Arama

Amip Nedir?

Güncelleme: 6 Mayıs 2011 Gösterim: 28.686 Cevap: 2
Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
26 Kasım 2007       Mesaj #1
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Sularda Amoeba -Tek hücreli hayvansal (protozon) mikroplardan. Mikroskopla görülebilecek kadar küçük hayvancıklar olan amiplerin belirli bir şekilleri yoktur. yaşarlar ve yalancı ayaklar çıkararak hareket ederler. Bu hareketleri sırasında türlü şekillere girerler. Hareketsiz hallerinde, genel olarak yuvarlak veya oval biçimdedirler. Hücrelerde olduğu gibi şu kısımları vardır :

Sponsorlu Bağlantılar
1- Protoplasma,

2- Çekirdek, Protoplasma biraz kalınlaşarak bir zar yapmıştır. Ayakları, birer protoplasma uzantısıdır. Protoplasma içinde çeşitli tanecikler, bir veya iki çekirdek ve 'koful' denen boşluklar bulunur. Çoğalmaları, ikiye ya da daha fazla parçaya bölünmek suretiyle olur.

Canlı varlıkların en ilkeli olan amip, solunumunu bu tek hücresi ile yapar, yiyeceğini bu tek hücresi ile alır.

amipli insanlarda da görülür. İnsanlarda görülenlerin yalnız bir türü zararlıdır. Bu da,dizanteri denen hastalığı yapan 'Entamoeba histolitica' dır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

amip, -bi
Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Fransızca; amibe


Amipler takımından, vücudunun biçim değiştirmesiyle oluşan geçici kollar veya ayaklar üzerinde sürünerek yer değiştiren, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bir hücreli canlı (Amoeba).



TDK


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Amip

Tatlı ya da tuzlu sularda, nemli topraklarda ya da hayvanlarda asalak yaşayan mikroskobik tekhücreli canlılara verilen ortak ad.

Amiplerin en önemli özelliği, çıkardıkları yalancı ayak adı verilen geçici sitoplazma uzantılarıyla hareket etmeleridir. Bu harekete amipsi hareket denir ve en ilkel yer değiştirme hareketidir. Amiplerin ağızları ve anüsleri yoktur, besinleri yüzeydeki herhangi bir noktadan alıp, artıklarını da aynı yolla dışarı atabilirler. Beslenmek için sitoplazma uzantılarını birleştirerek besinin etrafında bir koful oluştururlar ve böylece besin maddesi yutulmuş olur. Çevrede bulunan suyun içindeki oksijenin hücre içine sızmasıyla solunum yaparlar ve eşeysiz üreme (ikiye bölünerek üreme) biçimiyle çoğalırlar. İçinde bulundukları ortam yaşam için elverişsiz hâle geldiğinde etraflarında bir kılıf oluşturacak bir madde salgılayarak kistleşirler ve çevre ortamı tekrar uygunlaştığında bu kılıf yırtılır, böylece yaşamlarını yeniden sürdürebilirler.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap