Arama

Kalkan Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 14 Şubat 2016 Gösterim: 10.459 Cevap: 4
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
5 Ocak 2008       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
kalkan (.I)
isim
Sponsorlu Bağlantılar
1 .Ok, kılıç vb.nden korunmak için savaşçıların kullandığı korunmalık.

2 .Toplum olaylarında güvenlik görevlilerinin çeşitli saldırı araçlarından kendilerini ve başkalarını korumak için kullandıkları, özel olarak yapılmış korumalık.

3 .mecaz Koruyucu:
"Akbabanın kanatlarından başka kalkanı yoktu galiba."- Y. Z. Ortaç.

Birleşik Sözler
  • kalkan bezi
kalkan (.II)
isim, hayvan bilimi
Yan yüzergillerden, büyük, yassı, derisi düğme veya çivi denilen birtakım sivri kemiklerle örtülü, beyaz etli balık, kalkan balığı (Scophtalmus maximus).

Birleşik Sözler
  • kalkan balığı
  • kalkan böcekleri
  • çivisiz kalkan

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
8 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalkan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Eskiden savaşçıların kullandığı bir korunma aracı. Bu korunmalık, çok kalın deriden ya da sert metalden yapılır; yassı, dört köşe, çoğunlukla da tekerlek biçiminde olurdu. Günümüzde değişik malzemelerden yapılmış benzerleri polislerce kullanılmaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
cHAKİ - avatarı
cHAKİ
Ziyaretçi
8 Ekim 2013       Mesaj #3
cHAKİ - avatarı
Ziyaretçi
Kalkan nedir?
Savaşlarda ateşli silahların kullanılmaya başlanmasından önce, savaşçıların ok, mızrak, kılıç, topuz, gürz darbelerinden kendilerini korumak için kullandıkları alet. Genellikle dirkdörtgen, yuvarlak ve oval biçiminde olan kalkanların üzerleri çeşitli süslemelerle bezenirdi. Kalkan yapımında muhtelif madenler, gergedan ve fil derisi, jüt, kablumbağa kabuğu, kamış, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılırdı. Eski savaşçılar, düşmanın kılıç, mızrak ve oklarından kendilerini korumak için kalkanlarını sol elleriyle tutup, sağ elleriyle de savaşırlardıkalkan
Eski Türk kalkanları yuvarlak, dikdörtgen, göbekli veya kabarık olurdu. Türk kalkanları yapıldıkları malzemeye göre çeşitli isimler alırlardı. Mesela; demir olanlara hacefe, kamış üzerine deri gerilenlere dereka veya matrak, çelikten yuvarlak kalkanlara ise yeleb denilirdi, bu cinsin kabarık olanları kubbeli olarak anılırdı.
Topların yapılıp savaş alanlarında kullanılmasından sonra başındaki personelin zarar görmemesi için yapılan sağlam siperlere de kalkan adı verildi. Günümüzdeki klasik toplarda, top mürettebatının, atılan top, roket ve diğer silah mermilerinden zarar görmemesi için kalkanlar kullanılmaktadır.
Kalkan kelimesi askeri manasından başka, diğer ilim dallarında çeşitli manalarda kullanılmaktadır. Astronomide ısı kalkanı, uydunun atmosfere girerken ısı etkisinden korumak için kullanılan elemandır. İnşaata kalkan duvarı, çatıların eğik yüzlerini desteklemek gayesiyle yapılmış mimari eleman. Denizcilikte ise, gemilerde baştan gelen dalgaların güverteye girmesini engelleyen kısım manalarında kullanılmaktadır.
Sözlükte "kalkan" ne demek?
1. Oktan ya da kılıçtan korunmak için savaşçıların kullandığı korunmalık.
2. Koruyucu.
3. Yanyüzergillerden, büyük, yassı, derisi düğme denilen birtakım sert çıkıntılarla örtülü, beyaz etli balık (rhombus maximus).
Kalkan kelimesinin ingilizcesi
[Kalkan] adj. outgoing
n. shield, turbot, aegis [Brit.], egis, buckler, mantlet, splasher
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KALKAN a.
1. Atışlardan ya da darbelerden korunmak için kolda taşınan bireysel savunma silahı. (Bk. ansikl. böl. Sil.)
2. Korunma, savunma aracı: Kirpinin tek kalkanı dikenleridir.

—Ask. denize. Savaş gemilerindeki küçük çaplı topların önüne, top nişancılarını korumak için yerleştirilmiş çelik siperlik.

—-Böcbil. Böceklerde toraksın orta sırt parçası. (Eşanl. SKUTELLUM.)

—Denize. Fırtınalı havalarda pruvadan gemiye giren dalgaların güverteye yayılmasını önleyen sac engel; kalkana çarpan dalga omuzluklardan denize dökülür.

—Esk. sil. Kalkan eteği, kalkan göbeğini çevreleyen, metal, kumaş ya da söğüt dalından yapılmış enli bölüm. || Kalkan göbeği, kalkanın ortasında, kılıç darbelerini, atılan okları karşılayan, metalden yapılmış (demir, bakır) bombeli parça. || Kalkan kayışı ve kalkan tokası, kalkanın kola geçirilerek taşınmasını sağlayan kayış ve metal toka. || Kalkan tepeliği, kalkan göbeğinin ortasında yer alan topuz biçimindeki küresel parça. || Demir kalkan, daire biçiminde, üzeri motiflerle zenginleştirilmiş, demirden yapılmış kalkan. |) Deri kalkan, çeşitli hayvanların derilerinden ve bağalarından yapılmış kalkan. || Söğüt kalkan, kalkan göbeği demirden, eteği ipek iplik sarılmış ve iğneyle işlenmiş söğüt dalından yapılmış kalkan. || Tombaktı kalkan, XVI. yy.’dan başlayarak türk maden sanatında kullanılmaya başlanan tombak tekniğiyle yapılmış osmanlı kalkanlarına verilen ad. || Tören kalkanı, kumaşla kaplanmış, metal parçalarla süslenmiş ve güçlendirilmiş, yalnızca törenlerde kullanılan kajkan. (Kumaş kalkan da denir.)

—inş. Bir yapı duvarının, çatı makaslarına koşut olan ve dam sağrılarını taşıyan, üstü genellikle üçgen biçimindeki üst bölümü. || Kalkan duvarı, bir yapının, üzerinde önemli açıtlar .bulugmayan ve üst bölümü çatı arasının biçimini alan yan yüzü. (Bk. ansikl. böl.) || Kalkan duvarı saçağı, bir çatıda, kalkan duvarını örten dam yüzünün kenarı (taşkın olabilir ya da olmayabilir.) || Kademeli kalkan duvarı, eğik kenarları basamak biçiminde yükselen kalkan duvarı. || Kavisli kalktı duvarı, eğik kenarları içbükey ve dışbükey çizgilerden oluşan kalkan duvarı (barok mimarlık).

—itfaiye, itfaiyecinin miğferine eklenebilen ve yüzünü ısıdan ve alevlerden korumaya yarayan delikli maske. || Bir ormandan geçen bir demiryolu boyunca, yangın tehlikesine karşı açılan bölge. || Alev kalkanı, belli bir süre için, yangında çıkan ısının yayılmasını önleyen düzenek.

—Mad. oc. ilerleme kalkanı, toprak kayması görülen arazilerde tünel ya da kuyu kazılırken toprak işlerinin (kimi zaman tahkimat ve kaplama) kolay ilerlemesini sağlayan ve tümü ya da bir bölümü metal bir
yapıdan oluşan korunma sistemi. (Bk. ansikl. böl.)

—Nük. müh. Bir nükleer reaktörü çevreleyen koruyucu zırh.

—Sil. Mermi parçalarına karşı mürettebatı ve nişan aygıtlarını korumak amacıyla, bazı tank toplarının üzerine ve eski sahra toplarının kundağı (75'liğin 1897 modeli gibi) üzerine yerleştirilen madeni zırh levha. || Siper l&lkanı, Birinci Dünya savaşı sırasında, bir siper mazgalı arkasında bulunan gözcüyü korumaya yarar madeni zırh levhaya verilen ad. || Kabartmalı kalkan, ortasında bir tümsek bulunan kalkan. (Bk. ansikl. böl.)

—Uz. havc. Isıl ya da termik kalkan, yeniden kullanılabilir nitelikteki bir uzay aracının atmosfere girmesi sırasında aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan yapı öğesi. (Aracın ön tarafına yerleştirilen ısıl kalkan havanın çeperlere sürtünmesi sonucunda açığa çıkan ısının büyük bölümünü ışınımla çevreye yayacak ve yüzden süblimleşmeyle soğuracak şekilde tasarlanmıştır.)

—Yerbil. Bir kalkanın biçimini andıran ve birbirine yakın birçok bacadan çıkan volkanik ürünlerin kaynaşmasıyla oluşan volkanik yapı. ||Katılaşmış, düzleşmiş ve masamsı biçimini değiştirmemiş dizilerle örtülü cambriaöncesi sıradağlara karşılık gelen kıta büyüklüğüne yakın ölçekte kraton alanı.

—ANSİKL. inş. Kalkan duvarları mahya kirişlerini taşır ve çoğu kez bacalar bu duvarlara yaslanır ya da içinden geçer. Bir kalkan duvarı bitişik iki yapının ortak duvarıysa, iki çatı arasında bir iç duvara dönüşür. Kalkan duvarları kimi zaman alınlıklar gibi süslü yapılır.

—Mad. oc. Thames nehrinin altındaki ilk tünel inşaatı için M. i. Brunel'in bulduğu kalkan oldukça gevşek, özellikle de sulu ya da yuvarlanmanın sık görüldüğü arazilerde sürdürülen yeraltı çalışmalarında yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Kalkan, açılacak tünelin çapından biraz daha büyük çapta metal bir kabuktur; yeraltı toprak işleri ve kaplama bu kabuğun içinde yapılır. Genellikle çembersel kesitli bir silindir olan kalkan üç bölümden oluşur: önde bulunan ve toprağı kazan bıçak; kalkanı ileri itecek hidrolik krikoları taşıyan sağlam bir gövde ve altına vusuar adı verilen önüretimli kaplama öğelerinin yerleştirildiği etek. Ayak arını kararsız olduğunda kalkanın ön bölümü bir takviye tahkimat düzeneğiyle donatılır. Örtü altında çalışılırken, ön alan sıkıştırılmış havayla ya da çamurla basınç altında tutulur. Çalışma koşulları daha kolay olan arazilerde kesitin üst bölümünde kalan hafif kalkanlar kullanılır; bunlar, krikolarla itilen ve üç ağır kemer kalıbın üzerine oturan gergilerden oluşur. Kalkan, hareketli bir tahkimattır, ama hem pahalıdır hem de ancak çok derin olmayan tünellerde kullanılabilir.

—Sil. Kalkan, savunma silahlarının en eskisidir. Ağaçtan, örülmüş sazdan, deriden, madenden yapılan ve çok çeşitli tür ve boyda olabilen kalkan, yürüyüşlerde bir kayışla boyuna asılır, savaşta ise sol kolda taşınır. Homeros tarafından betimlenen Akhilleus'un kalkanı gibi çeşitli simgelerle süslenen-kalkan bir şeref nişanıdır. Yitirilmesi yüz kızartıcı olan kalkanı, hükümdarlar adalet dağıtırken kollarında taşırlardı. Ortaçağda, kalkan piyade sınıfını olduğu gibi süvari sınıfını da donatırdı. Az ya da çok oranda, oymalar, resimler ya da şövalye armalarıyla süslenen kalkanların, göğüs göğüse yapılan muharebe için sivri bir ucu da olabilirdi. Plastik ya da madeni kalkanlar, günümüzde polis tarafından taşlara ve küçük çaplı mermilere karşı korunmak amacıyla kullanılmaktadır.

Eski Türklerde kalkana kalkang deniyordu. Demir, bakır, fil ve gergedan derisi, kaplumbağa kabuğu, hasır, söğüt dalı, kamış, ip ve ağaç kabuğundan yapılan kalkanların biçimleri de yuvarlak, dikdörtgen, göbekli ya da düz olurdu. Bunlar demir kalkan, deri kalkan ya da dereka, matrak, mıtrak gibi adlarla anılırdı. Demir ve çelikten yapılanlara yelep, bunların ortası şişkin olanlarınaysa kubbeli kalkan denirdi. OsmanlIlarda bakırdan yapılmış hafif (bunların bir bölümü tombaktır) ya da demir ve çelikten yapılmış ağır kalkanlar yaygındı. Ayrıca incir dalından örülüp iki tarafı deriyle kaplanmış hafif kalkanlar da vardı. Sultanlar ve komutanlar altın kakmalı, değerli taşlarla süslü, yazılı kalkanlar kullanırlardı. Topkapı sarayı müzesi ve Askeri müzede türk ve İslam kalkanlarından örnekler sergilenmektedir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kalkan ingilizcesi
  • shield (carried by a warrior).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Kasım 2014 / nünü Osmanlı İmparatorluğu
23 Şubat 2011 / Jumong Spor tr
3 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Uzay Bilimleri