Arama

Artkafa Nedir?

Güncelleme: 24 Şubat 2016 Gösterim: 871 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
24 Şubat 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs.org & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ARTKAFA sıf. ve a. Anat. 1. Kafatasının art kesimi ya da artkafa kemiği. 2. Art- kafa atardamarı, saçlı derinin arka alt kısmına dağılan dış karotis dalı. || Artkafa deliği, kafatasının alt yüzünde bulunan ve kafanın içi ile omurga kanalını birleştiren delik. (içinden soğanilik, iki omurga atardamarı ve omurga sinirinin omurilik dalı geçer.) || Artkafa kası, artkafa-alın deri kasının arka parçası. || Artkafa kemiği, kafatasının arka ve alt çeperini oluşturan kemik. (Bk. ansikl. böl.) || Artkafa lobu, beyin yarımkürelerinin en arka kısmı. (Her bir artkafa lobu önde iç ve dış dikey çukur çizgilerle sınırlıdır ve iç yüzünde de yatay olarak mahmuzumsu oluk yer alır.) [Bk. ansikl. böl.]

ANSİKL. • Artkafa kemiği. Kafanın arka ve alt kısmını oluşturan bir kemiktir. Artkafa kemiğinin altında artkafa deliği bulunur. Artkafa kemiğinin dört kısmı vardır: ön parça ya da gövde;artkafa lokmaları aracılığıyla atlas kemiğine bağlanan iki yan parça; bir arka parça. Bu arka parça önde iki yankafa kemiğiyle eklemlenir ve birçok kas da gene bu kısma yapışır.

Artkafa lobu. Görme alanları (17., 18. ve 19. Brodmann alanları) artkafa lobunda bulunur. Görme yolları mahmuzumsu oluğun kenarlarında ilk görsel kodekste (17, Brodmann alanı) son bulur. Görme alanlarının hücreleri son derece özelleşmiş hücrelerdir: basit denilen hücreler (17. alan) ışığın yoğunluğunu algılar, karmaşık denilenler (18. alan) yalnızca belirli şekilleri tanır, çok karmaşık denilenlerse (19. alan) daha ayrıntılı şekilleri algılar. Artkafa lezyonları çoğu zaman görme bozukluklarıyla kendini belli eder.

ARTKAFA-ALIN KASI a Anat Kafa tası kubbesini kaplayan derinin kası. (Artkafa kası ve alın kası olmak üzere iki uçtan oluşur; bu uçlar da aponevroz parçasıyla birbirinden ayrılır.)
ARTKAFAALTI KEMİĞİ a Karş. anat ilkel yapılı omurgalı hayvanların kafatasında, artkafa bölgesinde bulunan kıkırdak- sı kemik. (Memelilerde kafatası alt deliğinin ardından başlayarak artkafa tabanıyla ve yanlarıyla kaynaşıp artkafa kemiğini oluşturur.)
ARTKAFA-ÇENE ÇAPI a Anat. Başın kafadan çene ucuna kadar olan çapı.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

8 Mart 2016 / Jumong X-Sözlük