Arama

Olgu Nedir?

Güncelleme: 18 Ekim 2016 Gösterim: 43.611 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

OLGU

Ad:  olgu.JPG
Gösterim: 2291
Boyut:  17.2 KB

1. Kesin, tartışılmaz, yadsınmaz olarak kabul edilen şey: Boşuna tartışıyoruz, olguları değiştirenleyiz.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Saptanmış, bilimsel incelemeye elverişli ve bir deney konusu olabilecek doğal olay: Göktaşları doğal olgulardır. Radyoaktiflik olgusu.
3. Özellikle oluşum süreci içinde ya da başka bir şeyin bir belirtisi olarak gözlemlenmiş olay: Yaşına göre bu tepkiyi normal bir olgu sayabiliriz. Dünyada şiddetin giderek yaygınlaşması kaygı verici bir olgu. Doğumların azalması, gelişmiş toplumlara özgü bir olgudur.

—Topbil.
  • Toplumsal olgu, Durkheim’a göre, bireysel bilinçlerin dışında yer alan ve toplum yaşamı üzerinde zorlayıcı bir etki yapan görüngü (fenomen); Weber’e göre, toplumsal etkenler arasındaki etkileşimden doğan fenomen.
  • Bütünsel toplumsal olgu, M. Mauss'a göre, belli bir toplumun çeşitli kuramlarını kapsayan toplumsal görüngü.

Kaynak: Büyük Larousse


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 20:23
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Olgu Nedir?


Gerçekleşmiş olan her şey... Olam ve olay birer olgu’dur. Olgu deyimi bu iki yakın anlamlı deyimden daha geniş kapsamlıdır ve ikisini de içerir. Olam zaman ve yer özellikleriyle ele alınan olgu, olay zaman ve yer özelliklerinden sıyrılmış olgudur. Olmuş olan her şey olgu’dur; bundan ötürü de olgu deyimi olası, olanaklı ve düşünsel, tasarımsal deyimleriyle karşıt anlamlıdır. Çünkü bu deyimler henüz gerçekleşmemiş olanı dile getirirler; gerçekleşmeleri muhtemeldir, mümkündür ya da gerçekleştirilmeleri düşünülmektedir, tasarımlanmaktadır ama henüz olmamış’lardır ve bundan ötürü de olgu değillerdir. Cladue Bernard “deneyimsel düşünceye yol gösterecek ve aynı zamanda onu denetleyecek tek gerçek olgulardır” der. Olay deneyim konusu olan olgu’ dur, ama onun deneyimini olgu denetler; çünkü olgu betimleyici ve somut, olay’sa çözümsel ve soyuttur. Olay deney konusu, olgu ise deney sonucudur.
Sponsorlu Bağlantılar

Örneğin savaş, gerçekleşmiş olarak olgu , soyut olarak olay , belli bir yer ve zamanda geçmiş olarak olam’dır. Auguste Comte ve olgucu izleyicileri (pozitivistler) bizim algı dediğimize olgu derler. Onlara göre sadece duyumlarımız ve algılarımız dolaysız verilerdir, bunları incelemekle yetinmemiz gerekir. Kierkegaard ve varoluşçu izleyicilerine (egzistansiyalistler) göre insan anlaşılamayan ve hiçbir açıklanması bulunmayan bir salt olgu’dur. Ve kendisine yabancı bir dünya içine atılmıştır. Mantık açısından da bilim, olgulardan önermeler çıkarır ve bu önermeleri olgularla tanıtlar.

Bir olguyu açıklamak demek, onu başka olgulara indirgemek demektir. Ne var ki açıklanamayan, eş deyişle başka olgulara indirgenemeyen olgular da vardır. Örneğin herhangi bir şeyin varlığı, böylesine bir olgudur. Kızgın bir sobaya elinizi dokundurduğunuzda elinizin yandığından şüphe edemezsiniz, bunlar kesin olarak verilmiş olgulardır. Doğa bilimleri ve genellikle bilim sadece olguları açıklamakla yetinmez, onları en yalın bir biçimde açıklamaya çalışır. Bilim olguları sadece yasalara bağlamaya değil en yakın yasalara bağlamaya çalışır. Olgular, deneyin sağladığı gerçek verilerdir. Deneyimsel yöntemde olgulara dayanılır ve deneyimler ancak olgulara başvurularak denetlenebilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 20:19
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Aralık 2011       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Doğruluğu genellikle ispatlanmış olan önermelere olgu (phenomena) denir. Bir şeyin var olma durumudur. Gözlem ürünüdür, yaşadığımız dünyadan elde ettiğimiz verilerdir. Kısaca beklenen eylemlere olgu denir. Olguları oluşturan vakalara olay denir. Olgu; nesnel ve irade dışı olumdur ve sık sık olay ile karıştırılır. Örneğin İngiltere'nin bir ada olduğu, şekerin suda eridiği, dünya nüfusunun arttı­ğı birer olgu olarak addedilebilir.

Olgu teriminin sıradan ve bilimsel kulla­nımları arasında keskin bir ihtilaf mevcut değildir. Normal kullanımda olgular, doğru olmayan şeyin ve zannın zıddır. Bilimsel kullanımda ise bu zıtlık daha çok olgusal ile teorik, olgular ile onların yorumlan, 'verilmiş' olgular ile onlara dayanan inşalar ara­sındadır.

Her şey bir olgu olarak tanımlanabilirse de, bazı doğrular tabiatıyla daha çok böyle tanımlanabilir. Olguları, onu soyut ve sos­yal veya genel, negatif, gözlemlenemez, belirlenemez veya diffüze edilmiş haller olarak kullanmaktan somut, bireysel, pozi­tif, gözlemlenebilir, özgül ve belli bir yere bağlı olarak vuku bulan hadiseler şeklinde tanımlamak daha doğrudur.
Bundan doğan felsefi problem, uygun olguların sınırlandırılması, tesbiti ve tasnifi ile diğer daha farazi olguların birincisine dayanarak açıklanmasıdır. Bu tür açıklamalara veya farazi olguların gerçek olanlarına indirgenmesine bir alternatif, farazi olanların hiçbir şeye atıfta bulunmama olasılığı­dır. Dünyanın kendisinden teşkil edildiği atomik olguları tesbit için çeşitli girişimler yapılmıştır. Bu girişimler mantıkçı atomcu­luk (logical atomism) veya mantıkçı poziti­vizm olarak adlandırılırlar.

Olgunun temel özellikleri şunlardır:
  • Nesneldir.
  • İstenç (irade) dışıdır.
Karşıt örnekler:
  • Atatürk 1881 yılında doğmuştur. (Olgu değil olaydır, çünkü bu tarihte doğmayabilirdi.)
  • Türkler'in ilk sözlüğü Divan-ı Lugat-it Türk'tür. (Olgu değil olaydır, çünkü bir insan tarafından yapılmıştır.)
  • Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmıştır. (Olgu değil olaydır, çünkü bu tarihte çıkmayabilirdi ve bir insan tarafından yapılmıştır.)
  • Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Olgu değil olaydır, çünkü başka bir il de olabilirdi ve insanlar tarafından yapılmıştır.)
  • Atatürk 10 Kasım 1938'de vefat etmiştir. (Olgu değil olaydır, çünkü bu tarihte ölmeyebilirdi.)
Uygun örnekler:
  • Suyun 99 derecede kaynayıp 100 derecede buharlaşması olgudur, ama falancanın kilosu olaydır.
  • Işığın hızı, olgudur, ama falancanın saniyedeki hızı olaydır.
  • Yer çekimi olgudur, ama cinsel çekim ve paranın gücü olaydır.
  • Canlıların üremeleri olgudur, ama falancanın üremesi olaydır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 20:20
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Mayıs 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Olgu

Kendini duyulara ve bilince açan şey. Böylece bilinçli özneye görünen her şeye olgu diyebiliriz. Bilimsel araştırmanın nesnesini oluşturan dışsal olayların tümü olgu olduğu gibi, içsel olayların yani bilinç olaylarının tümü de olgudur. Demek ki olgular dış dünyadan ve kendimizden aldığımız ve bilgisine yükselebildiğimiz verilerin tümüdür.

Kant felsefesinde olgu, olası deneyin konusudur, yalnızca iç dünya ve dış dünya deneyiyle ilgilidir ve nesnel gerçekliğe karşılık olan öznel bir sunumu karşılar, "kendinde şey", yani "numen" ile karşıtlaşır. Olguculukta, örneğin Hume'da olgu, tek gerçeklik olan dolaysız deneysel veridir. Çağdaş olgubilimcilerde olgu kendi varlığı içinde ele alınan dolaysız deneysel veridir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 20:20
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Olgu
isim
1 . Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç, vakıa:
"Bilim yoluyla olguları kavrayıp sıralayabiliriz."- O. Hançerlioğlu.
"Felsefe diliyle söylersek her ozan bir fenomendir, yani olgudur."- N. Cumalı.
2 . felsefe Olmuş olan, gerçekleşmiş olan, vakıa.
3 . Varlığı deneyle kanıtlanmış şey.
4 . edebiyat Edebî eserlerde olayı geliştiren davranış, iş.

Birleşik Sözler
  • sosyal olgu
  • ardışık olgular
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 20:21
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
olgu ingilizcesi

1. phil. fact.
2. lit. action; plot.
3. med. case (instance of disease, patient).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Eylül 2013 / ECE Cevaplanmış
31 Ekim 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Eylül 2009 / Misafir Cevaplanmış
25 Eylül 2011 / Keten Prenses Türkçe Dil Bilgisi