Arama

Sıfat Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 13.553 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sıfat

Sponsorlu Bağlantılar
isim Arapça ¹ifat
1 .
Bir kimsenin görev, ödev, toplumsal veya hukuki bakımdan yeri ve özelliği:
"Başvezir sıfatıyla hükûmet işlerini idare eder."- R. H. Karay.
2 . dil bilgisi Bir adı, nitelik, nicelik, yer, sıra vb. bakımından niteleyen, belirten kelime, ön ad:
"Beyaz (ev), güzel (çocuk), beş (gün), bu (kitap) gibi."- .
3 . halk ağzında Yüz, kılık ve dış görünüş:
"Takındığı bu sıfatı boynundaki kravattan fazla mühimsediği yoktu."- F. R. Atay.
Birleşik Sözler
  • sıfat-fiil
  • sıfat takımı
  • sıfat tamlaması
  • belgisiz sıfat
  • pekiştirmeli sıfat
  • türemiş sıfat
  • yalın sıfat
  • belirsizlik sıfatı
  • belirtme sıfatı
  • gösterme sıfatı
  • işaret sıfatı
  • niteleme sıfatı
  • sayı sıfatı
  • sıra sayı sıfatı
  • soru sıfatı
  • üleştirme sıfatı

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sıfat
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Dilbilgisinde bir adı niteleyen ya da belirten sözcük. Niteleme sıfatı ya da sadece sıfat, bir oluş halini, adın gösterdiği canlının ya da nesnenin niteliğini belirtir: "Ağlayan çocuk, düz duvar". Belirleyici sıfatlar, varlıkları çeşitli yönlerden belirlemekte kullanılır: "Esmer kadın, yıkık ev" gibi. Ayrıca, gösterme, sayı, soru ve belirsizlik sıfatları olarak dörde ayrılırlar. Sıfatlar, nesnelerin bir özelliğini belirttikleri zaman sıfat, yalnız kullanıldığı ya da bir nesneyi karşıladığındaysa ad olurlar. Sıfatlar, yapılarına göre de yalın sıfat, türemiş sıfat ve bileşik sıfat olarak üçe ayrılırlar. Türkçede, niteledikleri ya da belirttikleri sözcüklerin önünde kullanılırlar. Bunun yanı sıra, her zaman tek başlarına, bir ad olarak kullanılabilirler. Sıfatlar, önünde kullanıldıkları addan bağımsız olarak çekim eki almazlar.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SIFAT a. (ar. vaşftan sıfat)
1. Bir kimsenin toplumsal, medeni ve tüzel durumu, birisine belli bir biçimde davranma hak kını veren nitelik; san: Milletvekili sıfatı ona dokunulmazlık hakkı kazandırıyor.
2. Nitelik.
3. 7te Bir kimsenin çehresi, dış görünüş: Sıfatında hayır yok
4. Sıfatıy la, belli bir sanın, görevin verdiği hakla: Şu anda seninle bir amir sıfatıyla değil, bir arkadaş olarak konuşuyorum.

—Dilbil- Varlığın, nesnenin ya da gösteri len kavramın bir niteliğini belirtmek (nite ieme sıfatı ya da yalnızca sıfat) ya da bir adı söyleme katmak için (belirtme sıfatı) kullanılan sözcük. (Bk. ansikl. böl.) || Sıfat öbeği, bir sıfat çevresinde oluşan öbek, (örn. Ali, oğlu nedeniyle çok gururlu tüm cesinde sıfat öbeği gururlu sıfatıyla çok belirtecinden oluşur.) | Sıfat tamlaması, sıfatın birlikte kullanıldığı adla oluşturduğu tamlama.

—Med us huk. Bir davada davacı ya da davalı olma durumu (Bk ansikl. böl.)

—ANSİKL Dilbil. Sıfat, birtakım özelliklerle donanmış dilbilgisel bir kategori oluşturur TUrkçede sıfatlar addan önce kullanılır.
Anlamsal açıdan, niteleme sıfatı bir ni leliğı dile getirir, tözü belirtmek için töze eklenen ikincil bir niteliktir. Niteleme sıfatları içinde, varlığın ya da nesnenin bir niteliğim belirten (büyük, soğuk, kötü vb.) gerçek anlamdaki niteleme sıfatlarıyla da türevleri olan ve nitelenen adla sıfatın türediği ad arasında bir bağıntı bulunduğu nu gösteren (madeni, devrimci, kimyasal vb) bağıntı (ilişki) sıfatları ayırt edilebilir, bu tür sıfatlar teknik ve bilimsel terimlerde çok sayıdadır.
Sıfat, cümlede çeşitli işlevler üstlenebilir. Belgeç olarak bir ad öbeğinin bir öğesini oluşturur ve belirleyici bir yancümleye eşdeğer olarak değerlendirilebilir (Siyah kedi uyuyor. Siyah olan kedi uyuyor.).
Sıfatlar ek fiille kullanıldığında yüklem görevindedir (Kedi siyahtır Hava güzel.). Niteleme sıfatları bir fiilden önce kullanıldıklarında ise belirteç işlevindedir (Güzel konuşuyor.). Belgeç olarak bir ad öbeği oluşturan sıfat, tözünü belirttiği adın anlamını da yüklenerek ad işlevinde kullanıldığı gibi (Bugün ben bir GÜZEL [güzel kız] gördüm ), iyelik ekleriyle ve çoğul ekiyle birlikte ad işlevinde kullanılabilir. Güzeli (güzel olan şey) çirkinden (çirkin olan şeyden) ayırmak. İyisini (iyi olan şeyi) almak, iyilerle kötülerin savaşımı.
Sıfatların karşılaştırma dereceleri vardır: Bunlar kimi edatlarla (eşitlik: aslan kadar kuvvetli), ya da kendilerinden önce gelen kimi belirteçlerle (karşılaştırma: daha güzel; üstünlük: en güzel) yapılır.
Ayrıca kimi ekler (güzel-CE, acı-MSI, sarı-MTIRAK) sıfatlarda yakınlık, benzerlik; kimi ekler de (küçü-CÜK [küçük-cük], küçü-CEK [küçük-cek], ufa-RAK [ufak-rakj) küçüklük belirtirler.
Bir sıfatın ilk hecelerinin belli seslerle kapanıp sözcüğe eklenmesiyle de sıfat pekiştirilir (sapsan, masmavi, bomboş, çır- çıplak, çırılçıplak vb.)
Belirtme sıfatlarının sayısı niteleme sıfatlarınınkine oranla kısıtlıdır; bunlar, işaret, belgisiz, sıra, soru sıfatları olarak ayrılırlar. Bu sıfatlar ad işlevinde kullanıldıkları
zaman, işaret adılı, belgisiz adıl, soru adılı diye adlandırılır Sayı sıfatları da ad ekleriyle, ad işlevinde kullanılabilir (ikisi [iki çocuk] de aynı boyda.).

—Med us. huk. Sıfat, dava hakkıyla davanın tarafları arasındaki ilişkidir. Davacılık sıfatı, kural olarak, hak sahibine aittir. Örneğin, alacak davası alacak hakkı sahibi tarafından açılabilir. Başka biri tarafın dan açılırsa, dava sıfat yokluğundan reddedilir. Alacak davası ancak borçluya karşı açılabilir Bu davada davalı olma sıfatı yalnız borçluya aittir. Bir davada sıfat yokluğu davanın reddini gerektirir. Yargıç tarafların davacı ya da davalı sıfatı bulunup bulunmadığını kendiliğinden araştırır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

20 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış
2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
30 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış