Arama

Temlik Nedir?

Güncelleme: 4 Ağustos 2015 Gösterim: 10.871 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
19 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
temlik
isim, eskimiş (temli:ki) Arapça teml³k

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Mülk olarak verme.
2 . hukuk Bir hakkın diğer bir kimseye geçirilmesi
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
8 Haziran 2013       Mesaj #2
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Temlik Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlükte "bir şeyi birine mülk olarak vermek, birini kral, melik yapmak" anlamlarına gelen temlik, fıkıhta sözlük anlamına uygun olarak, malın birine mülk olarak verilmesini ifade etmektedir. Bu anlamdaki temlik, zekat olarak verilecek malda şart koşulmuştur. Bu nedenle alacağın ıskatı bir temlik olmadığı için zekat vermek olarak kabul edilmemiştir.
Temlik ıvazlı ve ıvazsız olmak üzere ikiye ayrılır. Ivazlı temlik, alışverişte olduğu gibi bir bedel karşılığı verilen maldır. Ivazsız temlik ise, zekat, sadaka, hibe gibi tasarruflardır. Bunun dışında, temlik kavramı mecaz olarak, erkeğin boşama hakkını eşine vermesi için de kullanılmaktadır.
Cici
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEMLİK, -kt (ar mülkten temliki Esk
1. Birini bir mülke sahip kuma, mülk ka zandırma.
2. Temlik etmek, bu mülkü başkasına vermek, onun mülkü etmek.

—Huk Alacağın temliki, alacak hakkının başka birine devredilmesi. (Bk. ansikl.böl.)

—Tic. huk. Temlik cirosu, senette yazılı olan hakkın devredilmesi amacıyla yapılan ciro"

—ANSİKl. Huk Yasa, sözleşme ya da İşın niteliğinden kaynaklanan bir engel olmadıkça, alacaklı alacağını başka bir kişiye devredebilir. Bunun için borçlunun onayını almak zorunda değildir Alacağın temlik edilmesi, bir sözleşmeyle olur; bu sözleşmenin de yazılı olması gerekir (Borçlar k. md. 163). ilke olarak her tür alacak başkasına devredilebilir. Ancak kimi ala cakların devredilemeyeceği yasalarda açıkça belirtilmiştir. Bu durumda alacağın temliki olanaksızdır. Örneğin, kiracının, kiralayanın onayı olmadıkça kiralanan şeyin kullanma hakkını devretmesi yasayla yasaklanmıştır. Kimi alacak haklarının temlik edilememesi, bu alacakların niteli ğınden kaynaklanır. Örneğin, ölünceye ka dar bakma sözleşmesinden doğan bakım alacağı, niteliği gereği, devredilemez. Alacaklı ve borçlu, aralarında yapacakları bir sözleşmeyle, alacağın temlik edilmeyeceğini kararlaştırabilirler. Bu durumda da alacağın temlik edilmesi olanaksızdır.
Alacağın temlikiyle, sözkonusu alacak başka birine geçmiş olur. Temlik edilen asıl alacakla birlikte, ona bağlı yan hak iar da alacağı devralana geçer Birikmiş faizler, asıl alacakla birlikte temlik edilmiş sayılır.
Alacağın temliki borçlunun onayına bağlı değildir. Ancak yasa bu işlemle borçlunun durumunun ağırlaşmasına da izin vermemiştir. Alacağın temlik edildiği ni bilmeyen borçlu, borcunu eski alacaklısına öderse borcundan kurtulur (Borçlar k. md. 165). Alacaklısı kesinlikle belirli ol mayan bir alacağın borçlusu, ödemeden kaçınabilir ve alacağı mahkemeye yatırarak borçtan kurtulur (Borçlar k. md. 166). Borçlu, önceki alacaklıya karşı ileri sürebileceği itiraz ve defilen, alacağı devralan yem alacaklıya da ileri sürebilir (Borçlar k md 167)
Alacağın temlikiyle alacak hakkı yeni alacaklıya geçtiğinden, temlik işlemi ken dişine bildirilen borçlu, borcunu yeni ala caklıya ödemek zorundadır.

Kaynak: Büyük Larousse