Arama

Pala Nedir?

Güncelleme: 27 Kasım 2015 Gösterim: 14.228 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
pala (I)
isim İtalyanca pala

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Kavisli, kısa, uç bölümü geniş, kabzasına doğru daralan bir tür kılıç:
"Belindeki kısa palasıyla ve omuzunda gri tüfeğiyle masanın kenarına oturdu."- F. R. Atay.

2 . Kürek vb. araçların, enli ve yassı bölümü.

3 . Bir yere çaprazlama konulan yassı kiriş veya kereste.


pala (II)
isim, halk ağzında

1 . Bez parçalarından dokunan basit kilim, yaygı:
"Kendi ürettiği kocaman sürünün yünlerinden Fadime nine ne güzel palalar dokumuş."- H. E. Adıvar.

2 . Eski, kullanılmış eşya veya giysi
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PALA a.
1. Dış yüzü kesici, eğik ve geniş ağızlı, kabzadan uca doğru genişleyen kılıç.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Pala çalmak, pala sallamak, anlamsızca, boşu boşuna didişip uğraşmak. || Pala çekmek, palayı belinden çıkararak vurmak ya da vurma girişiminde bulunmak.

—Denize. Pala çevirmek, kürek palasını su yüzeyine koşut olarak geriye vererek kürek çekmek. || Pala sırtı, kürek palalarının keskin kenarı. || Çark palası, yandan çarklı gemilerde, çarkı oluşturan enli ve yatay yüzeylerden her biri. || Kürek palası, bir küreğin, suya daldırılan geniş ve yassı bölümü. || Pervane palası, gemi pervanesinin poyrasına cıvatalarla tespit edilmiş sabit ya da kontrollü pervanelerde olduğu gibi hareketli kanatlardan her biri.

—Esk. sil. Bir tür ağır, kısa ve geniş kılıç. (Ağzı enliydi ve uca doğru daralıyordu. Araplar bu tür kılıçlara "zülfikâr" derlerdi. Süvarilerce kullanılan palaların kabzaları altın işlemeli, kınları gümüşten olanları vardı.)

—Havc. Bir pervaneyi oluşturan, döner kanat biçiminde öğe. (Bk. ansikl. böl.)

—Hidr. pnöm. Çoğu kez bir akışkanı hareket ettirmeye ya da bu akışkan tarafından hareket ettirilmeye yarayan levha biçiminde parça.

—Marangl. Pala testere, marangozluk ve doğramacılıkta kullanılan ve uca doğru daralan kalın ve uzun bir laması bulunan büyük el testeresi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Havc. Yakıt fiyatlarındaki artış, 700 ya da 750 km/sa’e kadar iyi bir itme verimi sağlayan ve böylece de yakıt tüketimini düşüren pervaneler üzerinde yeni araştırmalar yapılmasına yol açtı; ayrıca türbojetlere özgü olan yüksek hızların yerine daha düşük hızlar da kullanılabilmesi de nakliye uçaklarının işletme masraflarını azalttı. Bu incelemeler, özellikle palaların aerodinamiğiyle ve bunları gerçekleştirmede kullanılacak malzemeler ve yöntemlerle ilgilidir. Kanat profilleriyle ilgili çalışmaların gelişmesinden yararlanarak modern profillerin kullanılması pervanelerin verimini ve bunun sonucuyla orantılı olarak yakıt tüketimini iyileştirdi; yatağan biçiminde bükülmüş palaların kullanılması, gerektiğinde, havanın sıkışabilirliğinden kaynaklanan çalışma sınırlarını genişletti: karma malzemeler, palaların hafif olmasını sağlamakta ve daha bükülmez hale getirmektedir.

—Marangl. Pala testeresinin daha kalın bir laması vardır. Doğramacılıkta kullanılan pala testerenin boyu 60-80 cm, marangozlukta kullanılanın ise 45-60 cm arasındadır. Ağaç oymacılığında kullanılan fare kuyruğu testere çok dar bir pala testeredir. Elektrikli ve portatif pala testereler şantiyelerde çok kullanılan modern aletlerdendir.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

20 Temmuz 2007 / NihLe Edebiyat tr
24 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Edebiyat
24 Ekim 2012 / Jumong Müzik tr
3 Mart 2007 / BARIŞ Edebiyat tr
11 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük