Arama

Semaver Nedir?

Güncelleme: 24 Mart 2016 Gösterim: 5.691 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
semaver
isim (sema:ver) Rusça
Özellikle çay demlemekte kullanılan, içinde kömür yakacak ocağı bulunan, elektrikle de çalışabilen, bakır, pirinç vb. metallerden yapılmış musluklu kap:
Sponsorlu Bağlantılar
"Semaverde demlenmiş çayın zevki başkadır."- R. H. Karay.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
24 Mart 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
SEMAVER
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


tumblr m82yonbJaM1qff5nxo1 400bv

Semaver, çay demlemek ve demli çayın bardakta açılması için gerekecek sıcak suyun kaynatılmasında kullanılan ve içinde kömür(günümüzde elektrik) yanan ocağı bulunan musluklu kap.
Anayurdu Rusya olan ve özellikle Rus evlerinin çoğunda nostaljik olarak yer alan bu metal kabın ismi, Rusça'daki sama vevarit olan, yani 'kendi kendine kaynamak' anlamına gelen kelimelerden türeyerek oluşmuştur. Bakır, pirinç, tunç veya sactan imal edilen semaverler silindir veya dikdörtgen prizması şeklinde yapılır. Alt tarafta delikli ve ızgaralı kömür yanan kısım ve yukarıya doğru uzanan baca ile, bunun etrafında ısınan suyun bulunduğu su haznesi yer alır. Altta, su almak için musluk vardır. Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meşhurdur.




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Mart 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Semaver nedir?
MsXLabs.org


Özellikle çay yapmak için su kaynatmaya yarayan kaptır. Ateş, kabın ortasından geçen bir boru içindedir. Böylece, suyun her yanını birden ısıtarak çabuk kaynamasını sağlar. İlk önce Rusya'da kullanılan semaver («Samofar» Ruscada kendi kaynar anlamına gelir), oradan Çin'e, Orta ve Yakın Doğu'ya yayıldı. Orta ve Batı Avrupa'da pek bilinmez.

Semaverin anavatanı Rusya’dır. Rusya’da asırlarca kullanılmış ve günümüzde de kullanılmakta olan bir alettir. Osmanlılar devrinde çay, uzun süre kahvelerde semaverlerle pişirilmiş, halk arasında da çok tutulmuştur. Semaver esas olarak ortasında bir boru bulunan, silindir biçimli bir kaptır. Altında da bir ızgara bulunur. Semaverle çay demlemek için, önce kaba su doldurulur ve kor halindeki kömürler borudan içeri bırakılır.

Su kaynadıktan sonra, demliğe bu sudan ilave edilir. Daha sonra ateş azaltılır veya tamamen söndürülür. Yurdumuzun doğu kısımlarında hala yaygın olarak kullanılan semaverlerin, bugün daha çok elektriklileri tercih edilmektedir. Semaverler, bakır, tunç, pirinç ve saçtan üretilmektedir. Bağ, bahçe, balkon, piknikte, kısacası her yerde kullanılabilmektedir. Semaverde odun ve kömür yanarken çıkardığı çıtırtı sesi, insana huzur vermektedir. Dış yüzeyinde işleme de yapılmaktadır. Osmanlı döneminde kahvehanelerde çay yapımında semaver uzun süre kullanılmış ve bu şekilde yapılan çay halk arasında çok tutulmuş.

Günümüzde semaver yapım iş Samsun?’un Vezirköprü ilçe?sinde, semaverde çay demleme işlemi ise Doğu Anadolu kesimlerinde yaygındır. Sağladığı kolaylık bakımından elektrikli olanları daha çok tercih edilse de verdiği lezzet bakımından odun ve kömürle yananların yerini tutmamaktadır.

Semaver kasidesi
Semaveri kurdum düze
Gelin kardeşler hep bize
Hak yetişsin imdadımıza
Yan semaver dön semaver
Limon şeker çay semaver
Semaverin suyu çiçek
Gelin kardeşler çay içek
Çaysız meclislerden geçek
Yan semaver dön semaver
Limon şeker çay semaver
Semaverin suyu kaynar
Bardaklar hep elde oynar
Aşıklar dünyayı neyler
Yan semaver dön semaver
Limon şeker çay semaver

Semaver kelimesinin ingilizcesi
n. samovar, tea urn, urn
Köken: Rusça
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.