Arama

Kanaviçe Nedir?

Güncelleme: 15 Şubat 2016 Gösterim: 873 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KANAVİÇE
a. (ital. ca- navaccio ya da canevaccio'dan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Seyrek dokunmuş kolalı keten bezi.
2. Bu tür kumaşlar üzerinde çapraz iğneyle yapılan işleme. (Bk. ansikl. böl.)

—Haritc. Üzerinde kartografik kareleme ve kanava noktaları bulunan ve harita ya da plan alımında kullanılan, sert bir altlığa yapıştırılmış kâğıt.

—Tekst. Tekkat ya da çiftkat ipliklerle seyrek bir biçimde dokunan ve iğneyle yapılan el işlerinde destek olarak kullanılan kalın bez. (işlemesiz kanaviçede hiç desen yoktur; işlemeli kanaviçede motiflerin çevre çizgisi belirtilir; boyalı kanaviçede renkli motifler görülürken atkılı kanaviçede, desen bölümleri, istenen renkte yatay atılmış ipliklerle kaplıdır.)

—Topogr. Bir harita ya da plan aliminin temel yapısını oluşturan ve konumu bilinen noktaların tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Yerbil. Uzayda belirlenmiş yapısal öğe lerin (çizikler, kırık düzlemleri, şistlilikler, çizgilenmeler vb.) geometrik izdüşümle bir düzlem üzerinde gösterilmesini sağlayan diyagram.

—ANSİKL. Kanaviçe çok kullanılan bir işleme tekniğidir. Telleri sayılabilen seyrek dokulu bezler üzerine ya da kumaş üzerine tutturulmuş seyrek dokulu bir tür tülden yararlanılarak uygulanır. Temel işleme iğnesi, çapraz iğnedir. Karyola eteklerine, yastık yüzlerine, giysilerin göğsüne, mendil, bohça, oda takımı vb. eşyaya yapılır. Karyola eteği, yastık yüzü vb. eşyalarda patiska üzerine seyrek tül tutturulup deliklerinden yararlanarak işleme yapılır, işleme bittikten sonra kanaviçenin telleri çekilerek atılır.

—Topogr. Her tür topografik harita ya da plan alımı, her türlü fotogrametrik yöneltme çalışması, ayrıntıların çizilmesine ilişkin işlemlerden önce, kâğıt üzerinde hesaplanmış ve yerleri belirlenmiş bir noktalar kümesine dayanır. Bu noktalar kanavayı oluşturur ve açısal üçgenleme, poligon geçkisi ya da hava açısal üçgenlemesiyle belirlenir. Konumları, genellikle dik koordinatlarla belirtilir. Plan ya da harita üzerindeki ayrıntılar kanavaya göre yerleştirilip çizilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kanaviçe
isim (kanavi'çe) İtalyanca canovaccio
Sponsorlu Bağlantılar

1 . El işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezi.
2 . Bu bezin üzerine yapılmış olan işleme.
3 . Çuval olarak kullanılan kendirden veya kenevirden yapılmış seyrek bez.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kanaviçe ingilizcesi
  • canvas
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Temmuz 2012 / Lavie Sağlıklı Yaşam