Arama

Sahra Nedir?

Güncelleme: 10 Haziran 2018 Gösterim: 5.143 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

SAHRA

Ad:  sahra.JPG
Gösterim: 250
Boyut:  18.3 KB

1. Ova, kır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Çöl.

—Esk. Sahra-neverd, kırda, çölde dolaşan: “Yandı dil mahvoldu hala bir şerârin görmedik ll Ta ezelden teşneleb sahra -neverd-i vahdetiz" (Halet). ll Sahra-nişin, kırda, çölde oturan, orada yaşayan. ll Sahra-yı adem, yokluk çölü; ölüm.

—Ask. Yerleşim merkezleri dışındaki bölge. Askeri eğitim ya da harekâtın yapıldığı yer ya da muharebe alanı.
Sahra ağırlığı, muharebe ve kıta ağırlıkları dışında kalan seyyar mutfak, sıhhiye malzemesi, akaryakıt ve bakım malzemesi gibi öğeler. ("Sahra ağırlığı”, muharebenin akışını doğrudan ilgilendirmeyen öğelerden oluşur.)
Sahra hastanesi, sabit hastanelerden yararlanılamayan yerlerde personelin tedavisinin yapılması amacıyla açılan seyyar ya da yarı seyyar hastane. (Genellikle çadırlarda hizmet verirler. İlk müdahaleden sonra gerekli görülen hastaları yurtiçi hastanelerine gönderirler.)
Sahra posta hizmeti, birliklerin bulundukları yer (konaklama yeri de olabilir) ile deniz aşırı birliklerin posta işlerini içeren etkinlik.
Sahra talimnamesi, eğitim ve harekâtla ilgili bilgi ile temel malzemenin nicelik ve niteliğini açıklayan, resmi kılavuz niteliğindeki kitap. (Askeri kuram, taktik ve teknik açıdan eğitim ve harekâtın uygulama biçimi, yeri ve zamanını belirten genel emir niteliği taşır.)
Sahra obüsü, sahra topuna göre daha kısa namlulu bir tür top.
Sahra tahkimatı, personel, silah ve araçları düşman etkinliklerinden korumak için muharebe bölgesinin amaca uygun biçimde düzenlenmesi.
Sahra topçusu, muharebede piyade ve zırhlı birliklere destek sağlayan, sahra topu ve sahra obüsü ile donatılmış birliklere verilen ad.
Sahra topu, muharebe eden birliklere yakın uestek ateşi sağlayan, uzun mesafeye atış yapabilen hafif top.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 10 Haziran 2018 01:05
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sahra Atlasları


Fransızca ATLAS SAHARİ- EN, Afrika’da, Atlas Dağlarının Cezayir’in kuzey kesimi üzerinden Tunus’a uzanan parçası.
Sponsorlu Bağlantılar

Grubu oluşturan dağların en önemlileri batıdaki Ksour Dağları ile doğudaki Amur, Ouled Nail, Zab, Aures ve Tebessa (Tebaşşe) dağlarıdır. Şelya Dağı (2.328 m) Cezayir’in kuzey kesiminin, Kefü’ş-Şanabi (Şambi Dağı; 1.544 m) ise Tunus’un en yüksek noktasıdır. Cezayir sınırları içinde kalan Uenza yakınında demir cevheri çıkarılır; Tebessa yakınlarında geniş fosfat yatakları vardır.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 01:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sahra dilleri


Çad’da ve Nijerya’nın kuzeydoğusunda konuşulan Afrika dilleri öbeği.

Nijerya’nın kuzeydoğusunun en yaygın dili olan Kanuri, Çad’ın kuzeyinde konuşulan Teda ve Çad’ın ortadoğusunda Sudan sının yakınlannda konuşulan Zegave dilini içerir. Birçok dilbilimci Sahra dillerini Songay ve Fur dilleri ve Koma, Maba ve Çari-Nil öbekleriyle birlikte Nil-Sahra dil ailesinin bir kolu olarak ele alır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

sahra topu


açık arazide savaşan birliklere destek ateşi sağlamak amacıyla kullanılan, büyük kalibreli kolay taşınabilen ateşli silahların ortak adı.

İlk olarak 15. yüzyılda Fransız ordusunda, ağır kuşatma silahlan ile hafif sahra topları arasında bir aynm yapılmaya başladı. Günümüzde kullanılan sahra toplarının ilk örnekleri de bu yüzyılda ortaya çıktı. Sahra topunun savaşta destek ateşi sağlamak amacıyla kullanımını öngören ilk kişi ise, belki de ilk sahra topu taktikçisi olan İtalyan condottiere (çete reisi) Bartolomeo Colleoni’dir (ö. 1475). Colleoni, hafif topları birliklerin arkasına yerleştirdi; birlikler işaret üzerine açılıyor ve toplar bu aralıklardan ateşleniyordu. 17. yüzyılda İsveçliler sahra topu taktiklerini ve donanımlarını geliştirdiler. İsveçli Gustavus Adolphus da hafif, standart ve oldukça kolay taşınabilen sahra toplarının kullanımını başlattı. 18. ve 19. yüzyıllarda bu alanda Fransızların üstünlüğü gözlenirken, 19. yüzyılın sonlarına doğru Almanlar da sahra topçuluğunda adlarını duyurmaya başladılar.

Önceleri at, katır, öküz ve filler tarafından çekilen sahra topları, I. Dünya Savaşı’ndan başlayarak motorlu taşıtlara yerleştirildi. II. Dünya Savaşı’nda ise özitmeli sahra topları kullanıldı. Ama birliklerde hâlâ traktör ya da kamyon arkasına bağlanarak çekilen sahra topları bulunmaktadır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Şubat 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Haziran 2018 / Misafir Coğrafya
1 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
6 Haziran 2018 / Misafir Cevaplanmış
24 Şubat 2010 / Misafir Edebiyat