Arama

Halvet Nedir?

Güncelleme: 1 Haziran 2011 Gösterim: 4.551 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
halvet
isim, eskimiş (l ince okunur) Arapça ¬alvet

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Issız yerde yalnız kalma.

2 . Issız ve kapalı yer.

3 . Hamamlarda çok sıcak küçük yer.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Yalnız kalmak, başbaşa kalmak anlamına gelir.
Sponsorlu Bağlantılar

Tasavvufun önemli terimlerinden biridir. Salikin (tarikata girmiş kim­senin) şeyhin emriyle, gerekli görme­siyle dar ve karanlık bir odada yalnız kalıp devamlı zikirle meşgul olması­dır. Halvet sırasında salih az yer, az içer-ve az uyur. Buna ölmeyecek ka­dar yemek içmek demek daha doğru­dur.
Yine tasavvufta geçen "halvet der encümen" de topluluk içinde bile yal­nız kalmak, görünüşte herkesin için­deyken, gerçekte kendi iç alemine yö­nelmiş olmak, demektir.

İslam Ansiklopedisi

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
1 Haziran 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çile - Halvet

Tarikata girenlerin, tekkelerde küçük bir odaya kapanıp dünya ile ilişkilerini keserek, Tanrı'dan başka bir şey düşünmemek ve onun adlarını anmak yoluyla yaptıkları tapınma ve benlik eğitimi. Kimi tarikatlarda bu görev, tekke hizmetleri görmekle yerine getirilir. Odaya kapanan derviş ölmeyecek kadar az yer, az içer, elinden geldiğince uyumamaya çalışır. Uyku basınca yatmaz, alnını yere çakılı bir demire dayayarak uyur. Odada bir post ile Kuran'dan başka bir şey bulunmaz. Post üzerinde oturan derviş, bir zorunluluk olmadıkça dışarı çıkmaz, yemeği ve suyu odasına getirilir. Çile süresi genellikle kırk gündür. Bu süre kimi tarikatlarda değişir. Bir adı da erbain çıkarmak olan çileye kimi tarikatlar halvet derler.