Arama

Doktor Nedir?

Güncelleme: 19 Şubat 2016 Gösterim: 1.125 Cevap: 3
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
19 Şubat 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
DOKTOR Fr. docteur
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. Hekim:
”Suzinak faslının eski yeni şarkıları birbirini takip ederken bu hâle gülen doktor gezinmeye başladı.” -A. H. Müftüoğlu.
2. Bir fakülteyi veya bir yüksekokulu bitirdikten sonra belli bir bilim dalında en yükseköğrenim basamağına vardığını, geçirdiği özel sınavla ve başarılı bir eserle gösterenlere verilen akademik unvan.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
19 Şubat 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Doktor(tıp)
Doktor kelimesinin aslı Latince olup hoca manasına gelir. Bugün iki manada kullanılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
1. tedavi sanatlarında pratisyen, tıp fakültesi, dişçilik ve veterinerlik bölümlerinden derece alıp devlet tarafından uygulama (hekimlik) yapabilmek için lisans almış kişi. Hekim, kişilerde hastalık çıkmasını veya birinden diğerine geçmesini önlemeye yarayan bilgilerin uygulama alanına konması ve bunun için gerekli yeni metod ve usulleri araştırır. Nüfus tesbiti, periyodik muayeneler, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, çevre sağlığının düzeltilmesi, beslenme durumunun iyileştirilmesi, dejeneratif (yıkıcı) hastalıklarda erken teşhis ve koruma, iş ve meslek sağlığı çalışmaları, kazalarla ilgili çalışmalar, yaşlı bakım çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları ve bu hizmetlerin istatistiki değerlendirilmeleri hekimin başlıca görevleri arasındadır.
2. Belli bir öğrenim dalında uzman olarak nitelenen en yüksek diploma ünvanına sahip kişi. Tıbbiye dışında doktor ünvanı, Türkiye Cumhuriyetinin ilk kuruluş yıllarında yabancı öğretim üyelerinin etkisiyle girmiştir. üniversite öğretim üyesi sıfatını kazanabilmek için başlangıçta doktora yapmak mecburiyeti yokken, daha sonra 4936 sayı ve 13-6-1946 tarihli üniversiteler kanununun 18/a maddesince mecburi olmuştur (Edebiyat doktorluğu, fen doktorluğu, ilahiyat doktorluğu buna örnektir). Bu öğrenim dallarında bu ünvana sahip olabilmek için o dalda doktora vermek gereklidir.

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
19 Şubat 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
DOKTOR (tıp)
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doktor kelimesi, Türkçe'ye Avrupa kökenli dillerden (İngilizce veya Fransızca etkisi ile) girmiştir (ing. Doctor). Kelime aslı itibariyle Latince kökenlidir ve aynı şekilde okunan docēre kelimesinden gelmektedir ve anlamı öğretmektir. Tıp alanında uzmanlık veya doktora çalışmalarını tamamlamış hekimlere (tabiplere) verilen unvandır. Kısaca Dr. olarak isimlerin önünde de kullanılabilir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
doktor ingilizcesi
  • doctor
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Siyaset tr