Arama

Ferace Nedir?

Güncelleme: 13 Temmuz 2011 Gösterim: 4.426 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
İslami usuüllere uygun kadın kıyafeti.

Sponsorlu Bağlantılar
vücut hatlarını gizleycek kesimlere sahip pardesü olarakta kullanılabilen ferace günümüzde modern kesimleriyle ilgi toplamaktadır.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
26 Kasım 2007       Mesaj #2
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Eskiden Türk kadınlarının sokakta giydikleri mantoya benzer giyecek, Feraceler uzun olarak yapılır ve yakasının arka bölümü çoklukla omuzlardan eteğe kadar uzanır. Ferace giyildiğinde başada yaşmak denilen ince bir örtü konulurdu. İki bölüm olan yaşmağın bir bölümü, saçları kapatmak için, bir bölümü de burundan çene ve boynu kapatmak için kullanılırdı. Böylece yaşmak takıldığında yüzün göz bölümü açık kalmış olurdu.

Sponsorlu Bağlantılar
Feracelerin, çeşitli devirlere göre moda olmuş şekilleri ve çok süslü olanları vardı. Özellikle XX. yüzyılın başlarında Türk kadınlarının başlıca giyeceği olmuştur.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ferace


Eskiden Türk kadınlarının sokakta giydiği, bol ve yakasının arka kısmı çoğu kez eteklere kadar uzanan bir çeşit üstlük.

Genellikle koyu renkte çuha, sof ve fantezi kumaşlardan yapılırdı. Bazılarının cep ve yakaları işlemeli olurdu. İlmiye sınıfından olanların törenlerde giydikleri cüppeye de ferace denirdi. Tanzimat'tan önce saray ileri gelenleri ve şehzadeler de samur kürklü feraceler giyerlerdi. Günümüzde yerini daha çok çarşafa bırakan ferace, Anadolu köylerinde hâlâ giyilmektedir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi