaşması olayı.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Hafifçe ısıtılmış bir metal levhaya püskürtülen su damlaları hızla buharlaşır; ama yüzey çok sıcaksa kaynama görülmez ve damlacıklar birleşerek küre biçiminde kabarcıklar oluşturur ve sıvı miktarı arttıkça damlacıklar yassılaşır, işte bu olaya suyun kaiefaksiyon hali denir; küre- cikler hızla yer değiştirir; yer değiştirme, damlacıkların alt kesiminde oluşan buharın, damlacıkları kaldırarak yüzeye dokunmasını önlemesinden kaynaklanır. 1746'da Heller'in gözlediği bu olayı, Bou- tigny, Baudrimont, Pouillet vb. inceledi. Başka sıvılar da kaiefaksiyon haline girebilir. Sıvı damlasının sıcaklığı, kaynama noktasının altındadır. Levhanın sıcaklığı düşerse buharlaşma yavaşlar, bir süre sonra buhar küreciği kaldıramaz, kürecik yassılaşır, levhanın yüzeyine yayılır ve ansızın kaynamaya başlar.
Bu olaya dayanarak, ıslak el, erimiş bir metal içine daldırılabilir: kızgın metal ele dokunmaz. Çeperleri kireç bağlayıp kötü iletken haline gelen kazan patlamalarının nedeni budur. Isınan çeperler kızıl hale gelir; kireçler çeperden koptuğunda, su önce kalefaksiyona uğrar, sonra ansızın buharlaşır ve patlamaya yol açar.

—Metalürj. Kaiefaksiyon olayı, metal bir parçaya suverme işlemi sırasında görülür. Suverme sıvısının buharlaşması parçanın soğuma hızını kısmen değiştiren ince bir gaz zarı oluşturur.

—Nük. müh. Sıvıyla soğutulan bir reaktörde, bu sıvıyla yakıt zarfı arasında yerel, ince bir zar oluşur. Bu olay ısı aktarımını önler ve yakıtı anormal derecede ısıtır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM