Arama

Takke Nedir?

Güncelleme: 16 Temmuz 2015 Gösterim: 5.147 Cevap: 2
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
7 Aralık 2007       Mesaj #1
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
ince kumastan yapilan veya dantel atraksiyonlariyla orulen ve genellikle yarimkure seklinde olan sapka hedesi..namaz kilarken takildigi da olur
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
16 Ekim 2008       Mesaj #2
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Türkçe

Sponsorlu Bağlantılar
Ad

Anlamlar:
[1]. İnce kumaştan dikilmiş veya ipten örülmüş, çoğunlukla yarım küre biçiminde başlık: "Yatarken beyaz gecelik entarisini giyer ve başına da küçücük gecelik takkesini geçirirmiş."- A. Ş. Hisar. (2) . mimarlık Yarım küre biçimindeki kubbenin üst bölümü.

Köken:

(Arapça)

Deyimler:

takke düştü kel göründü

Kaynak:Vikisözlük

Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAKKE a. (ar. fâfnyye’den).
1. Genellikle ince kumaştan yapılan ve başa geçirilen başlık.
2. Takke düştü, kel göründü, bir kimsenin eksikliklerini, çirkinliklerini gizleyen şeyin ortadan kalkması, bunların anlaşılması durumunda söylenir.

—Coğ. Buzul takkesi, kutup bölgelerinde, özellikle Antarktika'da ve Grönland’da buzlarla örtülü topraklan topluca belirten terim. (Alp dağlarındaki bazı dağların [Mont Blanc vb.] yuvarlaklaşmış doruklarını oluşturan kar kütlelerini belirtmek için de kullanılır.)

—Giy. Gecelik takkesi, başın üşümemesi için gece yatarken giyilen, genellikle ak renkte bez ya da örgü takke. || Kel takkasi, alnı, kulakları ve enseyi örtecek biçimde yapılmış takke.

—Gökbil. Kutup takkesi, gökküre üzerindeki ya da bir gökcismi yüzeyindeki bir kutbu çevreleyen bölge.

—inş. Yarım küre biçimindeki bir tonoz ya da kubbenin üst bölümü. || Mahyayla iki eğik mahya ya da dört eğik mahya arasında bağlantı kurmayı sağlayan ve alt bölümünde kertikler bulunan, kavisli, pişmiş toprak çatı aksesuarı.

—Kur. tar. Takke akçesi, Yeniçeri ocağı' na giyim bedeli içinde dağıtılan başlık parası. (Elbiselik kumaş, koğuşlara yılda bir kez dağıtılır; eğer bu para olarak verilecekse, üç ayda bir olmak üzere 4 taksitte ödenirdi.)

—Tar. Azat takkesi, Eski Yunan ve Romalılarda, kölelerin azat edilmesi ve galip komutanın zafer töreni sırasında serbest bırakılan esir tarafından giyilen koni biçimindeki takke. (Bundan dolayı özgürlüğün simgesi durumuna geldi; Brutus takkeyi Sezar'ın ölümünden sonra basılan denariusların üzerine iki hançer arasına koydurttu.) || Phrygia takkesi, Anadolu kökenli başlık, (Mithra, Attis...), Fransız devrimi'nde halk tarafından kırmızı takke adıyla benimsendi. (1789'da ortaya çıktı ve 179T de moda oldu. 15 ağustos 1792'de resmen benimsendi ve Paris komünü üyelerinin başlığı durumuna gelerek tüm resmi belgelerin, pulların, mühürlerin vb. üzerinde yer aldı. 9- Thermidor [27 temmuz 1794] gününden sonra yavaş yavaş terk edildi.)

—Yumş. bil. Ahtapotun karın kısmı. (Ahtapotu öldürmek için takkesi ters çevrilir.) [Eşanl. CEP]

—ANSİKL. İslam töresine göre erkekler, namaz sırasında, mevlit ya da Kuran okunurken vb. durumlarda takke giyerler. Takkeler kullanıldığı yere göre gecelik takkesi, namaz takkesi vb.; yapıldığı kumaş ve dikiş özelliğine göre kemha takke, dikişli takke vb. adlar alır. Kimi takkelerin içi ince bir pamuk tabakasıyla kaplanıp astarlanır. Örgü takkeler de vardır. Bazı kadın başlıklarına da (hotoz) takke adı verilir.
Kaynak: Büyük Larousse