Arama

Kaftan Nedir?

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 10.595 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
27 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
kaftan
isim, tarih

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Çoğu ipekten yapılan, bir çeşit uzun, süslü üst giysisi:
"Başkasına ait sırmalı kaftanı giymektense kendi malım olan eski hırkayı tercih ederim."- Ö. Seyfettin.

2 . Padişahların gönül almak, ödüllendirmek için birine giydirdikleri değerli kumaş veya kürkten yapılmış giysi, hilat.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaftan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle ipekli kumaştan yapılan uzun, süslü ve hafif giysi. 19. yüzyılın ortalarına dek kullanılan kaftanların üzerine cübbe, kürk ya da kapaniça giyilirdi. Kaftanlar, giyen kişilerin toplumsal konumunu gösterir ve bunu renk, derece ve şeritleriyle belli ederlerdi. Ağır, değerli kumaşlardan yapılanları, gümüş ve altın telli şeritlerle süslenir, altın ve elmas takılar takılırdı. Vezir kaftanları kadifeden yapılır ve kışın samur kürkle giyilirdi. Padişahtan imtiyaz alan kumandanlara bunun bir belirtisi olarak kaftan ve kılıç verilirdi. Kaftanın murabba, çuha ve keçe gibi çeşitleri vardır.

In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAFTAN a. (esk. türkç.).
1. Eskiden giyilen kolsuz, önden açık, uzun ve geniş kesimli bir tür üstlük. (Bk. ansikl. böl.)
2: Kaftan kalıbı, aptal, bilgisiz, boş adam (arg.). || Biçilmiş kaftan - BİÇMEK.

—Esk. giy. Ağır kaftan, osmanlı saray giyiminde sırma işlemeli kumaştan yapılan ve özel günlerde giyilen kaftanlara verilen ad. || Kaba kaftan, erkeklerin dışarı çıkarken giydikleri sade ve gösterişsiz kaftan. || Murassa kaftan, üzeri değerli taşlar ve işlemelerle bezeli kaftan.

—Folk. Minarelerin külah kısımlarını kandil ya da ampullerle donatarak yapılan süsleme. || Kaftan giydirmek, minarenin külah kısmını ışıklarla donatmak, süslemek.

—Hat. Kaftan giydirmek, hat meşkeden öğrencinin yazıları hocası tarafından be- ğenildiğinde, yazısının üstüne beğenme (pesent) işareti koyarak ödüllendirmek.

—Kur. tar. Kaftan baha, sadrazamla vezirlerden sonra gelen ikinci dereceden memurlara kaftan giydirme yerine ödenen para. (Tanzimat'tan sonra bu uygulamaya son verildi.) || Kaftan giydirme HİLAT.

—ANSİKL Kaftan Doğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir üstlüktü. İran'da, arap ülkelerinde de kullanılıyordu ve osmanlı fetihleriyle K. Afrika'ya değin yayılmıştı. Suriye'de bedevi emir ve şeyhleri kaftanı kışlık giysi olarak kullanıyorlardı. Fas’ta özellikle kadınlar tarafından yaygın bir biçimde kullanılan bir giysi türüydü.
Osmanlılar’da da 1828'deki giyim düzenlemelerine değin, özellikle erkek üstlüğü olarak en yaygın kullanımı olan giysilerdendi. Saray ve konak çevrelerinde en değerli kumaşlardan yapılır, üzeri çeşitli biçimlerde bezeli olurdu. Uzun ve bol kesimli olan kaftanların kimisi tamamen kolsuz olur, kimisinde de kol oyuğu açılmaz, kollar omuz üzerine düşerdi. Önü, göğsü ve kollarının kenarları şeritler, değerli taşlardan yapılmış düğmeler, kürkler ve işlemelerle bezenir, giysiye zenginlik vermek için kimi zaman kol altından, aşağıya doğru genişleyen bir parça eklenirdi. Bazılarının içi, yüzüyle uyum sağlayacak kumaşlarla astarlanır, kışın içine kürk geçirildiği de olurdu. Keçeden, çuhadan yapılanları da vardı.
Önemli hizmet görenlere ya da bir imtiyaz verilen kumandanlara kaftan ya da kaftan ve kılıç armağan etme, osmanlı saray geleneklerindendi. Armağan edilecek kaftanın rengi, biçimi, şeritleri ve düğmeleri verilen kişinin rütbesine ve gördüğü hizmete göre değişir, bunlar bayramlarda sadrazamın huzurunda kaftancıbaşı tarafından dağıtılırdı. (HİLAT.)
İstanbul Topkapı sarayı müzesi'nde sergilenen padişah ve şehzade kaftanları bu giyim biçiminin en değerli örnekleri olmasının yanı sıra, o dönemin dokumacılık ve işleme sanatını yansıtması bakımından da ilginçtir.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaftan ingilizcesi

1. hist. robe of honor, caftan.
2. decorating (the spire of a minaret) with lights.

– giydirmek /a/
1. hist. to invest (someone) with a robe of honor.
2. to decorate (the spire of a minaret) with lights.

– giymek hist. to receive a robe of honor.