Arama

Vekâlet Nedir?

Güncelleme: 7 Temmuz 2015 Gösterim: 9.909 Cevap: 2
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
vekâlet
isim (vekâ:let) Arapça vek¥let
Sponsorlu Bağlantılar

1 .Vekillik:
"İtimat edilir, kanundan, hukuktan anlar birisine umumi vekâlet vereceğim."- A. Gündüz.

2 .eskimiş Bakanlık:
"Her vekâlet ya iki odadır ya üç; her odada ya beş gaz sandığından masa vardır ya on..."- A. Gündüz.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • vekâlet etmek
Birleşik Sözler
  • vekâletname
  • vekâlet ücreti
  • başvekâlet
  • adliye vekâleti

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
7 Haziran 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Vekalet Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlükte "muhafaza etme, koruma" anlamına gelen vekâlet, bir fıkıh terimi olarak, hakkında niyabet geçerli olan konularda, bir kimsenin bizzat kendisinin de yapabileceği bir hukukî işlem için başkasını yetkili kılmasını ifade etmektedir. Vekâlet verene müvekkil, hukukî temsilciye vekîl, vekaletin konusuna ise müvekkel bih denir. Vekâlet akdi, diğer akitler gibi îcâb ve kabul ile kurulur. Vekâlet veren kişinin ve vekîlinin ehliyetli olmaları gerekir. Ayrıca müvekkil vekâletin konusunda yetkili olmalı; vekilin de bunu yerine getirmeye gücü yeter olmalıdır. Vekâlet akdinin sahih olması için, vekâletin konusunun dinen caiz ve hakkında niyabet geçerli olan bir husus olması gerekir. Bu nedenle, şarap satışı konusunda vekâlet caiz olmadığı gibi, hakkında niyabet geçerli olmayan namaz kılmak, oruç tutmak gibi ibadetlerde de vekâlet söz konusu değildir. Vekâlet, konusu bakımından umumî vekâlet ve hususî vekâlet kısımlarına ayrılır. Umûmî vekâlet, genel olarak verilen bir vekâlet olup, vekîl, alışveriş, kira, hibe, borç gibi bütün hukukî işlemlerde ve mahkemede temsil konusunda yetkilidir. Boşaması veya malını vakfetmesi konusunda ise ihtilaf bulunmaktadır. "Aksi ispat edilmedikçe geçerlidir" görüşünde bulunanlar olduğu gibi bu konularda yetkili olmadığını söyleyenler de vardır. Hakkın zayi olmaması ve telâfisi güç hatalara yol açmaması için, bu konularda sarih vekâletin aranması ve müvekkilin sözünün itibara alınması daha uygun olacaktır. Husûsî vekâlet ise, belirli bir konuda müvekkili temsil etmektir. Sadece arabanın satışına vekâlet vermek, mahkemede temsil yetkisi vermek böyledir. Vekâlet, bir kayıtla sınırlandırılması bakımından da mutlak ve mukayyed şeklinde ikiye ayrılır. Mutlak vekâlet, herhangi bir zaman, mekân veya benzeri şeyle sınırlandırılmayan bir vekâlettir. Meselâ, bir araba alması konusunda birine vekâlet verme böyledir. Mukayyed vekâlet ise, zaman, mekân, fiyat, marka veya benzeri kayıtlarla sınırlandırılan vekâlet şeklidir. Meselâ, Ankara oto pazarından bir araba alması veya belirli bir marka ya da renkte bir otomobil alması konusunda verilen vekâlet böyledir. Vekîl, kendisine vekâlet veren kimsenin belirlemiş olduğu kayıtlara uymakla mükelleftir. Bunun dışında, alışveriş, kira gibi muavazalı işlemler dışındaki hukukî işlemlerde vekil, tasarrufu müvekkili adına yaptığını belirtmesi gerekir. Bu şartlara uymadığı takdirde, vekilin tasarrufu müvekkili bağlamaz. Bunun dışında vekilin şartlarını taşıyan tasarruflarının hakları müvekkile ait olur.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VEKÂLET, -ti a.
1. Bir kimsenin, kendisini temsil etmesi ya da işlerini gördürmesi için başkasına verdiği yetki.
2. Bir işin idaresi ya da bir hizmetin görülmesi için iş sahibiyle vekil arasında yapılan sözleşme. (Bk. ansikl. böl.)
3. Esk. Bakanlık: Hariciye vekâleti.
4. (Birine) vekâlet etmek, bir kimsenin yerini tutmak, onun adına hareket etmek. || (Bir kimseye) vekâlet vermek, bir kimseye, kendi adına davranma yetkisi vermek.

—Huk. Vekâlet emrine atma BAKANLIK EMRlNEALMA.il Vekâlet ücreti, vekâlet sözleşmesi uyarınca vekile ödenen para. (Avukatların vekâlet ücretleri sözleşme ya da tarifelerle belirlenir)

—isi. huk. Vekâletı amme, genel vekâlet. || Vekâleti fiddem, katilden doğan bir davada, davacı ya da davalının hukukunu savunmak üzere bir kişiye verilen vekâlet.
|| Vekâleti hassa, belli bir konuyla sınırlandırılmış vekâlet. (Örneğin bir malın satışı için verilen vekâlet gibi.) || Vekâleti muallaka, şarta bağlı olarak verilen vekâlet. || Vekâleti mukayyede, bir şart ya da bir zamanla sınırlı olan vekâlet. || Vekâleti mutlaka, yetkilerin sınırlanmadığı vekâlet. (Vekâleti mürsele de denir.) || Vekâleti muzala, belirli bir tarihten sonra yürürlüğe girmesi öngörülen vekâlet.

—Kur. tar. Vekâleti hümayun, OsmanlIlar' da şehzade annesi sıfatıyla padişah kadınlarının padişahın saltanatına katılmaları. || Vekâleti mutlaka, OsmanlIlarda sadrazamlık, başvekillik. (Vekâleti uzma da denirdi.) || Ders vekâleti, OsmanlIlarda şeyhülislam dairesinde öğretim işleriyle uğraşan bölüme verilen ad.

—ANSİKL. Huk. Vekâlet bir sözleşmedir. Bu sözleşmeyle, başkasına ait bir iş ya da hizmetin yerine getirilmesi üstlenilir, iş ya da hizmeti yerine getirmeyi üstlenen kişiye vekil, iş sahibine de müvekkil denir Vekil üstlendiği işi ya da hizmeti müvekkilinin çıkarlarına uygun olarak yerine getirmek durumundadır. Vekâlet sözleşmesi için belirli bir biçim zorunluğu yoktur. Ancak, vekilin yapacağı hukuksal işlem belirli bir biçime bağlı ise bu işe ait vekâletnamenin de aynı biçimde yapılması gerektiği kimi hukukçularca ileri sürülmüştür, iş sahibi tüm işleri için olabileceği gibi belirli bir iş için de birine vekâlet verebilir. Birinci durumda genel vekâletten, ikinci durumda da özel vekâletten söz edilir. Kimi işlerin başkası adına yapılabilmesi için vekâletnamede özellikle belirtilmesi gerekir. Örneğin vekil, özel olarak yetkili kılınmamışsa müvekkili adına taşınmaz alıp satamaz, sulh sözleşmesi yapamaz.
Vekil, müvekkilinin talimatına uymak zorundadır. Yaptığı işin hesabını vermek ve vekillik nedeniyle, her ne ad altında olursa olsun, almış olduğu şeyi müvekkiline vermekle yükümlüdür. Buna karşılık, müvekkil de sözleşme ya da teamül hükümlerine göre vekilin hak ettiği ücreti ödemek durumundadır. Kuramsal olarak ücret vekâlet sözleşmesinin zorunlu bir öğesi değildir. Karşılıksız olarak da vekâlet sözleşmesi yapılabilir. Ancak, uygulamada vekâletin çoğu kez ücret karşılığında olduğu görülür. Ayrıca, avukatlarla yapılacak vekâlet sözleşmesinin belirli bir ücret kar şılığında olması Avukatlık kanunu'nun öngördüğü bir zorunluluktur (md. 163).
Vekâlet sözleşmesi şu durumlarda sona erer:
1. sözleşme belli bir süre ya da belli bir işin yapılması için verilmişse, işin yapılması ve sürenin geçmesiyle kendiliğinden;
2. vekilin istifa etmesi ya da azledilmesiyle;
3. taraflardan birinin ölümü, iflası ya da ehliyetini kaybetmişse vekâlet sözleşmesi sona ermiş olur. Ancak taraflar bunun aksini kararlaştırabilirler. itibar emri, itibar mektubu ve tellallık bir tür vekâlet sözleşmesidir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

16 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
24 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Ağustos 2010 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2013 / Misafir Taslak Konular