Arama

Anten Nedir?

Güncelleme: 18 Mart 2016 Gösterim: 8.159 Cevap: 3
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
14 Aralık 2007       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi
Anten nedir?
MsXLabs.org & TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim Fransızca antenne.
1 . Boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların transmisyon hatları içerisinde yayılmasını sağlayan cihaz.
2 .
hayvan bilimi Duyarga.
3 .
denizcilik Olta şamandırasının alt ve üst kısmında bulunan ince uçlar.

Birleşik Sözler
  • anten yükselteci
  • çanak anten

Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Mart 2016 15:21
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Anten
Sponsorlu Bağlantılar

Radyo dalgaları yayıcısı ya da alıcısı özel düzenek.

Verici anten, alternatif akım biçimindeki elektrik enerjisini elektromanyetik dalgalar biçiminde yayan iletkenler bileşimidir. Yaydığı dalgaların dalga boyunun yarısı kadar uzunlukta ve yatay olarak yerleştirilmiş bir iletkenden oluşan antenler 30 megahertzin altındaki frekanslar için kullanılır. Alıcı ya da verici olarak kullanılan ve etkisi, çevrildiği yöne göre değişen çubuk antenler, yerine göre şemsiye, çember biçiminde antenler de vardır. Mikrodalga bağlantıları için tabak biçiminde antenler kullanılır. Çok yüksek frekanslar (VHF) ve mikrodalga sinyaller için daha karmaşık antenler gereklidir. Anten devrelerinde self ve sığalar kullanılarak, antenin boyunu değiştirmeden dalga boyunu değiştirmek olanaklıdır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mart 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANTEN a. (fr. antenne).
MsXLabs.org & Büyük Larousse

—1. Bir alıcı ya da verici radyo donanımının uzaya radyo dalgaları yaymak ya da uzaydaki radyo dalgalarını almak amacıyla tasarlanmış bölümü. (Bir alıcı anten birçok alıcıya hizmet ediyorsa ortak anten adını alır.) [Bk. ansikl. böl. Radiletiş.]
—2. Duyarga.
—3. Sezme gücü; gizli bilgiler alma olanağı; Güçlü antenleri olmak.
—4. Arg. Akıl, kafa: Antenleri çalışmıyor.

—Ask. denize. Deniz altına yerleştirilen bir mayının, dokunulduğunda patlamaya yol açan dış bölümü (kapsül, tel, çubuk vb.) —Balıkç. Bir olta mantarının üstünde bulunan ince parça. (Avlanmak için suya atıldığında oltada hassas bir denge sağlamak için yalnız anten sudan dışarıda kalmalıdır.)

—Cerr. Cerrahi anten, bazen hava taşıtlarıyla donatılan, uzman personelden oluşan ve yaralıların toplanmasıyla, ilk yardımların ve acil ameliyatların yapılmasıyla görevlendirilen küçük cerrahi servis. (Cerrahi antenler çeşitli kamu kuruluşlarına ya da özel sigorta şirketlerine bağlı olabilirler.)

—Havc. Anemometre anteni ya da Pitot anteni göreli rüzgârın akış hızını belirlemek için havatünelinde ve uçaklarda kullanılan dış delik; statik ve dinamik basınçları algılar. || Gizli anten, kanat, gövde ya da kuyruk takımının yüzeyiyle aynı düzeyde olan radyoelektrik anten; bu anten yalıtılmış halde dış kaplama içine yerleştirilir ve dolayısıyla hiçbir aerodinamik iz artışına yol açmaz. || Radyogonyometre anteni, verici bir radyogonyometri istasyonunun verini belirlemeye yarayan anten.

—Radyotekn. Kesik piramit anten, 'dikdörtgen tabanlı, iki yüzü paralel, iki yüzü eğik huni biçiminde anten. )| Yatay dalga anteni, yürüyen dalgalı, yöneltilmiş alıcı anten. (Uzunluğu dalga boyunun birçok katına ulaşan, yatay, yere yakın metal bit telden oluşur. Bu tel, alıcıdan vericiye doğru yönlendirilen ve yer üstündeki kablonun özempedansına uyarlanan bir dirençle en uzak ucundan topraklanır. Yatay dalga anteni, yere yakın elektrik alanının boyuna bileşenine duyarlıdır; boyuna bileşense, dalga boyu büyüdükçe ve' toprağın iletkenliği azaldıkça daha çok önem kazanır.)

—Zool. DUYARGA'nın eşanlamlısı.

—ANSİkl. Radiletiş. Her tür anten, ayrım, gözetilmeksizin, bir verici anten ya da bir alıcı anten gibi düşünülebilir. Bir antenin özellikleri, verici olarak kullanılırken belirlenir; alıcı olarak kullanıldığında taşıyacağı özelliklerse, verici özelliklerinden kolayca çıkarılabilir; ama bu işlem için özeğri- lerin antenden yeterince uzakta bulunan “uzak ışıma bölgesi"ne göre belirlenmesi gerekir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
anten ingilizcesi

1. antenna.
2. slang wit, brains
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Şubat 2009 / acillll Soru-Cevap
18 Mart 2016 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri