Arama

Hutbe Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 2 Mart 2017 Gösterim: 22.988 Cevap: 4
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

Hutbe


isim, din b. Arapça
Sponsorlu Bağlantılar

Cuma ve bayram namazlarında minberde okunan dua ve verilen öğüt.

Son düzenleyen perlina; 2 Mart 2017 13:13
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Müslümanlıkta, cuma ve bayram namazları sırasında cami imamı tara­fından cemaate verilen ve dinsel ko­nuları içeren hitabı, konuşma.
Cuma namazında verilen hutbe farz, bayram namazında verilen ise sünnettir.
Sponsorlu Bağlantılar


İslam Ansiklopedisi

Son düzenleyen perlina; 2 Mart 2017 13:13
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hutbe
Cuma ve bayram namazlarında hatip tarafından minbere çıkılarak yapılan Arapça dua ve dinî, ahlâkî, sosyal konulu konuşma. Cuma namazında namazdan önce, bayram namazında ise namazdan sonra hutbe okunur. Hutbeye Allah'a hamd ile başlanır, bunu Kelime-i Şehadet ve Peygamber'e salavat izler. Bundan sonra vaaz ve öğütlere geçilir. Bayram hutbeleri de cuma hutbeleri gibidir. Ancak, Ramazan Bayramı'nda hatip, cemaate fitre ahkâmından söz eder. Kurban Bayramı'nda ise kurban kesme konusunda gerekli açıklamalarda bulunur. Hutbe genellikle kısadır. Hutbeye dokuz tekbirle başlanır ve yedi tekbirle bitirilir. Halifelik kaldırılıncaya kadar hutbede halifenin adı, İslâm dininin başı olarak, sonra ülke hükümdarının adı (eğer halife değilse) söylenirdi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 2 Mart 2017 13:13
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
2 Mart 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  hutbe.jpg
Gösterim: 964
Boyut:  94.9 KB

Hutbe

, İslamda, özellikle cuma ve bayram namazlarında minberden cemaate yapılan konuşma. Hutbe okuyan kişiye hatip adı verilir.

Hz. Muhammed savaş, hac, evlilik, yağmur duası gibi toplumsal içerikli etkinliklerden önce bir hutbe okur, konuyla ilgili açıklamalarda bulunurdu. Bu gelenek dört Halife Döneminde de sürdürüldü. Emevi halifeleri ve valileri de hutbe okurlardı. Abbasiler döneminde kendileri hutbe okumak yerine hatiplik işlevini kadılara devrettiler. Sonraki dönemlerde de hutbe hilafetle ilişkili görüldüğü için, okunan hutbelerde halifenin adı anıldı. Hutbe cumaları namazdan önce okunur; hutbe okunmaması durumunda cuma namazı tamamlanmış sayılmaz. Bayramlarda ise namazdan sonra okunur.

Hz. Muhammed’in uygulamalarından yola çıkan fıkıhçılar hutbenin koşullarını (rükünler) belirlemişlerdir. Hanefi fıkıhçılara göre hutbenin rüknü Tanrı’yı anmadır (zikir), ama bu kadarla yetinilmemesi gerekir. Malikilere göre hutbenin rüknü, muştulayan ya da sakındıran dinsel nitelikli bir söz söylemektir. Şafii fıkıhçılara göre hutbenin beş temel öğesi vardır: Tanrı’ya hamd, Hz. Muhammed’e salavat, takvayı öğütlemek, bir âyet okumak ve müminlere dua etmek. Hanbeli hukukçular da Şafiilerin dua dışındaki rükünlerini benimser.

Hutbenin geçerli olabilmesi için zorunlu koşullar, Hanefi hukukçulara göre, hutbe niyetiyle okunması, cuma vakti içinde olması, en az bir kişinin dinlemesi ve bu kişinin kendisiyle cuma namazı kılınabilecek kişilerden olması, hutbe ile namaz arasına bir şey sokulmamasıdır. Şafii fıkıhçılara göre hutbenin Arapça olması, hatibin temiz ve abdestli olması, örtülmesi gereken yerlerinin örtülü bulunması, ayakta konuşması, iki hutbe arasında oturması, 40 kişinin duyacağı kadar seslenmesi, cumanın geçerli olduğu yerde yapılması, hatibin erkek ve imamlığının geçerli olması, en azından farz ile sünneti birbirinden ayıracak kadar bilgili olması gerekir. Şafiilere göre, geçerli olabilmesi için hutbe en az 40 kişi tarafından dinlenmelidir.

Kaynak: Ana Britannica
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
2 Mart 2017       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Hutbe Okutmak


Padişahlık alametidir. Türk-İslam devletlerinde ; Cuma ve bayram namazları sırasında mimberde padişahın adının, unvan ve lakaplarının ''hatip'' tarafından okunmasıyla, kendisine dua edilmesi ve böylece hükümdar olduğunun kanıtlanması durumudur.

İslam devletlerinde hükümdarlığın meşruiyet kazanması için halifenin onayı gerekirdi. Cuma namazları sırasında hutbede önce halifenin ismi akabinde hükümdarın ismi halifenin bahşettiği unvan ve lâkablarla birlikte zikredilirdi.

Benzer Konular

2 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış