Arama

Yıl Nedir?

Güncelleme: 19 Şubat 2016 Gösterim: 11.772 Cevap: 6
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
3 Ocak 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
yıl
isim
1.Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım yapması için geçen 365 gün, 5 saat ve 49 dakikalık zaman.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Miladi takvime göre ocak ayının birinde başlayıp aralık ayının otuz birinde sona eren on iki aylık dönem, sene: "Yıl 1919 / Mayısın on dokuzu / Ufukta duran gemi gitgide yaklaşıyor."- C. S. Erozan.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Yıl

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyanın, Güneş etrafında bir kez tam dönmesi için geçen süre. Sene olarak da bilinir. Bir yıl, yaklaşık olarak 365 gün 6 saattir.
Astronomide, uzunlukları farklı, değişik yıl tanımları vardır.

Güneş yılı: Tropik yıl ya da mevsim yılı olarak da bilinir. Güneş yılı, birbirini izleyen iki bahar ılımı arasındaki zaman dilimini ifade eder. Toplam süresi, 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniyedir. Bahar ılımı: Güneş’in, gök ekvatorunun üzerinden kuzeye geçtiği andır.

Yıldız yılı: Güneş’in yıldızlar zeminindeki görünür yıllık hareketi sırasında aynı noktadan art arda iki geçiş arasındaki zamandır. Toplam süresi; 365 gün 6 saat 9 dakika 10 saniyedir.

Ayrıksı yıl: Dünya’nın, Güneş’e en yakın yörünge noktası olan günberi noktasından art arda iki geçiş arasındaki zamandır. Toplam süresi; 365 gün 6 saat 13 dakika 53 saniyedir.

Ay yılı: 12 kavuşum ayından (12 Ay çevrimi) oluşur. Toplam süresi; 354 gündür.

Evren yılı: Kozmik yıl da denir. Güneş sisteminin Samanyolu Gök Adası’nın merkezi çevresindeki bir tam dolanımını geçekleştirmesi için gerekli olan zaman. Toplam süresi; 225 milyon yıldır.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YIL a.
1. Dünya'nin Güneş çevresindeki dolanım süresine eşit sayılan uzlaşımsal zaman; sena (Bk. ansikl. böl.)
2. Bir gezegenin Güneş çevresindeki dolanımını tamamlama süresi: Mars yılı. Merih yılı.
3. Dünya’nın Güneş çevresindeki dolanımına denk gelen ve 1 ocakta başlayıp 31 aralıkta sona eren on iki aylık süre; sene: Yılın başı, yılın sonu. Yeni yıl. Yılın dört mevsimi. Bu yıl iyi başladı. Bu yıl, geçen yıl, gelecek yıl. Her yıl bir ağaç diker. Hangi yılda doğdunuz?
4. Asıl sayı sıfatlarıyla birlikte, bir kronolojik sisteme, çoğunlukla da gregorius takvimine göre tarihi belirtilen dönem; sene: Pompei İ.S. 79 yılında yok oldu. 1453 yılı. 1914-1918 savaş yıllanydı.
5. Başlangıcı belli olmayan on iki aylık süre; sene: İki yıl süren bir iş. Bu tasarıyı gerçekleştirmek için on yıl çalıştı. Yurtdışında kaç yıl kaldınız? Birkaç yıldır ayn yaşıyorlar.
6. Bir şeyin başlangıcından itibaren ele alınan on iki aylık dönem; sene: Savaşın ilk yılları. Hükümdarlığının son yıllarında zaferden zafere koşmuştu.
7. Belli bir alanda iz bırakan olaylar bakımından ele alınan on iki aylık süre, sene: Kötü bir yıl. Kıtlık ve savaş yıllannı anımsamak. Mahkûmiyet yıllan.
8. Bir etkinliğin gerçekleştirildiği, 1 ocakta ya da başka bir tarihte başlayan on iki ay ya da çoğunlukla daha az sûren dönem: Adli yıl. Ders yılı, iki yıl hukuk öğrenimi gördükten sonra okulu bıraktı.
9.... yılı, bir şeyin ya da kimsenin onurlandırdığı yıl: Çocuk yılı. Kadın yılı.
10. Yıl on iki ay, yıl boyunca, sürekli olarak. || Yıl uğursuzun, hakkı olmadığı şeyleri kendisine sağlanan olanakla elde eden ya da layık olmadığı halde beğenilip övülen kimse için söylenir. || Yıldan yıla, sürekli bir biçimde yavaş yavaş artarak. || Yılın adamı, başarısıyla yıl içinde kendisinden en çok söz ettiren kimse. || Yıllar, çok uzun bir süre: Köprünün yapımı yıllar sürdü; iyelik ekiyle, ömrün uzunca bir bölümü: Ona, bu işe yıllarımı verdim. || Yıllar yılı, yıllardan beri: Yıllar yılı onu gerçek bir dost bilmişti.

—Eğit. Öğretim yılı, okulların açılması ile kapanması arasında geçen zamana verilen ad.

—Kronol. Yıl başı -> YILBAŞI.

—Takvim. Adi yıl, 365 gün süren olağan yıl.

—Tar. Çılgın Yıllar, Müttefiklerin 1918'deki zaferinden sonra başlayan ve 1929 bunalımına kadar süren dönem. (Bu dönem, Kuzey Amerika göreneklerinin ve kültürünün (yitik kuşak, müzik, dans, moda, sinema, radyo vb.] etkisinde, Paris'in merkezlik ettiği sanatsal bir kaynaşmayla ve geçmişten kesinlikle kopmuş bir kesim burjuvazinin gösterişçi ve masraflı tüketimiyle belirginleşir.)

—ANSİKL. Yer'in Güneş çevresindeki dolanım süresi (ya da Güneş’in Yer çevresindeki görünür hareketi) yılı tanımlamaya yarar. Seçilen ve yıldızlara oranla sabit ya da hareketli olan başlangıç zamanına göre süreleri birbirinden az farklı çeşitli yılların tanımı elde edilmiştir.

Dönencel yıl, Güneş'in ilkbahar ılım noktasından (7 noktası) art arda iki geçişi arasında geçen zamandır. Daha doğrusu, 7 noktasının ortalama konumu denilen ve bu noktanın, üğrüm* denilen bütün devinil hareketleri dışında, yalnız ılım noktaları devinmesinin* düzgün gerileme hareketi göz önüne alınarak elde edilen konumdan Güneş'in art arda iki geçişi arasındaki zamandır. Ortalama dönencel yıl, yüzyılda 0,53 sn azalarak, zamanla değişir. 1900 yılının başında (1900,0 dönemi), gökgünlüğü (efemerit) saniyesini tanımlamak için göz önüne alınan süre (1900 için, ortalama dönencel yılın 1/31556925,974 7'sine eşit), ortalama dönencel yılın süresidir. Dönencel yılın bu süresi, kabaca, 365 g 5 sa 48 dak 46 sn, yani 365,242 2 gündür. Çok kesin olmayan bir sonuçla yetinilirse, Güneş'in konumunu yıldızların konumuyla karşılaştırmak yeterlidir. Sezar zamanında (365,25) ve XVI. yy.’da (365,242 5) takvimde* yapılan Gregorius reformu sırasında bu süre yaklaşık olarak biliniyordu.

Yıldız yılı, Güneş'in görünür yörüngesi üzerindeki aynı noktadan art arda iki geçişi arasındaki zamandır (Güneş’in boylamı, tutulum üzerinde, 360° artan sabit bir noktadan itibaren hesaplanır). Yıldız yılı, ortalama dönencel yıldan, Güneş'in ılım noktasının ortalama devinmesine eşit bir yayı (50",256) katetmesi için gerekli zaman kadar farklılık gösterir. Bu kısa süre için, basit bir orantıyla 0,0141 g, yani 20 dk 23 sn elde edilir. Böylece yıldız yılı, 365,256 3 ortalama güneş günü, yani 365 g 6 sa 9 dk 9 sn'dir.

Aynksı yıl, Güneş'in görünür yörüngesinin günberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zamandır. Güneş yörüngesinin büyük ekseni, kendi düzlemi içinde ve doğru yönde yılda yaklaşık 11" döndüğünden, ayrıksı yıl ile yıldız yılının süreleri arasında, en fazla, 4 dk 45 sn'lik bir fark vardır.

Gökbilim yılı’nin süresi ortalama dönencel yılın süresine eşittir ve uzlaşımsal olarak Güneş'in ortalama boylamı belirli bir değere (sapınç düzeltmesi de hesaba katılarak 280° kabul edilmiştir) ulaştığı anda başlar (dünyanın her yerinde aynı). Bu an, artık yıllann düzenlenmesi sayesinde, her yıl "1 ocak” denilen tarihe ya da bir gün öncesine rartar.

Sivil yıl, belirti bir saat dimine bağlı olan belli bir ülke için, 1 ocak günü, bölge zamanına göre saat O'da başlar. Eski insanların bir bölümü, on iki, on üç kamer ayı kabul ederek, zaman ölçüsünü Ay’ın hareketlerine göre ayarlamışlardı. Bunlar ayrıca, hem sinodal kamer ayları (iki gökcisminin hareketleri göz önüne alınarak Ay'ın Güneş’e göre görünür konumları), hem de yıldız kamer ayları (Ay’ın Yer çevresindeki dolanımı, Güneş’in neden olduğu evrelerin görünür değişimleri bir yana bırakılırsa) olarak da biliniyordu.
Genel olarak, ay-güneş yılı, takımyıldızlarla birlikte gece ayarlamalarını yapabilmek için göçebe ve kırsal bir yaşam biçimine uyarlanmıştı. İ.Û. III. binyıl’da Mısır' da, Isa’nın doğumundan oldukça önce Babil'de, İran'da ve Çin’de, Orta Amerika’ da yaşayan Mayalarda (ve aynı modeli kabul eden her yerde; 360 gün + uğursuz sayılan 5 gün) kullanılan Güneş yılı burçlar kuşağıyla birlikte daha yerleşik ve her şeyden önce tarımsal bir yaşama geçişi simgeler.
Yıl tanımlamaları aynca zaman içinde de değişmiştir ve günümüzde ülkelere ve bu ülkelerde egemen olan dinlere göre de değişiklik göstermektedir.

Şabbat yılı, yahudi takviminde her yedi yılda bir gelir. Şabbat gününü dinlenme günü olarak kabul eden halk bu yıl süresince toprağı dinlenmeye bırakır.

Büyük yıl, ya da kusursuz yıl, ya da dünya yılı, Kaidelilerde, tüm gezegenlerin aynı göreli konumlarda (aynı doğrultuda) bulunduğu dönemden önceki döneme denk düşüyordu. Buna benzer bir döneme 17 milyar yıldan daha uzun bir süre verilmiştir.

Olimpik yıl, Eski Yunanlılarda, bir olimpiyadın dörtte birine eşdeğerdi.

Tarihin başlangıcından bu yana, kimi olayları, yıl kavramından ayrı olarak tarih- lendirmeye yarayacak (artık yılların getirdiği karışıklıklar nedeniyle) genel bir kronoloji gereksinimini karşılamak üzere, gökbilimciler, günümüzde İ.Û. 4713 yılına kadar giden ve düzenli olarak 36 525 günlük yüzyıllardan oluşan Julius dönemini kullanırlar.
Mısırlılar, Güneş’in dolanımından 6 saat önce sona eren ve tam 365 gün çeken kendi sivil yıllarını kullanıyorlardı. Belirsiz yıllar denilen bu yılların ancak 1461 tanesi geçince (Sothis dönemi) sivil yıl ile gökbilim yılı arasında bir uyuşma gerçekleşiyordu.
Romalılar'ın, Romulus tarafından oluşturulan, Numa tarafından geliştirilen ve Güneş'le olan uyumunu korumakla görevli din adamları tarafından altüst edilen sivil yılı, Sezar tarafındah yeniden düzenlendi. (-> Julius TAKVİMİ.) Sezar, ilkbaharın başlangıcını ılım anına rastlatmak için, içinde bulundukları yıla (İ.Û. 45) 85 gün eklemek zorunda kaldı; bu da, 445 günlük yıla karışık yıl adının verilmesine neden oldu.
Kilise, sivil gereksinimler için Julius yılını kabul etti, ama ama dini bayramları belirlemek için Ay yılı ile Julius yılını bir arada kullandı. Dönencel yıl ile Julius yılı arasındaki uyuşmazlık nedeniyle (1582'de 10 gün), Gregorius XIII yeni bir takvim reformuna girişti. (— Gregorius TAKVİMİ)
Ruslar, günümüzde 13 gün kadar gerileyen Julius yılını 1918 şubatına kadar kullanmışlardır.
Eski Yunanlılar’ın sivil yılı, hem Ay hem de Güneş yılı'ydı. Saat bölümlerini ihmal eden Yunanlılar, almaşık olarak 29 ve 30 gün çeken 12 aylık bir dizi oluşturdular; buna göre bir yıl 354 gün çekiyordu. Güneş’in ve Ay’ın hareketleri arasında bir uyum sağlamak için, her 19 yıllık dönem, embohsmos denen, 13 aylık 7 yıl içeriyordu. Bu şekilde, her 20. yıl, yaz gündönü- münün izlediği neomenia'da başlıyordu.
Yıl başlangıcı çok değişiktir. Romulus 1 mart, Numa ve Sezar 1 ocak olarak tespit etmiştir Charlemagne döneminde de yıl başlangıcı 1 marttır; XII. yy.’da Kilise yılın 1. gününü aziz cumartesi olarak saptamıştır; Charles IX ise 1 ocağı seçmiştir. 1 ocakta başlayan Gregorius yılı 1806’da yeniden düzenlenmiştir. Yahudiler de yıla, pazar, çarşamba ve cumaya rastlamıyorsa, Paskalya'da başlarlar Ay'a göre düzenlenen müslümanların yılı (hicri* yıl), art arda 29 ve 30 gün çeken 12 aydan oıuşur (354 gün). Ancak kamer ayı (29 g 12 sa 44 dk 2,9 sn) ile müslümanların itibar ettikleri ay (29 g 12 sa) arasındaki fark (44 dk 2,9 sn) dolayısıyla 30 yılda 11 g 17 dk 24 sn'lik bir fark meydana gelir. Bundan dolayı 30 yıllık devrelerde ötekilerden 1 gün daha fazla olan 11 yıl vardır (fazla günü olan yıla sene-i kebise denir). Bu artık yıllarda zilhicce ayı 30 gün çeker. Böylece müslümanların 30 yılı yaklaşık olarak 30 kere 12 kamer ayına eşittir. Islami yıl muharrem ayının birinci günü başlar. Müslümanların dinsel günleri (kandiller, ramazan, ramazan ve kurban bayramlan) bu yılı temel alan hicri takvime göre belirlenir.
Kaynak: Büyük Larousse
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
19 Şubat 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
YIL
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu

1. Dünya'nın, Güneş çevresinde tam bir dolanım yapması için geçen 365 gün, 5 saat ve 49 dakikalık zaman.
2. Miladi takvime göre ocak ayının birinde başlayıp aralık ayının otuz birinde sona eren on iki aylık dönem, sene:
“Yıl 1919 / Mayısın on dokuzu / Ufukta duran gemi gitgide yaklaşıyor” -C. S. Erozan.
3. Güneş'in ilkbahar noktasından art arda iki geçişi arasında kalan zaman süresi ; Yer'in Güneş çevresinde bir kez dolanması için geçen zaman.
12 aylık süre. Yıllar yasalarına göre çeşitli bölümlere ayrılmıştır
Takvim yılı: 1 ocaktan, 31 aralık gece yarısına kadar geçen süre.
akçalı yıl: 1 marttan 28 şubat günü akşamına, kadar süregelen ve devlet bütçesinin uygulanıldığı dönemi gösteren yıl.
İş yılı: hangi günlemle başlarsa başlasın 365 günden yasalarına göre çalışılmayan günler çıkarıldıktan sonra işçinin iş başında geçirmekle yükümlü bulunduğu günler toplamı,
İzin yılı: işçinin yasalarına göre çalışmış sayıldığı ve çalıştığı günler toplamının 365 sayısını doldurması
Tam yıl: Yılın herhangi bir gününden gelecek yılın aynı gününe kadar geçen süre
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
19 Şubat 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
YIL

Yıl veya sene; Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde bir tur yapmasına karşılık gelen, yaklaşık 365 ¼ günlük zaman dilimi. Bir takvim yılı 365 gün, artık yıl ise 366 gündür. Bir takvim yılında 12 ay veya 52 hafta vardır. Miladî takvimde yıl 1 Ocak'ta başlar ve 31 Aralık'ta sona erer.

Güneş yılı: Takvim yılı hesaplanırken güneş yılı baz alınır. Bir güneş yılı veya tropikal yıl, kuzey yarıkürede iki ilkbahar ekinoksu (gün-tün eşitliği) arasında geçen süredir. Bu nedenle mevsim yılı olarak da bilinir. Bir güneş yılı 365 gün 5 saat 48 dakika ve 46 saniyedir.

Yıldız yılı: Bir yıldız yılı, Güneş'in uzaydaki yıldız fonu üzerinde aynı konuma gelmesi için geçen süredir. Yıldız yılı, 365 gün 6 saat 9 dakika ve 10 saniyedir. Güneş yılı ile arasındaki fark Dünya'nın dönüşü nedeniyle meydana gelen yalpalamadan kaynaklanır.

Anomali yılı: Anomali yılı, Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu konumdan (perihelion) art arda iki geçişi arasındaki zamandır. Bir anomali yılı 365 gün 6 saat 13 dakika ve 53 saniyedir.

Ay yılı: Ay yılı, Ay'ın 12 evresine göre hesaplanır ve 354 gün uzunluğundadır.

Kozmik yıl: Kozmik yıl, Güneş sisteminin Samanyolu galaksisinin merkezi etrafında attığı bir turun süresidir ve yaklaşık olarak 225 milyon yıla denk
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 21:54
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yıl
isim

1 . Yer yuvarlağının, Güneş çevresinde tam bir dolanım yapması için geçen 365 gün, 5 saat ve 49 dakikalık zaman.
2 . (miladî takvime göre) Ocak ayının birinde başlayıp aralık ayının otuz birinde sona eren on iki aylık dönem, sene:
"Yıl 1919 / Mayısın on dokuzu / Ufukta duran gemi gitgide yaklaşıyor."- C. S. Erozan.
3 . Başlangıç tarihi belli olmayan on iki aylık süre:
"Kırkı atlayalı birkaç yıl oldu."- H. E. Adıvar.
4 . astronomi Bir gezegenin Güneş çevresindeki dolanım suresine o gezegenin adı ile kullanılarak yıl denir.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
yıl on iki ay
yıl uğursuzun

Birleşik Sözler
yılaşırı
yılbaşı
yıldan yıla
yıl dönümü
yıl halkası
ay yılı
ay-gün yılı
bütçe yılı
güneş yılı
ışık yılı
öğretim yılı
yasama yılı
yıldız yılı
yıllar yılı
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yıl imgilizcesi
  • year, period of 12 months, period of 365 days, sun
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Eylül 2014 / Alvarez Ocean Müzik tr
27 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
28 Ekim 2010 / _Yağmur_ Uzay Bilimleri