Arama

Mangal Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 5.470 Cevap: 3
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
11 Aralık 2007       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
mangal
isim
Sponsorlu Bağlantılar
Arapça man®al


Isınmaya, bir şey pişirmeye yarayan, sac, bakır veya pirinçten, türlü biçimlerde üstü açık ayaklı ocak, korluk:

"Masanın solunda küçük bir sac mangal yaz kış sürekli olarak yanardı."-
S. Birsel.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


mangalda kül bırakmamak
mangal gibi yüreği olmak

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mangal
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İçine kor konularak ısıtma ve bazen de yemek pişirme işlerinde kullanılan, demir, bakır, pirinç vb. metallerden yapılmış üstü açık ısıtma aracı. Sözcük olarak Arapça "menkal"den gelen mangal adı, mangalın ilk olarak Araplar tarafından kullanıldığı konusunda bir belirti sayılabilir. En gelişmiş örneklerine Anadolu'da rastlanan mangal çok uzun bir dönem başlıca ısıtma araçlarından biri olmuştur.

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
21 Ağustos 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Mangal nedir?
MsXLabs.org

İçine kor halinde ateş konan, ısınma ve ısıtma aracı. Soba yapımının ve kullanımının yaygınlaşmasından evvelki devirlerde çok kullanılan bir ısınma vasıtasıydı. Mangalın tarihi gelişimi genellikle Anadolu’da olduğu görülmektedir. Ortaçağdan beri Kuzey Suriye, özelikle Siirt yöresinde yapılan mangalların ünü çok yaygındır

Osmanlı döneminde saraylarda ve konaklarda güzel desenlerle süslenmiş gümüş mangalları Topkapı Sarayı Müzesinde seyretmek, gezenlere ayrı bir zevk vermektedir. Günümüzde de soba kurulması mümkün olmayan yerlerde ve yiyecek pişirip satan seyyar satıcılar tarafından kullanılmaktadır. Ekseriya mangallar; saç, bakır, pirinç gibi levha halindeki metallerden yapılır. Şekil olarak dört köşeli veya yuvarlak olabilir. Saçtan yapılanlar imalat kolaylığı sebebiyle, dört köşeli (prizmatik), bakır veya prinçten yapılanlar yuvarlak biçimdedir. Bu cinste olanlar pahalı ve süslemelidir. Üstlerinde konik bir üst kapak bulunur. Bilhassa Rokoko sitilinde yapılan mangallar çok göz alıcı özelliğe sahiptir. Mangalların yanında mangal ateşini karıştırmaya yarayan mangal maşası ve ateşin daha fazla yanmasını sağlayan mangal yelpazesi de bulunur. Mangal seyyar bir ısınma aracı olup, baca

bağlantısı bulunmadığından içinde yakılacak olan odun kömürünün evvela açık bir yerde tutuşturularak ateşinin kor haline gelmesi beklenir. Ancak bundan sonra kapalı yerlere (oda içerisine) alınabilir. Böylece odun kömürünün yanması esnasında meydana gelen gazlardan doğacak zehirlenmeler önlenmiş olur. İyice yanmadan içeri alınan mangallar sebebiyle pekçok insan hayatını kaybetmiştir.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MANGAL a. (ar. mangal).
1. içine kor konulan, ısınmaya ya da yemek pişirmeye yarayan, bakırdan ya da pirinçten, üstü açık ve ayaklı kap. (Bk. ansikl. böl.)
2. Mangal kedisi gibi, tembel, oturduğu yerden kalkmak bilmeyen, uyuşuk kimseler için kullanılır. || Mangalda kül bırakmamak, başaramayacağı şeyleri çalım satarak söylemek, yüksekten atmak: Söze gelince mangalda kül bırakmaz.

—Balıkç. Geceleri balıkları çekmek için bir sınğın ucuna takılarak teknenin ön kesiminden denize doğru uzatılan, içinde ateş yakılabilen herhangi bir araç. || Bu araçla yapılan balık avı.

—El sant. Boyama ve yıkama işleminden sonra yazmaların kurutulmak üzere serildiği, altında mangal yanan dört ayaklı tahta alet. (Kurutma işlemi, genellikle açık havada yapılır. Yazmaları açık havada kurutma olanağı yoksa mangal kullanılır.)

—Ev eşy. Mangal tepsisi ya da tablası, kül ve kıvılcımların çevreye yayılmasını önlemek için mangal altına konan tepsi ya da tabla.

—Orm. san. Mangal kömürü - ODUN KÖMÜRÜ.

—ANSİKL. Anadolu’da evlerde, konak ve saraylarda ısınma aracı olarak tombak, pirinç, bakır; tunç ya da saçtan yapılmış, dikdörtgen, oval ya da yuvarlak formlarda mangallar yaygın biçimde kullanılmıştır. Bunlar düz, yarım küre ya da koni biçiminde kapaklıdır. Özellikle konaklarda ve saraylarda çok ince işlemeli, değerli mangallar vardı. Tekkelerde, dergâhlarda, zaviyelerde de tarikatlara göre değişik motifler ve yazılarla süslenmiş örnekleri bulunuyordu. Anadolu’nun çeşitli etnografya müzelerinde sergilenen bu mangallar arasında, özellikle G.D. Anadolu' da artuklu bölgesinde yapılmış tunç mangallar dikkati çeker. Bunlar döküm tekniğinde yapılmış, ajur tekniğinde bezenmiştir, ejder motifli örnekleri de vardır. Kahire Harari koleksiyonundaki dikdörtgen biçimindeki tunç mangalın kenarlarını oluşturan plakalarda aslanla ejder savaşımı motifi yer alır. Ayrı parçalar halinde dökülüp iri başlı perçinlerle mangalın köşelerindeki masif bölümlere tutturulan plakaların üst kenarların karşılıklı duran iki ejder figürü işlenmiştir. Bu figürler Selçuklu döneminde özellikle Irak, Suriye ve Anadolu’da sıkça kullanılmıştır. Sivri külahlı, badem gözlü, başları ve bedenleri yılan pulu desenli bu ejder figürleri özellikle artuklu bölgesinde yaygın olduğundan (Cizre Ulu camisi kapı tokmakları), Harari koleksiyonundaki mangalın da bu bölgeden olduğu sanılmaktadır (Grenoble müzesi’nde ve Baltimore VValters art gallery'de de ajurlu tunç mangal kerlarları vardır). Topkapı sarayı müzesi’nde tombaktan yapılmış, kapakları ve gövdeleri zengin süslemek yuvarlak ya da oval mangallar sergilenmektedir. Bunların, ayrıca, ahşap üzerine bakır kaplamalı, ayaklı tepsileri bulunmaktadır.
Evlerde, konaklarda mangallar kahve, çay hazırlamakta da kullanılır, tiryakilerin cezvesi, demliği mangalın yanında dururdu (mangalda pişirilen kahve daha lezzetli olurdu). Günümüzde de köfte, mısır, kestane, balık hazırlamak için evlerde ya da satıcılarca kullanılan özel mangallar vardır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

8 Kasım 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri