Arama

Kare Nedir?

Güncelleme: 27 Şubat 2016 Gösterim: 1.120 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KARE sıf. (fr. carre). Eşkenarlı ve dik açılı dörtgen için kullanılır: Kare masa

Sponsorlu Bağlantılar
—Al. tak. Kare cetvel, kare kesitli cetvel. |Kare eğe, kare kesitli eğe.

—Kaba işlemeye yarayan ve ucu kesik bir piramit biçiminde olan eğe.

—Anat. Kare kas, biçimlerinden ötürü birçok kasa verilen ad (önkolda pronator kare kas; uyluğun üst arka bölümünde bulunan uyluk kare kası; bel hizasında bulunan bel kare kası; yüzdeki altçene kare kası). ||Kare. kemik, memelilerden başka omurgalılarla üstçene yayının arkasında bulunan ve onun altçeneyle eklemlenmesini sağlayan iskelet parçası. (Bk. ansikl. böl.)

—Berbl, Kare kesim, genellikle kalın telli ve düz saçlara uygulanan, çene hizasında, omuzlara değmeyecek biçimde, aynı boyda, katsız olarak kesilmiş saç modeli.

—Ceb. Kare matris, (m, m) tipinde yani satır sayısı sütun sayısına eşit olan matris.(Bir içyapı uygulamasına eşlik eden matris daima kare matristir.)

—Denize. Kare yelken, büyük yelkenlilerde kullanılan ana yelkenlerden her biri. (Dikdörtgen biçimindeki yelkenler yatay serenlere toka edilir.) ||Kare yelken direği, üzerine kare yelken açılan direk. ||Üç kare yelkenli gemi, üç direği de kare yelkenlerle donatılmış gemi.

♦ a.
1. Kare desen, şekil, nesne.
2. Oy. Briç, poker gibi oyunlarda, oyunu oynayan dört kişilik grup: Kareyi tamamladık, oyuna başlayabiliriz.

—Arit. Bir sayının karesi, bu sayıya eşit iki çarpanın çarpımı. (KUVVET.) ||6/r sayının kare kökü, karesi bu sayıya eşit olan sayı JBir a sayısının pozitif kare kökü, varsa Va ile [a nın karekökü ya da kareköka diye okunur] ya da a' ile gösterilir; varlığı yer aldığı kümeye bağlıdır.) [ N nci KÖKTER ] ||IR içinde tem kare, bir tamsayının karesi olan sayı. || Bir niceliğin karesini almak, o niceliği kendiyle çarpmak.

—Bot. ve Çevrebıl. inceleme kareleri, içinde bitki örtüsünün ayrıntılı incelemesi yapılan ve çeşitli türlerin saptanmasına, bunların azlık ya da çokluğunun ve gruplaşmalarının belirlenmesine yarayan çalışmaların yapıldığı değişik boyutlarda kare biçiminde alan.

—Dy. Gündüz kırmızı ve beyaz damalı dikey bir kare kokart, gece ya da ışıklı işaretlemede iki kırmızı ışık gösteren ve işaretten önce zorunlu durmayı bildiren işaret. (Servis yollarında kare mordur ya da mor bir ışık gösterir.)

—Fiz. Ortalama kare hız, devinim halindeki çeşitli parçacıkların hızlarının karelerinin ortalaması alınarak elde edilen hız. (Kinetik kuramında bir gazın moleküllerinin ortalama kare hızı bu gazın sıcaklığını belirler.)

—Geom. Hem bir eşkenar dörtgen hem de bir dikdörtgen olan dörtgen. (Bk. ansikl. böl.)

—Mim. Çaprazsahın karesi, ÇAPRAZ- ŞAHİN ÇAPRAZf'nın eşanlamlısı.

—Nümism. Çukur kare, arkaik dönemde birçok yunan sikkesinin arka yüzünde bulunan, düzgün olmayan bir kare biçiminde, kimi zaman bölmelere ayrılmış olan çukur bölüm. (Örs üzerine konulmuş bir metal pula kabartma şekil vermek amacıyla, vurmakalıbının bu pula tokmak darbeleriyle gömülmesinin bıraktığı izdir. Klasik dönemde, çukur karelerde simgeler yer almaya başladı.)

—Oy. Pokerde aynı değerde dört kâğıdın aynı oyuncunun elinde toplanması. ||Biri- bi, rulet vb.'de ortasına para sürülen dört numaralı grup. ||Kare turu — TUR.

—Ûlçbil. Metre kare, kilometre kare, vb, kenarı bir metre, bir kilometre vb. olan bir karenin yüzölçümüne eşit alan.

—Says. çözlm. ve istat. En küçük kareler yöntemi, Legendre'nin bulduğu ve Gauss ile Laplece'ın geliştirdiği, klasik çözümleri bulunmayan denklem sistemlerini "en iyi" çözmeye olanak veren cebirsel yöntem. (En küçük kareler yöntemi, deneysel verilerin işlenmesinde temel bir rol oynar.)

—Sine. Bir filmdeki resimlerden her biri.

—-Tekst. Karta geçirme kâğıdının büyü, desen karelerinden yani hesap ya da sınır çizgisi denilen koyu çizgilerden oluşan bölmelerinden her biri. || Kimi dokumaları karta geçirmede kullanılan ve “desen kâğıdı” denilen kâğıdın küçük dik desen karelerinden her biri. ||0oş kare, karta geçirme kâğıdında beyaz bırakılmış, yanı işaretlenmemiş kare. (Eşanl. ATKI KARESİ.) || Desen karesi, tezgâhta dokunmuş kumaşların üretiminde kullanılan karta geçirme kâğıdının karelerinden her biri.

—ANSİKL. Anat. Kare kemik balıklarda dil -çene kemiğiyle eklemlenir; pullusürün- genlerle kuşlardan başka dörtayaklılarda, skuamosusla kaynaşır. Kuşlarda bu bağlantı bir kirişle sağlandığından bazı çene hareketlerine olanak verir. Çenelerdeki bu oynama yeteneği yılanlarda en yüksek dereceyi bulur. Memelilerde dil kemiği skuamosusla eklemlenir, balıklarda çene ekleminin oluşumuna giren üç kemik (dil -çene, kare ve eklem kemikleri) ortakulakta bulunan ve kulakdavulundan titreşimleri oval pencere yoluyla içkulağa ileten üç kemikçiğe dönüşür: çekiç, örs ve üzengi

—Geom. Bir karenin kenar uzunluğu a ile gösterilirse, bu karenin alanı a-a ya eşittir ve a2 biçiminde yazılır; bu da "bir sayının karesi” kavramını tanımlamaya yol açar.
Karenin izometrilerinin 8 nci basamaktan grubu.
Gösterim:
— i: özdeşlik;
— d: 1 nci köşegene göre bakışım;
— f: 2 nci köşegene göre bakışım;
— m: 1 nci kenarortaya göre bakışım;
— n: 2 nci kenarortaya göre bakışım;
— c: merkeze göre bakışım;
— q: merkez çevresinde devirin 1 nci dörttebiri;
— r: merkez çevresinde devirin ikinci dörttebiri.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kare
isim, matematik Fransızca carré
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Kenarları ve açıları birbirine eşit olan dörtgen, dördül, murabba.
2 . sıfat Bu biçimde olan.
3 . İskambil oyunlarında aynı türden dört kâğıdın bir araya gelmesi.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
(bir sayının) karesi
(bir sayının) karesini almak

Birleşik Sözler
kare kare
karekök
kilometre kare
metre kare
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kare ingilizcesi

1. square, any square thing.
2. math. square.
3. square, square-shaped.
–sini almak /ýn/ math. to square.
– matris math. square matrix.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

20 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2017 / karanlık nokta Cevaplanmış