Arama

Kırmızı Nedir?

Güncelleme: 7 Ağustos 2019 Gösterim: 3.099 Cevap: 3
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
27 Kasım 2009       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi

KIRMIZI

Ad:  kırmızı.JPG
Gösterim: 314
Boyut:  17.3 KB

1. Kan, gelincik çiçeği vb. renginde olan şey için kullanılır; ışık tayfında portakal renginden önce gelen renk için kullanılır: Kırmızı güller.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kırmızı dıpli mumla da vet etmedim ya, bir yere gelen ya da bit toplantıya katılıp da memnun kalmayan biri için "sanki gelmesi için yalvarmadım ya" anlamında sitem yollu söylenir. || Kırmızı gömlek, görünüşüyle kendini kolayca ele veren, gizlenemeyen, ortaya kolayca çıkan şey için kullanılır.

—Ask. tar Kırmızı bayrak bölüğü — SİPAH.

—Bine. Kırmızı bayrak, Türkiye at yarışlarında start alan atların hatalı çıkışlarında gösterilen bayrak. Bu durumda start yeniden alınır Batıdaki yarışlarda bu durumda ışık yanar. Bitiş sırasında ise birinci gelen ata bir itiraz varsa, buna Türkiye'de protesto denir. Bu koşulda da kırmızı bayrak çekilir.

—Bes. san. Kırmızı biber, olgunlaşarak kızardıktan sonra kurutularak toz haline getirilmiş acı biber.

—Dy. Yanıp sönen kırmızı ışık, semafora benzeyen blok sistem işareti; bu işaret durmayı gerektirmez ancak tren makinistine işareti geçerken 15 km/sa'lik hızı aşmamasını ve bir sonraki kantonun sonuna kadar görerek seyire uymasını emreder. (Yanıp sönen kırmızı ışık, bir trenin kısmen dolu bir hatta girişi sırasında kimi gar giriş panolarında, bir durma işaretinin gerisinde yer alan bazı panolarda ve yalnız ışıklı otomatik blok sistem durumunda, rampadaki kimi panolarda bulunur.)

—Metalürj. Koyu kırmızı, parlak kırmızı (ya da kiraz kırmızısı), akkor kırmızısı, ısıtılmış ürünün rengini belirtmede kullanılan ve 500 ile 1 200 °C arasındaki yaklaşık sıcaklıklara karşılık gelen terimler.

—Miner. Kırmızı zırnık, REALGAR ın eşanlamlısı.

—Müc. Kırmızı akik, yarı saydam, kırmızı renkli, mücevhercilikte ve oymataş ve kaşe yapımında kullanılan akik çeşidi.

—Nöroanat. Kırmızı çekirdek, beyin saplarının içinde, locus niger’in arkasında bulunan çekirdek.

—Nörol. Kırmızı çekirdek sendromu, kırmızı çekirdekteki lezyonlardan doğan belirtilerin tümü.

—Şarapç. Kırmızı şarap, kırmızı üzümlerin bağdan toplanırken getirilen katı kısımlarıyla birlikte şıraya yatırılmasıyla elde edilen şarap. (Bu yatırma işlemi alkol mayalanmasından önce ya da mayalanmayla birlikte olabilir, ayrıca üzümler ezilmeden ya da ezildikten sonra, saptan ayrılmadan ya da ayrıldıktan sonra da yapılır.)

—Ulaş. Kırmızı ışık, durmayı gerektiren yol işaret ışığı. || Kırmızı plaka, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis başkanı, Meclis başkanı yardımcıları, bakanlar, Danıştay, Sayıştay, Temyiz başkanları vb’nin resmi makam otomobillerine takılan plaka.

—vet. Kırmızı hastalıklar, domuzlarda görülen ve deride kırmızı lekelerin ortaya çıkmasıyla belirginleşen hastalıklar. Kırmızı lekelerin yanı sıra ağır genel belirtiler, akciğer ve bağırsak bozuklukları da görülür. Salgın ve ölüm oranı yüksek ağır hastalıklardır. Domuz kızılı, domuz pastörellozu, domuz vebası ve salmonelloz bu hastalıklar arasındadır. Deride kırmızı lekelerle belirgin başka hastalıklar da vardır: domuz çiçeği, yılancık.

—Zootekn. Kimi sığırların soluk kırmızı -turuncu donuna denir. (Ömelanin yokluğundan ileri gelen kırmızı tüylerin yanında mukozalar ve boynuzlar açık renklidir) Doğu Anadolu kırmızı sığırı - DOĞU ANADOLU KIRMIZISI.
1. Kırmızı renk; at Kırmızıya boyanmış panjurlar.
2. Durak ve tehlike sinyallerinin belirgin rengi: Kırmızı sönmeden karşıdan karşıya geçmemek. Kırmızıda durmamak.

—Astrofiz. Kırmızıya kayma, tayfın kırmızıya doğru ilerlemesi.

—Aşındc. İngiliz ya da Prusya kırmızısı, KOLKOTAR'ın eşanlamlısı.

—Bitki patol. Çam kırmızı çürüklüğü, bir çam ağacı topluluğunda dairesel olarak yayılan ve her yıl alanını genişleten hastalık. (Fomes annosus mantarının yol açtığı bir hastalıktır. Miselyumun daha fazla yayılmasını önlemek için, hastalıklı alanın çevresinde 30 ila 50 cm derinliğinde bir çukur kazılması tavsiye edilir.)

—Biyol. Nötr kırmızı, canlı bitki hücrelerine düşük yoğunlukta girdiğinde zehir etkisi göstermeden kofulları pembeye boyayabilen boyarmadde.

—Boyac. Kırmızı bir renk veren boyarmadde, madde, pigment: Kırmızılar anorganik, bitkisel ve hayvansal kökenlidir. Kozmetik yapımında kullanılan bir kırmızı.

—Dokubil. Kongo kırmızısı, böbrekte amilaz olup olmadığını anlamaya yarayan benzidin türevi boyarmadde.

—Kim. Cassius kırmızısı, bir altın tuzunun kalay ll klorürle indirgenmesi sonunda elde edilen kolloidal altın çökeltisi; kırmızının, seramikçilikte kullanımını sağlayan bir tonudur. || indigo kırmızısı, İNDİRUBİN’in eşanlamlısı.

—Oy. Bilardoda kırmızı top. (Kırmızıdan hareket etme, her karambolde oyuncuların önce kırmızı topa vurma zorunda olmaları.) || Oyun kâğıtlarında kırmızı renkteki kupa ve karolar. || Otuz ve kırkta ve rulette kırmızı renk.

—ANSİKL. Bes. san. ve Halk hek. Kırmızı biber, özel batıcı kokulu ve çok acı lezzetlidir. Sofralarda ve mutfakta bahar olarak kullanıldığı gibi halk hekimliğinde de haricen deriye sürülerek kan toplayıcı olarak kullanılır. (Romatizma ağrılarına karşı 10 g kırmızı biber 60 g alkol (50°) ile karıştırılarak deriye sürülür.)
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 7 Ağustos 2019 01:22
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
21 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

KIRMIZI


—Boyac. Anorganik kırmızı pigmentler. En çok kullanılanlar şunlardır: 1910'dan beri sınai olarak hazırlanan ve lâl kırmızısından morumsu kırmızıya kadar bir dizi renk değişimi gösteren kadmiyum kırmızısı, yani kadmiyum sülfo-selenür.
Sponsorlu Bağlantılar
Işığa karşı çok dayanıklı olan ve uygun bir boyama ve örtme gücü bulunan bu pigmentin fiyatı çok yüksek olduğundan ancak değerli resim boyalarında ve camlaşabilir emayelerde kullanılır. Ayrıca anorganik kırmızı pigmentler arasında doğal ya da yapay kırmızı demir oksitler, sülüğen, vermiyon (zincifre), sülüğen kırmızısı da sayılabilir. Molibden kırmızısı, kurşun molibdat (% 10-15), kurşun kromat (% 70-90) ve kurşun sülfat (% 0-15) karma kristallerinden oluşan tururıcu-kırmızı bir pigmenttir. Işığa dayanıklı, iyi boyama ve yüksek örtme gücüne sahip olan bu pigment, tek başına ya da organik kırmızı pigmentlerle bileşmiş olarak boyaların yapımında çok kullanılmaktadır.
  • Bitkisel kökenli kırmızı boyarmaddeter. Küba, Brezilya vb. ormanlarından sağlanan kırmızı boyarmaddelerle kökboyası yerine bugün organik boyarmaddeler kullanılmaktadır; kırmızı yosun, renkli kâğıt sanayisinde hâlâ kullanılmaktadır.
  • Hayvansal kökenli kırmızı boyarmaddeler. Günümüzde yalnız kırmız böceğinden çıkarılan karmen kullanılmaktadır.
  • Renkli vernikler için çözünür organik boyarmaddeler. Organik çözücülerde düşük derişimlerde yer alan, doğal ya da yapay kökenli organik boyarmaddelerin çoğu, örtücü gücü olmayan, koyu renkli çözeltiler verir. Bunlar renkli vernikler olarak ve fleksobaskı mürekkepleri gibi mürekkep hazırlanmasında kullanılır: bir bazik ksanten boyarmadde olan rodamın B buna örnektir.
  • Kırmızı organik pigmentler. Bu grupta, para kırmızısı vetoluidin kırmızısı gibi sül- fonlanmamış azo boyarmaddeler olan, organik çözücülerde ve sıvı yağlarda çözünmeyen bazı organik boyarmaddeler, 0 -naftol, sülfonlu aminlerden türemiş Lithol kırmızısı, "C" kırmızıları ve Fanal kırmızıları yer alır Son yıllarda özellikle ışığa karşı çok dikkat çekici dayanıklılık özellikleri gösteren kırmızı organik pigmentler ortaya çıkmıştır. Özellikle otomobil karoserilerinde giderek daha fazla kullanılan bu ürünler, kinakridon, tetrakloro-izo-indolinon, perilen vb. gibi kimyasal gruplardan türerler.
  • Kırmızı laklar. Genellikle anorganik bir destek üzerine (alümin, baryum sülfat vb.) tutturulan pek çok organik boyarmaddeden, boya yapımında pigment rolü oynayan kırmızı laklar elde edilir. Kurşunlu kırmızı laklar, kurşunsuz kırmızı laklar ve alüminli kırmızı laklar bunlara örnektir. Bu ürünler bugün hemen hemen hiç kullanılmamaktadır.
—Nöroanat. Kırmızı çekirdek. Kesiti yuvarlak ve pembemsidir. Getirici ve götürücü sinir liflerinden oluşan bir yalancı kapsülle sınırlıdır; iç kenarında göz devindirici sinir lifleri yer alır. Karşı yarımküredeki dişli çekirdekler ile üst dördüz tümseklerden ve aynı yarımküredeki pallidum ve devimsel kodeksten sinir lifleri alır. Ondan çıkan sinir lifleri ağsı oluşuma, soğanilik zeytinine ve omuriliğe gider. Kırmızı çekirdek ekstrapiramidal devrimsel yollar üzerinde önemli bir aktarma merkezidir.

—Nörol. Kırmızı çekirdek sendromu. ikiye ayrılır:
1. Kırmızı çekirdek alt sendromları, değişkendir ve aynı tarafta üçüncü kafa çiftinin felci, bunun yanı sıra, karşı tarafta, hem titreme ya da koreoatetoz tipinde istem dışı hareketlerle (Benedikt sendromu), hem de bir yarı asinerjiyle (Claude Bernard-Horner sendromu) belirgindir;
2. Kırmızı çekirdek üst sendromları, karşı tarafta odaya çıkar ve üçüncü göz devindirici sinirinde felç olmaz, ama lezyonun karşıt yanında hem bir yarı asinerji olur, hem de koreoatetoz tipte istemsiz hareketler odaya çıkar.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 7 Ağustos 2019 01:14
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Temmuz 2019       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KIRMIZI
Kırmızı, al veya kızıl; parlak gökkuşağının en dışındaki renk. Sarı ve mavi gibi ana renklerden biridir. Güneş içteki gökkuşağındaki kırmızı renk ve gözümüzün açısı 42 derecedir. Elektromanyetik tayf'ın görülebilen renklerinden biridir. Kırmızı ışığın dalgaboyu 630-760 nanometre civarındadır. Kırmızı en düşük frekanslı renktir. Kırmızının altındaki frekanslara kızılötesi, infrared (ya da infraruj) denir.

İnsan kanı oksijenin varlığında hemoglobin yüzünden kırmızıdır. Kırmızı renk deniz suyu tarafından emildiği için siyah gözükürler.

İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır, boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.

Kırmızı renginin bazı çağrışımları: aşk ya da sevgi, nefret, cesaret, kuvvet, ısı, enerji, mutluluk, refah, saldırganlık, kızgınlık, baştan çıkarma, cinsellik, erotizm, ahlâksızlık, sonbahar, sosyalizm, komünizm, tutkunluk, güzellik, ateş, erkeksilik, tehlike, kan, Noel, savaş.

Kelimenin kökeni
Kırmızı sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Kırmızının "kırmız" adlı bir böcekten elde edilen ve Osmanlı döneminde romatizma tedavisinde kullanılan, koyu kırmızı renkte bir ilacın adından geldiği de söylenir. Kızıl sözcüğü ise Eski Türkçede kızmak (çok fazla ısınarak kızıl renge bürünmek) eyleminden türemiştir. "Al" sözcüğü ise Türkçedir.
Son düzenleyen Safi; 7 Ağustos 2019 01:09
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ağustos 2019       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

kırmızı plaka


isim
  • Bakanlar Kurulu üyelerine ve bazı üst düzey yöneticilere tahsis edilen makam araçlarına ait plaka.

kırmızı bülten


isim
  • Uluslararası polis örgütünün dünya çapında aradığı suçlular için yayımladığı arama ve yakalama emri.

kırmızı çürük -ğü


isim
  • Zararlı mantarların etkisi sonucu çam türü ağaçlardaki göbek odunun kırmızı kahverengi olması.

kırmızı kart


isim, spor
  • Kurallara aykırı davranan veya daha önce hakem tarafından sarı kartla uyarılmış oyuncuyu oyundan çıkartmak için gösterilen kart.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kırmızı kart görmek
  • kırmızı kart göstermek

kırmızı oy


isim
  • Bir oylamada, karşı durum alındığını gösteren oy.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
24 Haziran 2014 / miSafrr Soru-Cevap
6 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular
6 Eylül 2012 / Mira X-Sözlük