Arama

Filigran Nedir?

Güncelleme: 29 Temmuz 2011 Gösterim: 39.307 Cevap: 2
Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
26 Kasım 2007       Mesaj #1
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Filigranlar,Bazı kâğıtların içinde bulunan ve ancak aydınlığa tutulunca görünen çizgi, resim ya da yazı şekilleri. Filigranların âdi filigran ve gölgeli filigran olmak üzere iki çeşidi vardır. Adi filigranlarda şekiller ve yazılar kâğıdın bünyesine göre daha açık görünür. Gölgeli filigrandaki şekiller ise, fotoğraflardaki gibi açıklı koyulu görünür. kâğıt yapılırken kullanılan kalıplar üzerine tespit edilen şekillerle yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar
XIII. yüzyılda kullanılmağa başlanan filigran, özellikle kâğıt paraların, çeşitli kıymetli kâğıtların bir alâmeti için de bulunur. Böylece, bu kıymetli kağıtların taklit edilmesinin önüne kolayca geçilmiş olunur.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kâğıt yapımı sırasında, kâğıt yap­rağı henüz ıslakken, dokusunun kalınlığını değiştirerek oluşturulan ve kâğıt ışığa tutuldu­ğunda görülebilen desen, çizgi ya da yazılara denir. Sahte para basımını önlemek için banknotlarda (kâğıt paralarda) çoğu kez filig­ran kullanılmaktadır.
Filigran ilk kez 13. yüzyılın ikinci yarısında, İtalya'da kullanıldı. O dönemde filigranlar bir pirinç telin haç, daire ya da üçgen biçiminde bükülmesiyle elde edilirdi. İstenen desende bükülmüş olan tel, kâğıt hamuru kalıbının üzerine yerleştirilir ve hamura basılırdı. Bası­lan bölümdeki liflerin yoğunlaşması sonucu, kâğıt ışığa tutulduğunda bu bölüm daha koyu görünürdü. Banknot kâğıdı gibi elle yapılan kâğıtların üretiminde filigran yöntemi bugün de uygulanmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
19. yüzyıl ortalarında, portre gibi daha ayrıntılı ya da karmaşık desenli filigranların yapımına başlandı. Bu tür filigranlarda, dese­nin modeli bir mum tabakası üzerine çıkarıl­dıktan sonra, elektriksel bir yöntemle, metal kalıplar üzerine aktarılır. Bu kalıplardan bi­rinde desen metalin içine oyulmuştur; ötekinde ise desen kalıpta kabartma biçiminde yer alır. Pirinç telden örülü sık bir kafes bu iki kalıp arasına yerleştirilir ve kalıpların üzerindeki model, bu tel kafese çıkıncaya kadar kalıplar basınç altında tutulur. Böylece, mumdaki modelin aynısı kalıplar aracılığıyla tel kafese aktarılmış olur. Elle kâğıt yapımında, kâğıt hamuru bu tel kafes üzerine serilir ve suyu bu kafesten süzdürülür; sonuçta kafesteki mode­lin içerdiği desen, filigran olarak kâğıda çıkar. Bu tür filigran yalnızca elle yapılan kâğıtlarda kullanılır ve çok açık bir biçimde görülebilir.
Makinelerde yapılan kâğıtlara filigran konulacaksa, "kâğıt filigran silindiri" diye bili­nen, tel elekten yapılmış bir merdane kullanı­lır. Filigran deseni, merdane yüzeyinde ka­bartma olarak yer alır ve bu merdane, kâğıt yapılırken değil, sonradan kâğıdın üzerinden geçirilir. Bu yüzden makine yapımı kâğıtlarda filigranlar daha az belli olur.

MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

filigran
İsim

Su yolu, su damgası.

Bazı kâğıtların dokusunda bulunan ve ışığa tutulduğunda görülebilen çizgi, resim ya da işaret.

Filigran, kâğıt hamurunun yayıldığı madenî levha üzerine, bir tel kafes, bakır ya da pirinç bir plaka uygulanarak yapılır. En eski filigranlara Troya'da, Miken'de ve Etrüskler'de rastlanır. Filigran kuyumculukta da kullanılır. Özellikle para basılan kâğıtlara uygulanır, sahte para basımını büyük ölçüde önler. Türkiye'de filigran yapmak, satmak ve satın almak suçtur.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi